Kolikor družin, toliko možnosti za družinske izlete po Sloveniji

Kolikor družin, toliko možnosti za družinske izlete po Sloveniji

Pričakovanje toplega spomladanskega vremena in prvomajskih počitnic, je za najbolj neučakane izletnike prava spodbuda za načrtovanje novih dogodivščin. Slovenija k sreči ponuja nešteto kotičkov za preživljanje prostega časa, za odkrivanje novih poti na izletih, lahko tudi večdnevnih. Za vas smo zbrali nekaj predlogov, kam se lahko odpravite na dvodnevni izlet med prvomajskimi počitnicami. Za vsak okus, za vsako družino.

Zaljubljeni v zgodovino – Metlika

Ko načrtujemo družinske izlete, redko pomislimo na Belo krajino, ki ponuja zares izjemne razglede, dogodivščine in zanimivo kulturno dediščino.

Metlika je bila poseljena že v prazgodovini in antiki, v srednjem veku pa je, takrat imenovani Novi trg, dobil mestne pravice. Bogata in zanimiva metliška zgodovina se je nadaljevala tudi v 16. in 17. stoletju, ko je doživela kmečki upor in celo čarovniški proces.

Metlika je tako zares odlična destinacija za družine, ki rade odkrivajo slovensko zgodovino in nove skrite kotičke naše dežele. Hkrati pa območje med Gorjanci in Kolpo skriva tudi veliko neokrnjenih naravnih biserov, tako, da lahko na enem izletu združite odkrivanje zgodovine mesta in umirjene narave, ki Metliko obdaja.

Ljubitelji avantur in skrivnosti – Križna jama

Če je vaša družina avanturistična in si želi bolj aktivnega izleta je odkrivanje kraškega podzemlja idealna izbira.

Križna jama je 8.273 m dolg jamski sistem pod območjem med Blokami, Loškim in Cerkniškim poljem. Je ena redkih turističnih jam v Sloveniji, ki nima betonskih poti in jamam škodljive močne razsvetljave. To jo uvršča med najlepše in najbolje ohranjene jame v Evropi. Njena značilnost je veriga podzemnih jezerc s smaragdno zeleno vodo.

Izlet na Notranjskem lahko nadaljujete tudi ob Cerkniškem jezeru in obiščete še očarljiv, pravljični Grad Snežnik.

Občudovalci narave in položnih poti – Robanov kot

Si tople pomladne dni želite preživeti ob pogledu na alpske vršace, hkrati pa si želite izogniti gneči v bolj turističnih krajih?

Robanov kot je pravi skriti biser med slovenskimi alpskimi dolinami, saj je precej manj obljuden kot sosednja Logarska dolina. Zaradi naravnih lepot, miru in odmaknjenosti od cest je prava oaza sredi gora, zato se je tu dediščina gorskih samotnih kmetij ohranila vse do danes. Dolina je bila na pobudo domačinov zavarovana že leta 1950, od leta 1987 pa ima status krajinskega parka – zato je mogoča le hoja, medtem ko vožnja s kolesi, motorji in avtomobili ni dovoljena.

Preplet položnih poti, ki so primerne tudi za družine z malimi otroki, vas bo pripeljal do dih jemajočih razgledov na Kamniško-Savinjske Alpe in Karavanke.

Kamorkoli pa vas bo pot zanesla, naj bo ta varna in zavarovana. Pred odhodom poskrbite za zavarovanje vas in vaše raziskovalne ekipe, da bo odkrivanje skritih kotičkov še prijetnejše. Ne pozabite na sklenitev NLB Vita Nezgoda Junior za vaše najmlajše pustolovce in NLB Vita Nezgoda za vas, da boste ob navdušenju nad novimi razgledi brez skrbi.

 

Viri:

https://www.solcavska-panoramska-cesta.si/si/zgodba

https://krizna-jama.si/

https://www.metlika.si/objava/114452

Nazaj