Brezskrbne smučarske počitnice v tujini

Potovanje

12. 02. 2020

Brezskrbne smučarske počitnice v tujini

Murphyjev zakon pravi: če si dobro pripravljen, se ne bo zgodilo nič.

Sneg v Sloveniji se letos nekam sramežljivo obotavlja. Kljub večkratnim napovedim in zagotovilom vremenoslovcev ga ni od nikoder. In ker so zimske počitnice prvenstveno namenjene zimskim vragolijam na snegu, si marsikatera družina ogleduje smučarske destinacije v tujini. Avstrija, Italija ali Francija? Vse možnosti so vabljive in med smučarji zelo zaželene.

Ste poskrbeli za varnost? Vozite z glavo ... in s čelado

Vsake počitnice zahtevajo načrtovanje. Tudi smučarske počitnice niso izjema, saj potrebujemo vso opremo v dobrem stanju. Privoščite smučkam in vezem servis, robnikom brušenje, drsni podlagi voskanje ..., da boste nemoteno drseli po strmih pobočjih.

Previdnost je boljša kot kurativa, zato je za otroke do 14. leta starosti smučarska čelada obvezna. A tudi med odraslimi je uporaba smučarske čelade krepko v porastu. Čelada postaja varnostna zaščita št. 1. Poskrbite le, da bo čelada prave velikosti. Naj ne poplesava na glavi – naj bo tesna, vendar udobna. Tudi smučarski čevlji morajo tesno objemati stopala, saj lahko prevelik smučarski čevelj v primeru padca povzroči poškodbo noge oziroma stopala.

Kaj pa zdravstveno zavarovanje z medicinsko asistenco v tujini? Ali je nujno potrebno?

Kljub načrtovanju smučarskih počitnic in uporabi varnostnih pripomočkov ne moremo vedno preprečiti vseh nezgod na smučišču. Padci in poškodbe noge, predvsem zvini, zlomi, poškodbe kolen in goleni, so najpogostejše smučarske nezgode. Poglejmo si, kakšne finančne posledice prinese že tako nepričakovana situacija.

Primer poškodbe noge, ki se je zgodila na francoskem smučišču:

SKUPAJ

5.770,00 €

STORITEV

STROŠEK

Posredovanje reševalcev na smučišču

570,00 €

Pregled v ambulanti ob smučišču

200,00 €

Strošek posega oziroma operacije in dvodnevne hospitalizacije v bližnji bolnišnici

3.700,00 €

 

Prevoz v Slovenijo z reševalnim vozilom

1.300,00 €

Če imate sklenjeno zdravstveno zavarovanje z medicinsko asistenco v tujini NLB Vita Tujina, bo stroške nujne zdravstvene oskrbe poškodovane noge, reševanja in prevoza ponesrečenca v domovino v skupni višini 5.770,00 € krilo zavarovanje.

Nepričakovana smučarska nezgoda z reševanjem vas lahko krepko udari po denarnici in vam povzroči še finančne skrbi. Še vedno menite, da je nezgodno zavarovanje z medicinsko asistenco v tujini nepotrebno in zgolj zapravljanje denarja?

Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja ni dovolj

Čeprav imate Evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja, le-ta najverjetneje ne bi krila pregleda v ambulanti ob progi kot tudi ne stroškov participacije v primeru operacije in hospitalizacije. Prav tako ne bi krila prevoza ponesrečenca v Slovenijo. Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja bi v primeru poškodbe noge na smučišču krila le reševanje na progi in del stroškov hospitalizacije, preostalo pa bi bil samoplačniški strošek.

In še ena smučarska nezgoda v Valgardeni v Italiji, ki se je zaradi zavarovanja NLB Vita Tujina dobro končala:

Padec na smučišču z zlomom stegnenice

Zavarovancu smo organizirali prevoz s helikopterjem in ga odpeljali v najbližjo bolnišnico, kjer so mu operirali nogo. Zaradi zapletenega zloma in mavca pot v Slovenijo z osebnim avtomobilom ni bila mogoča, zato smo organizirali prevoz z reševalnim vozilom. Stroške zdravniške oskrbe in prevozov v višini 23.840 evrov je poravnala NLB Vita.

Vaša smučarska potovanja bodo z zavarovanjem NLB Vita Tujina kljub nepredvidljivim poškodbam ali nezgodam brezskrbna, finančne posledice morebitne poškodbe pa mnogo manj usodne. Za vsa potovanja po svetu lahko sklenete individualno ali družinsko zdravstveno zavarovanje za poljubno število dni oziroma Multitrip zavarovanje, ki velja eno leto.

Nazaj