Kaj bi svetovali sebi, če bi se ponovno znašli v šolskih klopeh?

Kaj bi svetovali sebi, če bi se ponovno znašli v šolskih klopeh?

Jesen je obdobje pričakovanja, ko se šolarji vseh starosti znova vrnejo v šolske klopi. Ne glede na starost in stopnjo oz. namen šolanja je šolanje vedno povezano s trdim delom, z izzivi in odrekanjem, pa tudi s strahom, še posebej, če bodoči dijak ali študent prvič odhaja na šolanje izven domačega kraja bivanja.

Starši radi svojim šolarjem na začetku šolskega leta pogosto namenimo vzpodbudne, opogumljajoče besede o novih prijateljih, novem znanju, novih spoznanjih, aktivnostih ... Zelo radi poudarjamo 'fine', prijetne aktivnosti, medtem ko mnogo manj poudarjamo red, prizadevno delo, vztrajnost ter zadeve, ki jih je preprosto treba opraviti in ob tem potrpeti. Vse našteto v enaki meri velja tudi za odrasle, ki se ponovno znajdejo v šolskih klopeh.

Nadaljevanje študija, slaba vest zaradi nedokončanega študija, občutek, da bi lahko iz sebe naredili še nekaj več, nepričakovano materinstvo, spremembe na trgu dela, pridobivanje novih strokovnih kompetenc, sprememba kariere ... Razlogi, zakaj se nekdo kot odrasla oseba odloči za ponovno izobraževanje, so zelo različni. Že dolgo ne velja več, da zaključenemu študiju v mladosti sledi miren pristan v obliki dolgoletne kariere.

Nove oblike študija tudi za starejše šolarje

Za pridobitev višje izobrazbe, certifikata ali dokončanje študija je treba ponovno sesti v šolske klopi. Izobraževanje za odrasle poleg klasičnega študija omogoča tudi moderne oblike študija, kot sta e-študij in kombinirani študij. Obe vrsti študija nudita potrebno fleksibilnost, s katero študijske obveznosti zlahka prilagajate službenim obveznostim ter slogu življenja.

Če se v šolske klopi vračate kot odrasla oseba, vaše obveznosti zagotovo vključujejo službo ter skrb za otroke in gospodinjstvo. Fleksibilnost e-študija vas bo navdušila, saj boste zlahka uskladili službene, študijske in domače obveznosti, hkrati pa boste pridobivali nove kompetence, dokončali ali nadaljevali študij ... E-študij ustreza tudi mladim mamam, saj lahko študirajo v večernih urah, ko otroci spijo.

Mobilnost pa je poleg fleksibilnosti drugi najpomembnejši dejavnik, ki vpliva na izbiro in način študija. Četudi so vas službene obeznosti, športna kariera ali pa partnerjeva služba odpeljale za nekaj časa v tujino, lahko kljub oddaljenosti od doma vedno študirate, saj so predavanja zgolj klik stran.

Kaj bi torej kot izkušena oseba svetovali sebi šolarju, če bi se kot dijak ali študent ponovno znašli v šolskih klopeh?

Svetoval bi si ...

1. Imej več poguma. Prisluhni si, prisluhni svojim željam. Manj se obremenjuj s tem, kaj mislijo drugi.

Notranja motivacija je najpomembnejši dejavnik, ki te žene naprej in spodbuja, da uresničiš zastavljene cilje. Želiš postati najboljši mehanik kmetijskih strojev in naprav, mediator, strojni inženir, vrtnar, mehatronik, tržnik, slaščičar, programer, estetski kirurg ...? Zagotovo imaš nekatera zanimanja, interese, obvladaš določena socialna in strokovna znanja, zaradi česar je določen poklic že od rane mladosti pisan tebi na kožo. Ob tem čutiš samozavest, zadovoljstvo, celo svobodo. Bodi pogumen in si prisluhni, še posebej, če do želenega poklica vodi dolga in ovinkasta izobraževalna pot. Tudi spol ter predsodki o bolj ženskih ali moških poklicih naj ne preprečijo tvojih načrtov in želja. Vzgojitelj, varilka, voznica tovornjaka, avtomehaničarka, babičar je le nekaj poklicev, ki presegajo tovrstne stereotipe.

