6 varčevalnih nasvetov, ki bi jih moral poznati vsak milenijec

Kredit

06. 02. 2020

6 varčevalnih nasvetov, ki bi jih moral poznati vsak milenijec

Milenijci oz. generacija Y, rojena v obdobju 1986–2000, so trenutno najmlajša generacija na trgu delovne sile. Milenijcev naj bi bilo v Sloveniji kar 378.000. Njihova prihodnost je zaznamovana tako z nestabilnim zaposlovanjem kot tudi s stanovanjsko problematiko.

Sanje o lastnem domu so s spremembami na področju kreditnih uredb za nekatere postale še bolj oddaljene, vseeno pa je med milenijci zaznati optimizem, saj so pripravljeni na vseživljenjsko izobraževanje in pridobivanje znanj. Kljub temu jih obdajajo številni miti in predsodki. Pripisujemo jim velike sanje in očitamo nerealna pričakovanja. Milenijci so posamezniki, ki se sicer lahko obnašajo stereotipno, pogosto pa popolnoma presegajo splošne oznake generacije.

Prvič na trgu delovne sile ...

Najverjetneje ni študenta, ki ne bi imel izkušnje s študentskim delom ter navdušenja nad prvim prigaranim denarjem, a prva zaposlitev v svetu odraslih je poseben mejnik. Ko prvič vstopiš na trg delovne sile, morda še nimaš lastnega gospodinjstva in še živiš pri starših, zato imaš občutek, da si kar naenkrat poln denarja. Razumevajoči starši morda ne zahtevajo gospodinjskega prispevka za plačilo položnic in hrano, večjih finančnih obveznosti (še) nimaš, ne čutiš potrebe, da bi že načrtoval prihodnost in zastavil dolgoročen varčevalni načrt ...

Po zaključenem študiju imaš občutek, da se moraš nagraditi za preteklo delo, zato več denarja nameniš za mobilnik, tehnologijo, boljša oblačila, še mnogo raje pa denar nameniš za potovanja, doživetja, zabavo, razvajanje in izjemne dogodivščine, s katerimi lahko na družbenih omrežjih izstopiš iz povprečja. Zagotovo je prva zaposlitev čustveno in razburljivo obdobje, v katerem se ti veliko dogaja. Redna zaposlitev te napolni s samozavestjo, ob prvih prejemkih pa začutiš tudi srečo, zadovoljstvo in finančno svobodo. Življenje je skoraj brezskrbno.

Skrb za osebne finance

Finančna neodvisnost, malce naivnosti in vabljivi izdelki na trgovskih policah pa lahko milenijca hitro potisnejo v brezglavo zapravljanje ter finančne težave. Pomemben korak k samostojnosti je skrb za osebne finance. Čeprav večina v šoli ni poslušala predmeta »Upravljanje financ«, bi ga potrebovali bolj kot kadarkoli, saj finance povzročajo kar precej stresa v vsakodnevnem življenju.

Upravljanje osebnih financ je življenjska veščina, s katero se naučimo razporejati denar tako, da ga je dovolj za tekoče stroške, pa tudi za želje ali nakupe v prihodnosti. Zdrave finančne navade moramo krepiti in razvijati že od malih nog, nujno pa je, da jih najkasneje privzamemo takrat, ko smo že zaposleni, hkrati pa še živimo pri starših.

Spoznajte 6 praktičnih VARČEVALNIH NASVETOV, s katerimi boste lažje usmerjali svoje finance v prihodnosti:

1. Koliko zaslužite, koliko lahko porabite?

Oblikujte tabelo ali namestite na mobilnik aplikacijo in redno beležite vse izdatke, ko nastanejo. Finance potrebujejo nadzor, tudi če je vaša plača visoka! Samo tako boste vedeli, za katere stvari porabite največ. So to življenjski stroški, najemnina, oblačila, izdatki za prosti čas, kozmetika, razvajanje ...? Če bo vaš nadzor financ razkril, da več kot 50 % plače porabite za zabavo, oblačila in razvajanja, nič pa za tekoče stroške in varčevanje, potrebujete odgovoren finančni načrt, ki vas bo nenehno usmerjal, da bodo vaši finančni izdatki odgovorni.

2. Ne porabite več, kot zaslužite

Vaše finance bodo zdrave samo, če znotraj meseca ne boste porabili več, kot zaslužite. Plačilne kartice in limit so vabljiva finančna varovalka, lahko pa tudi potuha, ki spodbuja željo po prekomernem zapravljanju. Brez finančnega nadzora se lahko hitro zgodi, da boste stalno živeli v minusu. Ne obnašajte se kot razvajena princeska/princ ter prevzemite finančno odgovornost za svojo nebrzdano zapravljivost. Zavedajte se, da je limit DOLG, ki ga je treba slej kot prej plačati. Če imate še vedno nerealen občutek, da vaša plačilna kartica nima omejitev, nekaj časa 'poslujte' zgolj z gotovino. Enkrat tedensko dvignite znesek, ki ga lahko porabite za manjše sprotne nakupe in finance bodo kmalu postale vzdržne. Če denarja zmanjka, ga pač zmanjka, ne morete dvigniti novega.

3. Bodite realni in si ne zatiskajte oči, da so stroški zanemarljivi

Če živite v gospodinjstvu skupaj s starši, ki poskrbijo za poln hladilnik in plačilo položnic, si lahko morda domišljate, da so življenjski stroški zanemarljivi. Ste že kdaj vprašali starše, koliko znašajo najemnina, elektrika, ogrevanje, televizija ...? Če še niste, potem jih vprašajte! Se vam zdi strošek še vedno zanemarljiv ali vas je znesek morda šokiral? Posamezni znesek primerjajte sedaj z zneskom, ki ga mesečno zapravite za mobilni telefon, pijače … Ali bi letni strošek za ogrevanje doma zadoščal za eksotičen oddih? Zelo vabljivo, vendar bodite odgovorni. Presenetite starše in prispevajte svoj del stroškov, če bivate doma.

