Ko zakuhaš v tropih

Potovanje

19. 01. 2023

Ko zakuhaš v tropih

Zima je idealen čas za odkrivanje tropskih krajev, ampak kaj narediti, ko ne zašvicaš samo od pekoče hrane, ampak te položi vročina? Ali pa celo malarija? Spopadanje z različnimi situacijami na poti je gotovo lažje, če imaš sklenjeno najboljše zavarovanje za tujino.

Malarija predstavlja eno večjih skrbi za vse, ki potujejo izven Evrope, saj je ena najpogostejših nalezljivih tropskih bolezni. Je življenjsko ogrožajoča bolezen, ki jo povzročajo zajedavci, prenašajo pa okužene samice komarjev, ki jih privlačijo temne in žive barve, znoj in izraziti vonji parfumov, losjonov in mil. Malarija je razširjena v več kot 100 državah sveta, tveganje pa je manjše v velikih mestih in območjih z višjo nadmorsko višino. Največje tveganje za pike malaričnih komarjev je med in po deževni dobi ter med sončnim vzhodom in zahodom. Malarijo je mogoče preprečiti ali ozdraviti, aktivno pa potekajo tudi programi za izničenje bolezni. Trend okuženih se zmanjšuje, prav tako tudi število smrtnih primerov.

Simptomi malarije so navadno vročina, glavobol, tresavica in bruhanje. Pojavijo se lahko najhitreje v 7 dneh po piku okuženega komarja, pri nekaterih oblikah malarije se lahko bolezenski znaki pojavijo tudi več mesecev po okužbi. Malarija se ne prenaša neposredno s človeka na človeka, ampak jo prenašajo samice komarjev, ki se z zajedavcem okužijo ob piku okuženega človeka. Dovzetnost za okužbo je univerzalna, delno pa nanjo vpliva tudi genetska predispozicija. Tudi prebolela bolezen ne zagotavlja popolne imunosti pred ponovno okužbo in boleznijo.

Kaj storiti, da sploh ne zakuhaš

Pred malarijo se lahko zaščitimo predvsem z uporabo zaščite pred piki komarjev in preventivnim jemanjem protimalaričnih zdravil, ki jih imenujemo antimalariki. Možnost pikov komarjev lahko zmanjšamo z nošenjem oblačil, ki zakrivajo večji del kože, z uporabo insekticidov, ukrepi za preprečevanje dostopa insektov v bivalne prostore, dosledno uporabo zaščitnih mrež ter repelentov z vsaj 30 % DEETa (dietiltoluamid). Pomembno je tudi, da preverimo, ali so komarji na področju, kamor gremo, razvili odpornost na določene insekticide ali antimalarike in uporabljamo tiste, ki so priporočeni. Pri preprečevanju bolezni je zelo pomembno, da jemljemo antimalarike tako pred odhodom, med bivanjem kot tudi po odhodu z območja malarije. Z njimi sicer ne moremo popolnoma preprečiti okužbe, lahko pa preprečimo razmnoževanje zajedavca in razvoj bolezenskih znakov malarije.

Kaj storiti, če slučajno zakuhaš

V primeru nenadnega pojava visoke temperature na potovanju v tropskih deželah ali po vrnitvi domov je izredno pomembno, da bolnik takoj oziroma v 24 urah poišče zdravniško pomoč. Ustrezno diagnozo lahko postavi le zdravnik na podlagi pregleda krvi. Zdravljenje je potrebno začeti čim prej po postavitvi diagnoze, saj lahko bolezen zelo hitro napreduje. V kolikor zakuhamo med potovanjem po bolj odročnih krajih, kjer je dostop do zdravnika otežen ali celo nemogoč, si priskrbimo antimalarike za samozdravljenje. Ti nam lahko namreč pomagajo v tolikšni meri, da imamo čas poiskati zdravniško pomoč.

Ostale nadloge, ki prežijo v tropih

Malarija pa ni edina težava, ki nas lahko doleti na potovanjih. Pogosta, a precej manj znana, je denga, ki predstavlja virusno okužbo. Prav tako jo prenašajo komarji. Simptomi denge so podobni gripi, pojavijo pa se lahko od 4 do 10 dni po piku. Komarji, okuženi z dengo, se zadržujejo v urbanih področjih in se tukaj tudi razmnožujejo. Denga je tako pogosta v tropskem in subtropskem podnebju, večinoma v urbanem ali semiurbanem okolju. Podobno kot pri malariji, jo lahko preprečimo z repelenti, dolgimi oblačili in mrežami za zaščito prostorov, zdravil zanjo pa ni.