Morda v določenem trenutku izbrani poklic ni perspektiven, a trg dela se nenehno spreminja. Morda pa tvoj sanjski poklic v tem trenutku sploh še ne obstaja. Prihodnost je na strani tistih, ki inovativno in strateško razmišljajo, ki jih odlikuje multidisciplinarnost, socialna inteligentnost, pismenost in komunikativnost ... Ob tem ne pozabi na delavnost in vztrajnost, s katero boš lažje premagoval ovire na poti. Tudi kakšen poraz se bo zgodil. Motivacija bo poskrbela, da ne boš omagal že na prvem ovinku.

2. Posveti se učenju tujih jezikov in pridobivanju znanja na področjih, ki te veselijo.

Kolikor jezikov znaš, toliko veljaš! Učenje tujih jezikov je lahko vseživljenjski hobi, ki širi duhovna obzorja, vse pogosteje pa je znanje tujih jezikov tudi poslovna nuja. Si komunikativen, urejen, natančen, vljuden, potrpežljiv in samozavestno obvladaš vsaj dva tuja jezika? Kadarkoli se lahko zaposliš v kar nekaj panogah, kjer je pristen stik z gostom, naročnikom izjemno pomemben. Prav tako pridobivaj znanja na področjih, ki te veselijo, ki krepijo tvojo komunikativnost, ustvarjalnost, ročne spretnosti ...

3. Kaj pa tehnična opravila? Ali si vešč polaganja ploščic?

Kolikor znaš, toliko veljaš. Tudi če se s polaganjem keramike ne nameravaš preživljati, boš z veščino, ki zahteva veliko ročne spretnosti, natančnosti, estetike in delovnih pripomočkov, imel odprte številne zaposlitvene možnosti. Po drugi strani pa nikoli ne veš, kdaj ti določena veščina oz. splošna ročna spretnost pride prav v življenju. Nenazadnje je samozavesten občutek, ko nekaj prenoviš popolnoma sam, na primer kopalnico, ob tem pa še precej prihraniš, neprecenljiv. S poklicno izobrazbo obvladaš bistveno več praktičnih stvari, hkrati pa si na trgu delovne sile zelo iskan kader. Mojstri najrazličnejših profilov bodo vedno bolj iskani, saj ljudje na splošno zanemarjamo pomen tehničnih spretnosti, ki so nujne za minimalno vzdrževanje doma. Boš klical mojstra zaradi pregorele žarnice, razmajane kljuke, zamašenega odtoka ...?

4. Več zabave, manj učenja. Prezgodaj boš zaposlen.

Pri študiju se morajo obdobja učenja in zabave uravnoteženo izmenjevati, le tako bo motivacija za delo na primerni ravni čez celoten študijski ciklus. V roku boš opravljal študijske obveznosti in uresničeval zastavljene cilje, nenazadnje so mlajši možgani bolj dojemljivi. Po drugi strani pa lahko obdobje študija ter druženje s kolegi idealiziraš in študentski status zavlačuješ v nedogled, a pokojninski izračun je neizprosen. Ko se boš po 40 letih dela končno lahko upokojil, ali boš star manj ali več kot sedemdeset let? Še meniš, da lahko po tem preprostem izračunu še malo uživaš, se imaš preprosto fajn, žuraš, še malo študiraš, malo potuješ in še malo počakaš na boljši trenutek, boljšo zaposlitev, saj se ne želiš zaposliti prezgodaj!? Spremeni cilje in stremi k temu, da čim prej stopiš na samostojno pot in začneš služiti svoj denar.

Če pa si že zaposlen in ob delu tudi študiraš, poskrbi za sprostitev in druženje z družino. Težnje po perfekcionizmu omili, da te ne doleti izgorelost. Morda določena tvoja znanja potrebujejo samo minimalno osvežitev. Občasno si privošči lenarjenje in ležanje na kavču. Um in telo potrebujeta popoln odklop in svežo energijo.

5. Naporno študijsko obdobje bo minilo, super si!

Skozi celoten proces šolanja si zaupaj, da zmoreš. Na slab dan se še pogosteje opominjaj, zakaj si se odločil za šolanje in povratek v šolske klopi. Pri tem se ne obremenjuj toliko z nepomembnimi zadevami in osebami, ki ti ne pomenijo nič in ti kradejo dragoceni čas in energijo, ampak se raje osredotoči na obveznosti, ki jih moraš opraviti, predvsem pa tiste osebe, ki te podpirajo in ti iskreno želijo, da v življenju uspeš.

»Učenje je kot veslanje proti toku: če ne napreduješ, greš nazaj,« pravi kitajski pregovor. Naj bo letošnje 'veslanje' malih in velikih šolarjev tako uspešno kot tudi varno in naj nepričakovane nezgode ne vplivajo na izobraževanje.

Nazaj