Če želiš spoznati svojega otroka, mu pokaži svet. Naj si sam izbere igrišče, kjer bo kreiral svoje življenje.

PotovanjeOtroci

13. 11. 2023

Če želiš spoznati svojega otroka, mu pokaži svet. Naj si sam izbere igrišče, kjer bo kreiral svoje življenje.

Moje ime je Bojana Ksela Rose. Sem kreativni vodja in ustvarjalka Najlepših otroških potovanj. Na vsakem potovanju opazujem svojega starejšega sina, kako brez predsodkov in zadržkov sprejema in občuduje barvitost kultur. Kako sije ob prepoznavi, da je drugje čisto vse drugače. Ob tem lahko zaključim, da potovanja vzgajajo in imajo pozitiven vpliv na razvoj otrok. S potovanji se jim krepi samozavest, rastejo morala, strpnost in razumevanje. Okušanje drugačne kulture jim širi obzorja, kar je odlična popotnica za življenje. Zato naj vas morebitni strahovi o potovanjih z otroki ne ustavijo, ampak pogumno prestopajte meje Slovenije. 

Potovanja z otroki so naporna

Drži. Sploh, če otrok, sredi poleta v Dubaj, po sebi, po bratu in sosedi, ki sedi pred njim, polije celo pločevinko pijače (smeh). 

 

Z mojima dvema otrokoma, 7-letnim Danom in 19-mesečnim Makom smo že veliko prepotovali. Z najmlajšim smo se prvič odpravili na pot k Božičku na Finsko, ko je dopolnil komaj 5 mesecev. Čeprav smo vedeli, da nas tam čakajo izjemno nizke temperature, kar do -28 stopinj, ki utegnejo biti nevarne za tako majhnega otroka. Odvisno je, kako se spoprimeš s situacijo in kako kot starš takrat odreagiraš. Če besedo napor ob takih preizkušnjah zamenjamo z besedo doživetje, se slika takoj obarva drugače. 

 

Na letalu v Dubaj se je zgodba razpletla tako, da je stevardesa v manj kot minuti odvijačila polit sedež ter pričvrstila novega. Starejši sin je preostanek leta preživel v spodnjicah, a mi je bilo ob obilici risank za to prav malo mar. Ko danes pomislim, kako je po zraku poletela pijača in kako bi mi v tistem trenutku prav prišlo, če bi lahko zamrznila čas in ujela pločevinko, se mi na obrazu nariše nasmešek, moj album spominov pa je bogatejši še za eno potovalno izkušnjo z otrokoma. 

 

Moj otrok je premajhen za potovanje

Velikokrat starši odložijo potovanja z argumentom, da je otrok še premajhen in si ne bo nič zapomnil. Res je, da si dvo- ali triletnik ne bo zapomnil veliko, najverjetneje prav nič, a starše ob tem velikokrat izzovem z vprašanjem: Zakaj peljete otroka na potovanje? Zaradi njegovih spominov ali zaradi doživetja, izkušnje, ki na potovanju čakajo vso družino?

 

Naj vas ne zmedejo "dobronamerni nasveti" prijateljev, češ da še ni čas za to. Vodi naj vas misel, da vzgajate popotnika skozi življenje, razgledanega, trdnega posameznika, ki bo znal samozavestno vstopiti v tuj svet in potrkati na vsaka vrata. Prej kot boste z njim delili prvo potovalno izkušnjo, prej mu bo to postalo naravno in normalno. Nič zato, če bo enoletnik ob vzletanju in pristajanju letala pol ure kričal na ves glas, naj vas ne zmotijo potniki z zavijajočimi očmi, brez dvoma se boste s to preizkušnjo lažje spopadli, kot s strahovi, nelagodjem ali potovalno mrzlico pri 8-letniku, za katerega ste si tako goreče želeli, da bi na svojem prvem potovanju maksimalno užival, pa je namesto lepih spominov domov odnesel le slabo izkušnjo. 

 

Potovalni strah ima velike oči 

Pomembno se je zavedati, da počutje otrok na potovanju definiramo starši. Če sta mama in oče mirna, bodo mirni tudi otroki. Naj vas ne iztiri slab dan, saj ne bo nič drugače kot doma. Sama se rada pošalim, da izpad histerije raje doživim sredi puščave v Dubaju, kjer bo otroku pozornost hitreje preusmerila mimoidoča kamela, kot na domačem dvorišču. 

Če se na pot odpravljate prvič, izbirajte države, ki so družini prijazne in imajo visoke higienske standarde. Izbirajte organizirana potovanja, ki so primerna za začetnike in napolnite potovalno lekarno. 

Med najbolj priljubljenimi družinskimi destinacijami je vsekakor dežela Danska, ki se uvršča na drugo mesto najbolj varnih držav na svetu.

Prva stvar, ki jo spakirate v kovček, ko potujete z otroki, je zdravstveno zavarovanje NLB Vita Tujina

Z zavarovalnico Vita sodelujem že vrsto let, pa vendar sem zavarovanje za tujino do lani, ko se nam je na Danskem pripetila nezgoda, jemala čisto preveč zlahka. 

Med snemanjem zadnjega kadra se je starejši sin spotaknil ob privzdignjeno ploščico, jaz pa sem skupaj z Makom, ki sem ga nosila v nosilki obrnjenega naprej, zdrvela čezenj, tako da je Mak z glavo udaril naravnost ob kamnita tla.

Komaj sem se pobrala iz tal. Na pomoč so hoteli vsi, ki so bili v bližini, tako grdo je bilo videti. V strahu, da sem ga poškodovala, sem jokala kot dež. "O bog, samo, da je vse ok!" sem pomislila in se med preštevanjem ran sama sebi zahvalila, da nisem pozabila skleniti zavarovanja za tujino. 

Video posnetek Na potovanju z NLB Vita Tujino

Naša družina je zavarovana s paketom NLB VITA TUJINA - MULTITRIP, kar pomeni, da smo zavarovani za vsa potovanja v enem letu, pri čemer eno potovanje ne sme trajati več kot 60 dni. Najboljše zavarovanje za tujino lahko sklenete hitro in enostavno preko spleta.

 

Nazaj