4. Najprej nujni stroški, šele nato zabava

Če živite v svojem gospodinjstvu, potem najprej poravnajte nujne stroške – najemnino ali stanovanjski kredit in tekoče življenjske stroške, ostalo pa preudarno razporedite glede na ostale potrebe in želje. Če ste zaposleni milenijec z mlado družino, ste najverjetneje hitro ugotovili, da malo sredstev ostane za razvedrilo in razvajanje, ker imajo druge potrebe prednost. Če ste se še pred rojstvom otroka smejali svojim staršem, ki vsak teden 'študirajo' reklamne letake in zbirajo kupone za popuste, jim boste sedaj postali podobni. Akcije bodo kar naenkrat aktualne tudi za vas.

5. Načrtujte tedenske gospodinjske nakupe

Lastno gospodinjstvo zahteva načrtno kupovanje potrebščin in sestavljanje seznamov. Racionalizirajte nakupe hrane, sicer boste z metanjem gnile in plesnive hrane v smeti po nepotrebnem obremenjevali tako svojo denarnico kot tudi okolje. Ali se prehranjujete v restavracijah? Obrok testenin z omako v restavraciji stane približno 9,00 €, medtem ko lahko za isti znesek v trgovini kupite kar šest 500-gramskih zavitkov testenin, ki zadoščajo za 6 obrokov petčlanske družine. Samo nekaj volje in vztrajnosti je potrebno, da začnete kuhati doma iz osnovnih živil. Tako boste privarčevali, pa še telo vam bo hvaležno.

6. Imate želje? Načrtujte izdatke in varčujte manjše zneske

Večji izdatki in velike sanje potrebujejo namensko varčevanje. Želite potovati, kupiti avtomobil, pridobiti višjo stopnjo izobrazbe, prenoviti stanovanje ali zgolj imeti rezervo za nepredvidena popravila in dogodke? Glede na želje oblikujte potreben proračun. Sredstva za namensko varčevanje odvedite od rednega prihodka vsak mesec in jih dajte na stran. Če lahko varčujete vsaj 50 evrov mesečno, boste v enem letu privarčevali 600 evrov. Vaša vztrajnost bo kmalu nagrajena.

Varčujete lahko, tudi če vaše želje še niso jasno oblikovane in preprosto želite prihranite dodatna sredstva, ki jih boste porabili za dodatno šolanje ali ob upokojitvi. Tako boste oplemenitili vaša sredstva ali poskrbeli za enak življenjski standard ob upokojitvi. Vseživljenjsko zavarovanje NLB Vita Varčevanje + vam omogoča varčevanje v obliki življenjskega zavarovanja z naložbenim tveganjem in se prilagaja vašim finančnim zmožnostim, življenjskim situacijam, željam ter potrebam.

Varčujem zase

Mladi lahko začnete z majhnimi vplačili, ki jih ne boste pogrešali, a bodo ob koncu varčevanja pomembno prispevali k ustrezni višini pokojnine. Kasneje z napredovanjem kariere pa lahko zneske ustrezno prilagajate.

25-letna Katja se je pred nekaj meseci prvič zaposlila. Po posvetu s starši se je odločila, da bo pričela varčevati za pokojnino. Ob znanem dejstvu, da višina pokojnin pada, si je izračunala, koliko bi morala dati na stran za dostojno pokojnino.

Ker se bo trend padanja pokojnin v prihodnje še nadaljeval, se je odpravila po nasvet v najbližjo Poslovalnico NLB. Strokovno usposobljen svetovalec ji je pripravil informativni izračun za NLB Vito Varčevanje +, namenjeno varčevanju za dodatek k pokojnini.

Ker je Katja brez otrok in brez kreditnih obveznosti, se je odločila za nižjo zavarovalno vsoto 2.000 EUR in mesečno premijo 60 EUR, ob tem pa izbrala brezplačno pokojninsko strategijo.

Ob izbrani naložbeni možnosti pokojninske strategije bo Katja po 20 letih varčevanja in ob 14.400 EUR vplačane premije, imela privarčevanih 24.992 EUR, če upoštevamo pričakovani donos.

Tabela: Informativni izračun za privarčevana sredstva NLB Vita Varčevanje + »Zame«

Število let Vplačila Privarčevana sredstva*
10 7.200 € 9.700 €
20 14.400 € 24.992 €
30 21.600 € 43.615 €

Želite več nasvetov ali dober varčevalni načrt primeren za vas? S klikom na spodnjo povezavo se preko spletnega obrazca naročite na želeni termin.

 

*Pričakovana donosnost skladov v povprečju 5,5 % je kombinacija pesimističnega in optimističnega scenarija donosnosti, podanega na podlagi zgodovinskih podatkov o donosnostih na kapitalskih trgih.

Donosnosti skladov so zgolj predpostavka in niso zajamčene. V izračunu ni upoštevana indeksacija. Informativni izračun je narejen za izbrano obdobje in je zgolj informativne narave ter ne upošteva učinka inflacije na realno vrednost prihrankov. Morebitne davčne obremenitve (dohodnina, davek od prometa zavarovalnih poslov ...) v njem niso upoštevane. Vse vrednosti v izračunu se nanašajo na konec posameznega zavarovalnega leta.

Nazaj