Varčujem zate

Otroci

31. 07. 2019

Varčujem zate

Zgodbo nam je zaupala 34-letna mamica Janja, ki je takoj ob rojstvu začela varčevati za svojo hčer Evo.

Evo smo težko pričakovali. Bila je prvi otrok v naši družini. Čakali smo jo več kot dve leti. Še danes se spomnim poplave dvomov in vprašanj, ki so mi okupirali misli, ko so mi jo prvič položili v naročje. Bom znala zanjo poskrbeti? Bom vedela, kdaj jo zebe, kdaj je lačna? Spomnim se tudi močnega strahu, ki me je prvič preplavil. V tisti uri, kolikor sem jo držala v rokah, sem napletla celo življenjsko zgodbo. Kako bova skupaj skakali po lužah, pekli piškote, pa tudi o tem, kakšno poročno obleko bo nosila. Zdaj je stara pet let. Če bi lahko primerjala ljubezen, bi rekla, da je 100-krat večja od tiste, ki sem jo čutila v porodnišnici. In toliko večja je tudi skrb. Vsak dan se trudim, da pridelamo čim manj bušk, da zdravo jemo in da varno prečkamo cesto. Seveda mi misli begajo tudi v prihodnost, da bomo imeli denar za šolanje in da ji bom lahko pomagala, ko bo nekega dne stopila na svojo pot. Vsak mesec prihranim 40 evrov. Če nas pogosto obiščejo dedki in babice, še več. Če ne drugega, se bo na koncu nabralo za Evin prvi avto. Morda celo za polog za stanovanje. Sem res rekla avto? Še pomisliti ne smem, da bo enkrat sama sedla za volan.

Zakaj je Janja izbrala NLB Vita Varčevanje +

Ker bo lahko Evi iz privarčevanega denarja izplačevala štipendijo ali ji denar podarila kot popotnico za njeno življenje. Se vam zdi 40 evrov na mesec preveč? Pomislite, koliko več jih v v življenju zapravimo za veliko manj pomembne stvari. In koliko dobrega bi storili, če bi čez 18 let obstajal dodatni kupček denarja v višini 10 tisoč evrov.

POGLEJMO JANJIN PRIMER BOLJ PODROBNO*:

Janja se je odločila, da bo na mesec za varčevanje namenila 40 evrov. Po 18-ih letih, ko bo privarčevala 9.895 €, ji lahko zavarovalnica denar v celoti izplača ali pa se Janja odloči drugače in denar nameni za Evino štipendijo. V tem primeru bo zavarovalnica Evi vsak mesec, pet let, izplačevala po 162,92 € štipendije. Če bi se Janja odločila varčevati od rojstva do Evinega 30. leta, bi skupaj z donosom privarčevala 19.879 €. Najslabša možnost bi bila, če bi denar spravljala doma, saj bi tako prihranila le 14.440 €. Ob tem nismo upoštevali dodatnih prilivov na Evin varčevalni račun, ki jih včasih prispevajo babice in dedki ter Evina teta. Pomeni, da se bo na Evinem računu čez leta nabralo še več denarja.

Nikoli ni prepozno

Če z varčevanjem začnemo, ko je otrok star 4 leta, in vsak mesec za varčevanje namenimo 40 evrov, bo pri 30-ih letih prejel 16.162 €. 9-letni otrok bo pri dopolnjenih 30-ih dobil 12.029 €. Če zavarovanje sklenemo, ko je otrok star 14 let, pa ga pri 30-ih čaka prihranjeni znesek v višini 8.401 €.

ČE ZAVAROVANJE SKLENEMO, KO JE OTROK STAR*:

4 leta 40 €/mesec
bo pri dopolnjenih 30-ih prejel 16.162 €
9 let 40 €/mesec
bo pri dopolnjenih 30-ih prejel 12.029 €
14 let 40 €/mesec
bo pri dopolnjenih 30-ih prejel 8.401 €
Argument več, zakaj je Janja izbrala NLB Vita Varčevanje +

Ker zavarovanje vključuje tudi zavarovanje starša (enega od njiju), pomeni, da otrok v primeru smrti prejme znesek zavarovalne vsote, v Evinem primeru 4.800 €. Če je privarčevani znesek višji od zavarovalne vsote, se otroku seveda izplača privarčevani denar.

Druge mamice o NLB Vita Varčevanje +

Nataša Golob: »Moj otrok je v lanskem šolskem letu porabil šest paketov barvic, kje so še ostali dodatki. Zdaj nam gre dobro, ampak nikoli ne veš, kaj bo, ko bosta šla otroka v srednjo šolo. Varčevanje se mi zdi ena taka varovalka, od koder bi lahko črpali šolnino ali štipendijo. Seveda upam, da to ne bo potrebno in da jima bom z varčevanjem pomagala pri vstopu v samostojno življenje.«

Katra Poljanec: »Z možem sva pri NLB Viti oba življenjsko zavarovana in ko sva razmišljala o varčevanju, sva najprej pomislila na otroke. Ideja je bila, da prihranimo na račun igrač, ki jih ne kupimo. V to mini družinsko akcijo smo povabili tudi babice in dedke in jim predlagali, da namesto, da kupujejo igrače, denar, ki so ga želeli porabiti, vtaknejo v žep, mi pa ga bomo vsak mesec položili na račun.«

Na kaj še želimo opozoriti?
  • Ob sklenitvi zavarovanja sami določite višino mesečnega zneska za varčevanje, ki ga lahko kasneje po potrebi zvišate ali znižate.
  • Ko otrok dopolni 18 let, je upravičen do denarja, če starš s tem soglaša.
  • Ob sklenitvi zavarovanja se lahko odločite za varčevanje z zajamčenim donosom ali za varčevanje, ki ponuja naložbo v sklade.
  • Denar lahko dvignete po enem letu od sklenitve zavarovanja.
  • Če denar dvignete po 10-ih letih, vam ni potrebno plačati 8.5 % davka od prometa zavarovalnih poslov.

*Informativni izračun za NLB Vita Varčevanje + je pripravljen po naslednjih predpostavkah: starost mame 34 let, zavarovalna vsota 4.800 €, naložbeno varčevanje – kombinirani paket – 75 % v slad z zajamčenim donosom in 25 % v košarico skladov družbe NLB Skladi.

Nazaj