Top 5 evropskih destinacij za popoln družinski "roadtrip"

Top 5 evropskih destinacij za popoln družinski "roadtrip"

Poletje običajno izkoristimo za daljši oddih, ne smemo pa pozabiti tudi na krajše. Za vas smo pripravili ideje za krajše izlete v bližini, ki so primerni za celo družino.

Vrbsko jezero (Avstrija)

Obisk Vrbskega jezera, največjega jezera na avstrijskem Koroškem, bo navdušil vse člane družine. V poletnem času je jezero kopališka atrakcija, saj je okoli njega veliko plaž, tako urejenih kot tudi divjih. Ljubitelji vodnih športov pa se lahko na jezero odpravijo z windsurfom ali supom.

V hladnejših letnih časih lahko obiščete katerega izmed številnih okoliških turističnih krajev, kot so Vrba na Koroškem, Poreče, Ribnica, Kriva Vrba ter Otok. Najmlajše raziskovalce bo navdušila informacija, da se ob jezeru nahaja tudi znameniti Minimundus, miniaturni park, v katerem so razstavljene vse svetovne atrakcije. Vrbsko jezero je odlična destinacija tudi za enodnevni izlet, saj je od Ljubljane oddaljeno le 95 kilometrov.

Gradež in izliv reke Soče (Italija)

Si želite okusiti ležernost italijanskega Sredozemlja, vendar imate na voljo le en dan ali vikend? Potem je Gradež odlična izbira. To italijansko pristanišče leži v tržaškem zalivu in je bilo izjemno priljubljeno letovišče že v času Avstro-Ogrske, pravijo pa mu tudi mesto sonca in vrtnic. Poleti se lahko prepustite uživanju na plaži ali se preizkusite v kajtanju. Jeseni in spomladi pa je Gradež odlična izletniška točka tudi za tiste, ki radi proste dneve preživljate aktivno. Urejena kolesarska pot vas lahko pripelje do sosednjega Ogleja, enega največjih in najbogatejših mest iz časa rimskega cesarstva.

Nedaleč stran se, v Naravnem rezervatu ustja reke Soče, naša smaragdna Soča izlije v Jadransko morje. V osrednjem delu rezervata, je urejena izvrstna krožna učna pot, kjer lahko spoznavate in opazujete številne močvirske ptice, dvoživke, žuželke in celo nekaj konjev, ki se prosto sprehajajo. Lahko se sprehodite tudi povsem do ustja reke Soče, ki se lenobno vije med številnimi lagunami in zamočvirjenimi otočki ter spoznate povsem drugačno podobo reke, kot je tista, ki hitro drvi po Severnem Primorskem.

ZOO Schönbrunn (Avstrija)

Živalski vrt Schönbrunn na Dunaju, je med najstarejšimi na svetu in je bil večkrat razglašen za najboljši živalski vrt v Evropi. Nahaja se v nekdanji poletni cesarski rezidenci Schönbrunn, ki je uvrščena na Unescov seznam svetovne kulturne dediščine, zato se v živalskem vrtu edinstveno združujeta kulturne in naravne znamenitosti in to mu daje prav poseben čar.

Na 17 hektarjih lahko spoznate več kot 700 živalskih vrst, med njimi tudi nekaj skrajno ogroženih. Na ogled so tako žirafe, s katerimi si lahko obiskovalci na galeriji zrejo iz oči v oči, orangutani, ki se vihtijo z ene vrvi na drugo, sibirski tigri, ki poležavajo na ploščadi, koale in afriški sloni, ki se kratkočasijo v blatni kopeli. Zelo priljubljene so tudi igrive surikate, orjaške pande in morski levi.

Waldwipfelweg na Bavarskem (Nemčija)

Walwipfelweg je zabaviščni park na Bavarskem, kjer se lahko sprehodite nad in med krošnjami dreves in obiščete na glavo obrnjeno hišo »Haus am Kopf«. Sprehod nad krošnjami ponuja razglede s tridesetih metrov nad tlemi, otroci pa se lahko po t.i. Sky Walku vozijo s poganjalški ali kolesi. Sky Walk vsebuje tudi manjši viseči most, razgledno ploščad in lesene prestole, ki prikazujejo različne vetrove. Po sprehodu nad krošnjami, vas bodo v parku pričakale alpake, otroci pa lahko svojo zabavo nadaljujejo na katerem izmed številnih igral ali na varovani plezalni steni.

Narobe obrnjena hiša se navzven zdi povsem običajna, v notranjosti pa so vsi prostori obrnjeni »na glavo«, kar je odlična priložnost za nove zabavne družinske fotografije. Park je od Ljubljane oddaljen dobrih pet ur vožnje, zato je tak izlet bolj primeren za vikend pobeg, na poti pa se lahko ustavite tudi v bavarski prestolnici, Munchnu.

Grossglockner (Avstrija)

Grossglockner oziroma Veliki Klek je s 3798 m najvišji vrh Avstrije in Visokih Tur. Z vrha na katerem stoji križ, je lep razgled po večjem delu Avstrije, ob lepem vremenu pa razgled seže vse do Slovenije, kjer lahko vidimo Julijce, Karavanke in del Kamniško Savinjskih Alp.
Vrh je zaradi razmeroma težkega dostopa osvojljiv le izkušenim gornikom z ustrezno planinsko opremo, pod njim pa se nahaja eden največjih ledenikov v Evropi, ki je na določenih mestih debel več kot 160m.

Če je vrh težje dostopen za družinski izlet, je pa zato toliko primernejša alpska cesta v bližini, ki ponuja dih jemajoče razglede in nas lahko popelje kar 2572 m visoko.

Kamorkoli pa vas bo pot zanesla, naj bo ta varna in zavarovana. Pred odhodom poskrbite za zavarovanje vas in vaše raziskovalne ekipe, da bo odkrivanje skritih kotičkov še prijetnejše. Ne pozabite na sklenitev NLB Vita Nezgoda Junior za vaše najmlajše pustolovce in NLB Vita Nezgoda za vas, da boste ob navdušenju nad novimi razgledi brez skrbi. Ko vas pot vodi v tujino pa poskrbite za sklenitev NLB Vita Tujina, ki do konca leta 2023 krije tudi stroške zdravljenja, v primeru, da na potovanju zbolite za covid-19.

 

Viri:

https://vnaravi.si/obalno-kraska/izliv-soce

https://www.wikiwand.com/sl/Grade%C5%BE_(Italija)

https://www.austria.info/si/dejavnosti/jezera-flora-in-favna/pridih-sredozemlja

https://www.wikiwand.com/en/Tiergarten_Sch%C3%B6nbrunn

 

Nazaj