Nakup prvega skupnega stanovanja …

KreditOtrociPotovanje

13. 05. 2021

Nakup prvega skupnega stanovanja …

Ne glede na nepredvidljive čase, v katerih trenutno živimo, številni mladi razmišljajo o nakupu lastnega stanovanja. Je pa pred nakupom dobro premisliti o finančnem načrtu, ki naj vključuje kredit za stanovanje in tudi življenjsko zavarovanje.

Pri prvi misli o skupnem stanovanju si večinoma predstavljamo idealno stanovanje, v katerem bomo začeli skupno samostojno življenje. Že sama misel, da se bomo osamosvojili, nas tako močno prevzame, da pogosto ne razmišljamo racionalno, ampak se odločamo intuitivno. Strokovnjaki pa vseeno svetujejo, da preden se odločimo, ali bomo kupili novo stanovanje ali pa za prvo nepremičnino izbrali rabljeno ali celo manjšo hišo kje na deželi, da se na to dobro pripravimo in o vsem dobro razmislimo. Pomembno je, da razmislimo o velikosti stanovanja, o lokaciji in izdelamo finančni načrt za nakup stanovanja in za zavarovanje svojega življenja ter da tudi predvidimo vse mogoče dogodke, ki jih življenje lahko prinese. Naj bo to izguba službe, bolezen, nezgoda ali celo smrt.

Primer izračuna pri zavarovanju za daljše obdobje

Andreja in Marko sta stara 27 let. Skupaj želita kupiti manjše stanovanje do maksimalno 50 m2 . Oba bosta vzela kredit v višini 50.000 evrov, vsak za polovico stanovanja. Obenem želita biti toliko odgovorna in zavarovati tudi svoje življenje. Razmišljata torej o življenjskem zavarovanju za 30 let, saj bosta tudi kredit v višini 100.000 evrov vzela za toliko časa. Informativni izračun plačevanja mesečnih obveznosti za življenjsko zavarovanje kreditojemalca za Andrejo in Marka znaša 7,97 evra za enega.

Odgovorna Andreja in Marko

Pred takšno odločitvijo sta bila tudi Andreja in Marko. Oba sta končala fakulteto, se zaposlila in se pri 27 letih odločila, da bosta začela živeti skupaj. Ker jima zamisel o najemu stanovanja ni bila preveč všeč, sta razmišljala o nakupu svoje prve nepremičnine. Oba sta si zelo želela biti na svojem, ko bo v družino prišel tudi prvi otrok. Čeprav sta najprej razmišljala o nakupu novega stanovanja v mestu, sta se po pogovoru s strokovnjakom in glede na finančne zmožnosti odločila za nakup starejšega manjšega stanovanja slabih 20 kilometrov zunaj mesta, kjer sta oba delala. Spoznala sta, da so jima bolj kot mestni vrvež pomembni mir in možnosti za rekreacijo in tek, ki sta ga oba oboževala. Poleg neokrnjene narave jima je bilo všeč, da je imel kraj njunega novega domovanja dobre prometne povezave, železniške in avtobusne, pa še avtocesta je bila blizu. Preden sta najela kredit, sta izdelala dober finančni načrt, ki je vključeval tudi sklenitev življenjskega zavarovanja. Pomislila sta namreč, kaj bi se zgodilo, če bi med odplačevanjem kredita eden od njiju umrl. Bi partner lahko prenesel finančno breme celotnega preostanka kredita? V povprečju vsak od njiju mesečno zasluži okoli 1.165 evrov, zato sta kredit za 30 let z življenjskim zavarovanjem zavarovala vsak polovico. Če bi torej eden od njiju ostal sam, bi lahko še vedno nemoteno odplačeval preostanek kredita za stanovanje in nanj ne bi padli višji stroški, kot bi jih imel sicer.

Zavarovanje za življenje

Vedno, ko mladi razmišljajo o nakupu stanovanja oziroma o ureditvi svoje prve lastne nepremičnine, ki je lahko tudi nakup stare hiše na deželi, je smotrn razmislek tudi o življenjskem zavarovanju. Velikokrat marsikdo zmotno misli, da ko v banki zavaruje stanovanjski kredit s hipoteko, s tem zavaruje tudi sebe. A ni tako. Zato je vsekakor priporočljivo, da ob najemu kredita zavarujemo tudi sebe kot kreditojemalca in si tudi tako zagotovimo finančno varnost. Prav življenjsko zavarovanje je bistveni del dobrega finančnega načrtovanja. V hudih življenjskih zgodbah je zavarovanje košček pozitivnega. Pomeni življenje naprej. Za tiste, ki jih imamo najbolj radi. Z življenjskim zavarovanjem NLB Vita Odgovorna zavarujete svoje najbližje, če se vam pripeti najhujše. Mogoče ga je vezati tudi na kredit. Pri tem lahko izberete, da zavarovalna vsota pada v skladu z odplačevanjem vašega kredita ali pa ostaja enaka celotno obdobje zavarovanja. Življenjsko zavarovanje lahko sklenete v vseh NLB Poslovalnicah ali prek video klica.

Življenjsko zavarovanje je vsekakor varnostna naložba. To smo še kako občutili ob pandemiji koronavirusne bolezni, saj je prav zadnje nenavadno leto tiste manj pripravljene opomnilo na vrednost življenja. In imetniki življenjskih zavarovanj pri zavarovalnici Vita imajo kritje tudi za primer smrti zaradi bolezni covid-19. Pri tem ni zanemarljivo pomisliti tudi na zavarovanje proti nezgodam ali nepričakovanim dogodkom, ki nam še kako lahko spremenijo življenje. Tudi nezgoda nam lahko prekriža načrte v našem življenju ali nas toliko onesposobi, da nam za čas rehabilitacije zmanjša naše prihodke. Misliti pa je treba tudi na visoke stroške prilagoditve življenjskega prostora ob težjih poškodbah oziroma invalidnosti. Življenje je zelo nepredvidljivo, zato je prav, da se pripravimo na neželene dogodke, kolikor se le da.

Zavarovanje NLB Vita Nezgoda

O nepredvidljivih dogodkih res ne razmišljamo, a hkrati vsi vemo, da je življenje negotovo, zato poskrbimo, da bo naše življenje in življenje naše družine brezskrbno. Zavarovanje NLB Vita Nezgoda lahko sklenemo že od 3,50 evra na mesec. Izbiramo lahko med različnimi paketi, ki vključujejo: nezgodno smrt, popolno trajno invalidnost, nezgodno smrt v prometni nesreči, nezgodno invalidnost, zlom kosti, nadomestilo za okrevanje po poškodbah in nadomestilo za fizioterapijo. Če sklenemo več nezgodnih zavarovanj za družinske člane, lahko izkoristimo tudi popust na premijo.

Nazaj