Pomladite svoje stanovanje

Pomladite svoje stanovanje

Nova pomladna sezona je kot naročena za to, da v svoje življenje spustite nekaj svežine, ki bo s popolno ali le delno prenovo zavela tudi po vašem stanovanju.

1. OCENITE STANJE

Če se želite lotiti konkretne prenove celotnega stanovanja, se nikar ne prenaglite. Vse prostore dobro preglejte, ugotovite, v kakšnem stanju so, nato pa zrišite tloris in opišite stanje posameznih delov. Ker je prenova stanovanja ali le njegovih posameznih prostorov lahko časovno in finančno zelo zahteven projekt, bodite preudarni in se ne zaletite v prvo ponudbo, ampak jih zberite več ter se šele nato odločite. Da bo vse skupaj lažje potekalo, se lahko odločite tudi za arhitekta, ki vam bo izdelal vizualizacijo končnega izgleda, hkrati pa vam pomagal pri večjih spremembah, kot sta sprememba tlorisa stanovanja ali rušenje sten.

2. ODLOČITE SE, KAJ ŽELITE

Ne glede na to, ali boste prenovili celotno stanovanje ali pa le osvežili npr. kopalnico, imejte v glavi, kaj želite s prenovo doseči, saj se boste edino tako z vsako fazo lahko počasi približevali končnemu cilju. Če se npr. v trenutku zagledate v določeno kuhinjo, si naredite uslugo in zadevo prespite, izogibajte pa se tudi ekstremnim odločitvam, saj je velika možnost, da vam kuhinja v rdeči barvi po enem letu ne bo več tako zelo všeč, zanjo pa boste plačali toliko, da bi lahko zdržala več kot deset let.

3. IZDELAJTE STILSKO MAPO

Ne glede na to, ali se boste prenove lotili sami ali vam bo pri tem pomagal izbrani arhitekt, izdelajte mapo, ki naj vključuje osnovni načrt prenove. Zberite vse izrezke iz revij ali natisnite ideje, ki ste jih zbirali, ter zraven dopišite, kaj točno vam je všeč. Preden kateremu od navdihov daste `zeleno luč`, dobro premislite tudi o tem, ali je vaša izbira ne samo lepa ampak tudi dovolj praktična, da boste vanjo vložili (precej) svojega denarja.

4. RAZMISLITE O FINANCAH

Preden se dokončno odločite za katerikoli del prenove stanovanja, naredite dober finančni načrt, v katerem določite, koliko denarja lahko čemu namenite. Del ga prihranite za detajle, s katerimi boste zagotovo želeli opremiti prenovljeni prostor, razmislite pa tudi, katere so tiste stvari, ki jih lahko opravite sami.

5. NE POZABITE NA ZAVAROVANJE

Ob najemu kredita je zelo pomembno, da poleg življenjskega zavarovanja poskrbite tudi za nezgodno zavarovanje za primer trajne invalidnosti. V Sloveniji se vsako leto zgodi kar 4.000 nezgod, ki imajo za posledico vsaj 20 % trajno invalidnost, med rehabilitacijo pa se prejemki gospodinjstva bistveno znižajo. V času bolniške odsotnosti zaradi nezgode, ki se nam je zgodila izven dela, prejemamo dohodek v višini 80 % naše plače, v primeru hujših poškodb in invalidnosti pa invalidska pokojnina znaša le okoli 60 % neto plače. Prav zato je smiselno skleniti življenjsko zavarovanje NLB Vita Odgovorna in nezgodno zavarovanje NLB Vita Nezgoda.

6. IZBERITE PRAVO BARVO

Največja sprememba, ki jo v stanovanju lahko izpeljete sami, je barvanje sten. Lotite se jih v izbrani družbi, s katero bo na prvi pogled dolgočasno opravilo postalo izjemno zabavno. Pri tem ne pozabite zaščititi pohištva, dobro pa razmislite tudi o izbiri ustrezne barve. Če je vaše stanovanje majhno, ga lahko optično povečate s svetlimi toni, recimo svetlo modro ali pastelno rumeno, v (pre)velikih prostorih, ki lahko hitro delujejo precej neosebno, pa toplo atmosfero ustvarite z izbiro temnejših barv ali pa se odločite za spet izjemno modne tapete. Odlično bodo izpadle, če jih boste uporabili le na eni steni!

V vsakem prostoru druga barva:

Rdeča – barva strasti in energije ni primerna za prostore, v katerih želimo počivati, izvrstno pa se bo obnesla v jedilnici, saj spodbuja živahnost in družabnost ter spodbuja tek.

Rumena – odlična izbira za prostore, v katerih smo umsko aktivni, saj spodbuja koncentracijo in ohranja budnost. Odlično bo izpadla v kuhinji, dnevni sobi ter prostorih za rekreacijo

Modra – v trenutku ustvari umirjeno in sproščeno vzdušje, zato jo uporabite v spalnici, kopalnici in delovni sobi.

Zelena – barva, ki se najbolje obnese v prostorih, kjer je veliko stresa, saj pomirja in ohlaja, izvrstna pa je tudi za dnevne sobe in spalnice.

Rjava – tako kot zelena je tudi rjava izjemno povezana z naravo, v prostoru pa ustvarja občutek topline, varnosti in udobja, zato jo izberite predvsem za v spalnice in dnevne sobe.

Bela – elegantna in osvežujoča barva, ki pa hitro deluje ‘sterilno’, zato jo, če boste vanjo odeli stene, popestrite s fotografijami ter še dodatno otoplite z dodatki v naravnih barvah.

Oranžna – odlična spodbujevalka mentalnih sposobnosti in odlična izbira za prostore, v katerih želite stimulirati komunikacijo in ustvarjalnost, zato jo uporabite v dnevni sobi in jedilnici.

Vijolična – barva razkošja in inteligence spodbuja kreativnost in je najbolj trendi barva letošnjega leta. Izberite jo v sobi za sproščanje ali pa z njo popestrite popestrite pisarno ali dnevno sobo.

Nazaj