Varno v šolo in domov in kako načrtovati pot

Otroci

25. 08. 2021

Varno v šolo in domov in kako načrtovati pot

Prvi šolski dan je pred vrati in vaše šolarje zagotovo prevzemajo grenko-sladki občutki. Na eni strani se končujejo dolge počitnice, ko so jim ritem narekovale poletne dogodivščine, sončni dnevi in brezskrbnost.

Na drugi pa jih za šolskimi vrati nestrpno pričakujejo novi prijatelji, znanja, izkušnje in nov korak na poti odraščanja. Medtem, ko izkoriščate zadnje trenutke za nakupovanje vseh šolskih potrebščin in načrtovanje novih urnikov, se je smiselno pogovoriti tudi o nevarnostih, ki na šolarje prežijo na poti v in iz šole. Posebej, če se bo vaš otrok letos prvič sam, brez vašega spremstva, odpravil v šolo.

Sam v šolo = korak do samostojnosti

V primerjavi z nekaterimi drugimi državami, imamo v Sloveniji srečo, da veliko ljudi živi v neposredni bližini osnovnih šol, zato se lahko otroci, ko dosežejo določeno starost, brez težav sami odpravijo v šolo. S tem otrok postane bolj samozavesten udeleženec v prometu, saj samostojna pot spodbuja osebnostni in socialni razvoj otrok. Krepi pa se tudi občutek odgovornosti ter zavesti o lastnih zmožnostih.

Poleg tega pa je pot v šolo lahko tudi zabavna, saj se otroci pred začetkom pouka sprostijo v družbi vrstnikov, spoznavajo svoj okoliš, osvajajo prometne predpise in pravila vedenja v prometu.

Kako načrtovati pot v šolo?

Varna pot v šolo se začne z ustreznim načrtovanjem. Najbolje se je na pot v šolo pripraviti s pogovorom, zato starši v dneh pred začetkom šole namenite nekaj časa, da z otroki ponovite osnove varnosti v prometu. Prehodite ali prekolesarite skupaj pot od doma do šole, ki jo bo vaš otrok kasneje opravljal sam. Opozorite jih na prometne znake, semaforje, nevarne prehode čez cesto in skupaj ponovite osnovna pravila. Preverite kaj otroci že znajo in kaj bi bilo potrebno dodatno ponoviti. Pomembno je, da za pot v šolo izberete tisto, ki je najvarnejša, četudi morda ni najkrajša.

Pri Slovenski policiji opozarjajo, da so ravno starši največji zgled svojim otrokom, tudi ko pride do varnosti v prometu. Zato naslednjič bodite tudi sami pozorni na svoje ravnanje.

Najpomembnejša pravila, ki jih je vredno ponoviti

Pred začetkom šolskega leta je Slovenska policija zbrala devet najpomembnejših pravil, ki jih morajo otroci upoštevati za varno pot v šolo.

  1. Cesto prečkamo le na prehodih za pešce ob zeleni luči na semaforju. Če semaforja ni potem sledi naslednje pravilo.
  2. Pogled na levo, desno in še enkrat levo. Med prečkanjem ceste se moramo vedno prepričati ali imamo prosto pot.
  3. Če se le da se v mestu prehodom za pešce izognemo z nadhodi in podhodi.
  4. V prometu se vedno hodi po pločniku ali ob skrajnem robu ceste v kolikor pločnika ni.
  5. Pazi, da ne stopiš nenadoma na cesto.
  6. Igranje na pločniku je lahko zelo nevarno.
  7. Pri hoji v ali iz šole imamo kresničko, ki nas naredi bolj vidne ostalim udeležencem v prometu.
  8. Če gremo v šolo s kolesom uporabljamo čelado, izpravno kolo in kolesarsko stezo.
  9. V kolikor se v šolo peljemo ne pozabi varnostni pas.

Lahko varnost v prometu primerjamo z živalskim svetom?

Učenje prometnih predpisov pa je lahko povsem zabavno! Tudi v kraljestvu živali obstajajo pravila, ki jih lahko preslikamo v nepredvidljivo prometno okolje.

Ali ste vedeli, antilope v savani sledijo utečenim stezam podobno kot ljudje prometnim potem? Zebre zaradi značilnega vzorca zlahka prepoznamo, zato bele proge na temni podlagi uporabljamo tudi v prometu. Z njimi označujemo prehode za pešce.

Tudi kresnička, ki jo uporabljamo za vidnost v prometu, ima svoj izvor v živalskem svetu. Oči sibirskih tigrov, (pa tudi vseh drugih mačk, psov in goveda), vsebujejo posebno odbojno plast, sestavljeno iz kristalčkov, ki se znanstveno imenuje tapetum lucidum. Odbojna plast odbije svetlobo, podobno kot ogledalo in dodatno vzdraži paličice (to so čutne celice, ki se odzivajo na svetlobo). Rumena barva v naravi, podobno kot v prometu, opozarja na nevarnost. Navadni močeradi imajo tako na glavi zaušesne strupne žleze. Če jih kakšen sesalec ugrizne, se strupena snov hitro vsrka skozi sluznico ust in preide v kri, kar je zanje zelo neprijetno, za manjše pa celo usodno. Zato se močeradovi rumeni barvi na daleč izognejo.

V svetu živali je še veliko vzporednic s prometom in varnostjo. Med drugim se lahko o pomenu uporabe čelade in ščitnikov učimo od želv in kamel.

Vabljeni na Vitin naravovarstveni dan v ZOO Ljubljana

Se vidimo 27. avgusta 2022 na tradicionalni Vitini zabavi v živalskem vrtu? Otroci se bodo spoznali z ogroženimi živalskimi vrstami in se skozi poučne aktivnosti naučili odgovornega ravnanja ter varovanja okolja.

 

Viri:

https://www.policija.si/svetujemo-ozavescamo/policija-za-otroke/projekt-varna-pot-v-solo

https://www.aktivnovsolo.si/sporocilo-za-javnost-v-solo-grem-lahko-sam-a-pes-od-pesbusa-do-samostojne-poti-v-solo/

https://www.osvp.si/predstavitev-sole/varna-pot-v-solo/

Nazaj