7 pravil za zdravo življenje

Zdravje

16. 06. 2015

7 pravil za zdravo življenje

Vas zanimajo najnovejša dognanja medicine, ki obljubljajo dolgo, predvsem pa zdravo življenje?
Zbrali smo 7 svežih in uporabnih spoznanj.

1. Užijte "sončni" vitamin

Kar polovici med nami primanjkuje vitamina D. Privoščite si svoj odmerek tega "sončnega" vitamina, saj nekatere raziskave kažejo, da imajo ljudje z višjim nivojem vitamina D v organizmu manj možnosti za razvoj raka na prsih in črevesju..

2. S kavo pijte tudi... kalcij

Če na dan spijete dve skodelici kave ali več, lahko s tem po mnenju strokovnjakov slabo vplivate na gostoto kosti. Zapriseženi kofetkarji zato vsak dan užijte še 800 mg kalcija, kar bo izničilo negativne učinke kave na kosti.

3. Ženske, spite dlje

Raziskave so potrdile – ženske zaradi svoje "večfunkcijske" narave, ki jih žene, da opravljajo več stvari hkrati, uporabljajo večji del možganov kot pripadniki moškega spola. Zato ženske potrebujejo več spanja – vsaj 30 minut dnevno.

4. Pomladite možgane z jajci

Jajca vsebujejo hranilo, ki lahko spodbuja spomin in varuje pred demenco. Možgansko aktivnost spodbujajo tudi nekatera druga živila, kot so mleko, piščančje meso, ribe, soja in fižol.

5. Vzemite si 15 minut

Pol ure telesne vadbe na dan je včasih veljalo za zlato pravilo zdravega načina življenja, najnovejše raziskave pa trdijo, da lahko že 15 minut telesne aktivnosti dnevno življenjsko dobo podaljša za tri leta. Nimate časa za vsakodnevno miganje? Enak učinek boste dosegli z 90-minutno zmerno telesno aktivnostjo na teden, denimo s hitro hojo po trgovinah.

6. Privoščite si čokolado

Čeprav večina med nami ne potrebuje posebnih spodbud za slastno uživanje v tablici čokolade, pa so znanstveniki poskrbeli za odličen dodaten izgovor, zakaj se lahko s to temno razvado zdaj sladkate še pogosteje. Ljubitelji čokolade iz pravega kakava imajo namreč kar 20 odstotkov manj možnosti za možgansko kap kot pa tisti, ki so čokolado črtali s svojega jedilnika.

7. Preprečite popoldanski upad energije

Se vam po tretji uri popoldne začne spati? Nikar ne posezite po posladkih. Nove študije kažejo, da so proteini precej učinkovitejši spodbujevalci energije kot sladkor. Raziskovalci so namreč v možganih našli celice za uravnavanje energije, ki ‘se prebudijo’ s pomočjo aminokislin v proteinih.

Nazaj