Finančne spretnosti že od malih nog

KreditOtroci

26. 06. 2020

Finančne spretnosti že od malih nog

Glede na to, kako pomembne so finančne spretnosti za krmarjenje skozi življenje, bi se jih morali učiti že od malih nog. Prve informacije o denarju otroci dobijo doma. Starši jih učimo, kako ravnati z njim, s čimer dobijo pomemben življenjski finančni kažipot. Le tako jih lahko opolnomočimo za brezskrbno finančno prihodnost. Nekateri poznavalci finančnega sveta pravijo, da tudi otroci, stari šele tri leta, dojemajo finančne koncepte, kot sta varčevanje in poraba.

Denarne navade otrok se oblikujejo do sedmega leta starosti, je ugotovila skupina raziskovalcev z britanske univerze v Cambridgeu. »Prej ko starši začno otroke učiti o denarju, bolje bodo znali ravnati z njim,« pravi Beth Kobliner, avtorica knjižne uspešnice Get a Financial Life, ki dragocene lekcije o denarju ponuja tudi otrokom. Slišati je morda zapleteno, a ni. Svojemu šestletniku bi lahko, ko greste v trgovino, dali dva evra in mu pustili, da se odloči, katero sadje ali zelenjavo bo kupil za to vsoto. »Starši smo namreč tisti, ki vplivamo na finančno vedenje svojih otrok, zato je na nas, da vzgojimo generacijo previdnih potrošnikov, vlagateljev, varčevalcev in posojilojemalcev,« pravi Koblinerjeva.

Začnite zgodaj in preprosto

Se sprašujete, kako malčke začeti učiti o denarju? Za otroke od 3. do 5. leta starosti: Tri kozarce za vlaganje označite z nalepkami varčevanje, poraba in skupna raba. Vsakič, ko vaš otrok prejme denar, bodisi za domača opravila bodisi za rojstni dan, ga enakomerno razdelite med kozarce. Ker so stekleni, bo otrok lahko videl, kako »raste naložba«. Naj bo denar iz kozarca z oznako poraba namenjen majhnim nakupom, kot so sladkarije. Denar v kozarcu z oznako skupna raba lahko namenite za dobrodelne namene. Varčevalni denar pa naj bo namenjen dražjim predmetom, ki si jih malček želi.

Igrajte se trgovino

Otroci od 6. do 10. leta naj bi se že znali odločiti, kako porabiti denar. V trgovini lahko otroka vključite v nekatere finančne odločitve. Na primer, pojasnite: »Kupili bomo ta pomarančni sok, ker je 50 centov cenejši.« Ali pa se pogovarjajte o ponudbah, na primer nakupu vsakodnevnih stvari, ki so ob določenih akcijah cenejše.

Prvo varčevanje

Otroke, stare od 11 do 13 let, je lahko naučiti, da prej ko bodo varčevali, hitreje bodo privarčevali. Tega jih lahko naučimo tako, da iz ideje varčevanja za kratkoročne cilje preidemo na dolgoročne cilje. Raziskave kažejo, da je precej učinkovito, če otrokom pojasnite: »Če boš vsako leto od 14. leta naprej prihranil 100 evrov, boš imel do 65. leta na računu 23.000 evrov. Če boš začel varčevati šele pri 35 letih, pa boš imel do 65. leta na računu le 7.000 evrov.« Vendar otrokom, pravijo strokovnjaki, nikar ne dajajte denarja kar tako, temveč naj dobijo majhne vsote za opravila, kot so odnašanje smeti, čiščenje sobe, košnja trave in podobno.

Odgovorni mladostniki

Med 14. in 18. letom je priporočljivo imeti pogovore o nadaljnjem šolanju. Ob upoštevanju otrokovih želja o tem lahko ocenite, koliko bo stal študij. Pogovorite se, koliko lahko prispevate k otrokovemu šolanju vsako leto. Pojasnite jim lahko tudi, koliko zaslužijo diplomanti v primerjavi z ljudmi brez diplome, s čimer lahko že sami ocenijo vrednost naložbe v študij. S takšnim postopkom učenja o denarju naj bi otroci od 18. leta starosti vedeli in se zavedali, da lahko kreditno kartico uporabljajo samo, če lahko vsak mesec v celoti odplačajo porabljeni denar.

Finančna pismenost

Finančna pismenost je eno izmed ključnih znanj, ki vsakemu posamezniku pomaga pri sprejemanju odločitev. Revija Moje finance je pred leti med mladimi izvedla raziskavo o finančni pismenosti, pri čemer so med drugim ugotovili, da je denar v številnih družinah še vedno tabu tema. Starši mlade pogosto zelo dolgo držijo stran od njega in jim ga celo prikazujejo v nepravi luči. Finančni poznavalci pravijo, da je učenje otrok o financah podobno drugim aktivnostim, ki jih učimo. Za pridobivanje novega znanja ni nikoli prepozno, začnete lahko kadar koli. Smo pa starši ogledalo otrok. Mi smo torej tisti, ki moramo najprej usvojiti dobre navade ravnanja z denarjem, da jih lahko potem prenesemo na svoje otroke. Tako jim bomo pomagali do lažjega osamosvajanja in dobre finančne prihodnosti.

NLB Vita Varčevanje + za otroka

Starši premalokrat razmišljamo o času, ko bodo naši otroci odrasli, se osamosvojili in postali popolnoma neodvisni od nas. Še premalo se zavedamo, da se brezskrbnost otroka v prihodnosti začne z našo skrbnostjo danes. Če bi vsak mesec od rojstva otroka namenili mesečno premijo v višini 40 evrov, bi do njegovega 18. leta ob pričakovanem donosu privarčevali 10.784 evrov.* Nalagate lahko tudi denar, ki bi ga sicer namenili za nakup igrač ali pa ga otrok dobi od sorodnikov. Ali ni to lepa popotnica pri vstopu v samostojno življenje?

 

*Informativni izračun za NLB Vita Varčevanje + je pripravljen po naslednjih predpostavkah: starost starša 34 let, zavarovalna vsota 4.800 evrov, naložbeno varčevanje – kombinirani paket – 50 % v obračunski sklad in 50 % v košarico skladov družbe NLB Skladi. V dobi trajanja kombiniranega paketa je predpostavljen donos v višini 4,27 %. Po poteku te dobe je predpostavljen donos sklada v višini 3,50 %. Pričakovani donos skladov je kombinacija pesimističnega in optimističnega donosa, podanega na podlagi zgodovinskih podatkov o donosnostih na kapitalskih trgih.

Nazaj