Kako se (ponovno) zaljubiti v kotičke po Sloveniji?

OtrociPotovanje

23. 06. 2020

Kako se (ponovno) zaljubiti v kotičke po Sloveniji?

Si še pol leta nazaj niste mislili, da boste po obdobju karantene zaradi virusa korona počitnice preživeli v Sloveniji? Ne glede na to, ali bo za koga izmed vas tak dopust nova izkušnja ali ne – izkoristimo priložnost in se z idejami pripravimo na vprašanje »Kam na dopust v Sloveniji«.

Dopolnite svoj seznam izletniških želja s predlogi za vse, male in velike ljubitelje narave, poletja in kulture.

Slap Orglice v Kamniških Alpah

Nameravata poletje izkoristiti za premagovanje nadmorskih višin, ki jih zmorejo tudi otroci? Dolina Kamniške Bistrice nudi veliko možnosti za preživljanje prostega časa v objemu narave. Če boste razpoloženi za srednje dolg sprehod (dobro uro v eno smer), svetujemo pohod do slapa Orglice. Zaradi zelene sence je priporočljiv tudi v vročih poletnih dneh, smer pa je dobro označena. Rahlo vzepanjajoča gozdna pot se ob koncu spremeni v skalnato, saj se boste vzpenjali k slapu. Pod tem vas bo, če le ne bo prehude suše, pričakal bister tolmun, ki vabi k osvežitvi. Ne pozabite, da gre za mrzlo vodo, ki je tudi sredi poletja za marsikoga preveč sveža.

Otroke lahko k izletu povabite prav z zanimivostjo, da je slap svoje ime dobil zaradi večstopenjskosti. Kadar pozimi slap zmrzne, njegova oblika spominja največje glasbilo. To jim lahko razkrijete po poletnem obisku in si tako ustvarite bonus še za zimski sprehod.

Trbojsko jezero na Gorenjskem

Jezera so morja brez soli in krasen teren za športne aktivnosti v vodi! Mirna gladina Trbojskega jezera je postala ena od bolj priljubljenih slovenskih destinacij za stoječe veslanje, ki mu tudi pri nas pravimo SUPanje. Ker je supanje zabava za vse člane družine, je v kombinaciji z bližnjim travnikom, kjer lahko »parkirate« svojo piknik deko, otroškim igriščem in kavarno odlična ideja za celodnevni izlet. Tudi za ljubitelje predmeta »Spoznavanje okolja« in ornitologe, saj v tem okolišu biva kar 140 vrst različnih vrst ptic. Z mivkasto plažo pa se boste počutili kot na morju!

Kolpa v Pobrežju

Kolpa je ena od slovenskih rek, ki so s svojimi naravnimi kopališči resnično radodarne. Njena dolžina vabi k čolnarjenju ali vožnji s pedolinom, nad njo pa so navdušeni tudi kolesarji, saj lahko del poti prevozijo v zavetju Kolpine svežine. A nikar ne pričakujte visokogorskih temperatur. Kolpa se v Pobrežju pri Črnomlju poleti segreje tudi do 25 stopinj! V družbi tamkajšnih brzic je omenjeni predel za marsikoga najboljši približek naravnih masažnih kopeli, mlajše pa pogosto zaposli igra s kamenčki različnih barv in oblik, ki krasijo Kolpine bregove.

Muzej pošte in telekomunikacij v Polhovem Gradcu

Kam pa, če bo slabo vreme? Šolske lekcije v času poletnih počitnic nadomestite z obiskom zanimivih muzejev v Sloveniji. Eden teh je polhograjski Muzej pošte in telekomunikacije, ki bo otroke pritegnil z melodijo poštnega roga in redko priložnostjo, da telefonirajo kot nekoč - s pomočjo ročne in koračne telefonske centrale. Sprehodili se boste skozi zgodovino poštnih vozov, poštnih uniform in različni prevoznih sredstev, s katerimi so naokoli prevažali ljubezenska pisma in kartice iz daljnih krajev. Najmlajši člani družine se bodo najbolj zabavali v Živinem kotičku med igro in delavnicami, vi pa se boste medtem preizkusili v znanju Morsejeve abecede.

Ne le, da bo obisk popestril poznavanje poštne in telekomunikacijske zgodovine vse družine. Starša bosta otrokom lahko pokazala telefone, s katerimi sta se klicala v času prvih zmenkov. Ja, tako stari smo že.

Muzej na prostem Rogatec

Navdušenje nad muzeji in galerijami skušajmo otrokom vzbuditi čim bolj zgodaj, med drugim z obiskom različnih vrst muzejev. Muzej na prostem Rogatec je bil 1997 nominiran za evropski muzej leta, od takrat pa je še okrepil ponudbo etnoloških delavnic za mlajše in starejše radovedneže. Kaj bi najbolj navdušilo otroke? Peka kruha, kovaštvo, kamnoseštvo ali hoja na hoduljah? Sprehod med objekti bo najmlajše popeljali v vsakdan in kulturno dediščino predniko – trgovina, čebelnjak, kovčanica, svinjak, stanovanjska hiša, kamnarska hiša …

Naj izletniške ideje poskrbijo za nepozabne počitnice 2020. Naj te poskrbijo za čarobne spomine in napolnijo albume, analogne ali tiste na družbenih omrežjih. Naj vas kotički Slovenije navdušijo! Naj vas presenetijo neodkrite destinacije, ne pa nezavarovane nezgode. Poskrbite za te z zavarovanjem NLB Vita Nezgoda Junior že od 20,63 EUR letno!

Nazaj