Kaj vse spakirati za potovanje po tropih?

  • Antimalarike,
  • dolga oblačila,
  • repelente,
  • veliko dobre volje,
  • najboljše zavarovanje za tujino.
Da bodo trenutki v tujini nepozabni in ne taki, ki jih bomo želeli pozabiti

Če na potovanju po tropih tvoje uživanje zmoti visoka telesna temperatura, ki jo spremljata mrzlica in potenje, nujno čim prej obišči zdravnika. Sklenjeno zdravstveno zavarovanje za tujino NLB Vita Tujina bo krilo stroške prevoza do izbrane zdravstvene ustanove, kjer te bodo sprejeli in opravili pregled. Tudi če boš pohajal/-a po odročnih krajih, ko te bo nenadoma zajela visoka vročina, ti bomo pomagali in ti omogočili varno pot do zdravniške pomoči. Po postavljeni diagnozi boš prejel/-a ustrezno zdravljenje in zdravila. Vse od prevoza in pregleda do zdravil in možne hospitalizacije bo poravnala zavarovalnica Vita. V kolikor so stroški zdravstvenih storitev v tujini do 150 €, jih moraš pokriti sam/-a, ob vrnitvi v domovino pa uveljaviš povračilo stroškov neposredno pri zavarovalnici. Stroške, ki znašajo 150 € ali več, bo asistenčni partner v imenu zavarovalnice povrnil neposredno izvajalcu opravljenih zdravstvenih storitev.

Za potovanja brez skrbi skleni zavarovanje za tujino

Ker nikoli ne moremo predvideti, kaj vse se bo zgodilo na naših potovanjih po tujini, je dobro, da smo pripravljeni na čisto vse – prehlad, zlom noge ali malarijo. Da bo naše odkrivanje sveta resnično sanjsko, je najpomembnejše, da si priskrbimo najboljše zdravstveno zavarovanje za tujino, ki nam bo krilo hrbet in še kaj drugega v težkih situacijah. Zavarovanje NLB Vita Tujina lahko skleneš enostavno in hitro prek spleta. Če pred potovanjem v naglici pozabiš pomisliti še na zavarovanje, ga lahko brez skrbi na daljavo skleneš tudi takrat, ko že uživaš na počitnicah. Vedi le, da v tem primeru tvoje zavarovanje začne veljati šele četrti dan od dneva sklenitve. Vendar bolje pozno, kot nikoli.

Zavarovanje v tujini krije stroške nujne zdravniške oskrbe in prevoza v primeru bolezni ali poškodbe v tujini. S tabo bomo tako vse od poti k zdravniku do končane obravnave. Zavarovanje lahko krije tudi akutno poslabšanje kroničnih bolezni, kot so bolezni srca, sladkorna bolezen, astma in ledvični kamni. V kolikor predvidevaš, da boš v letu odšel/-la na več potovanj, je pametno, da izbereš Multitrip zavarovanje, ki velja za več potovanj. Tako lahko varno potuješ v tujino večkrat letno in boš zavarovan/-a na vseh potovanjih, če posamezno potovanje ne traja več kot 60 dni. Kamorkoli se odpravljaš, si priskrbi turistično zavarovanje NLB Vita Tujina, saj velja za področje celega sveta.

Katere informacije potrebujemo, da ti lahko pomagamo

Če v tujini zboliš ali se poškoduješ, pokliči naš asistenčni center na +386 59 69 22 00 v roku 48 ur oziroma takoj, ko ti bo situacija to omogočala. Ob klicu v asistenčni center nam sporoči svoje ime, priimek, datum rojstva in naslov prebivališča, kraj in telefonsko številko, na kateri si dosegljiv/-a. Na kratko nam opiši problem, ki ga imaš, in naravo pomoči, ki jo potrebuješ. Podaj nam še informacijo o dolžini oziroma trajanju potovanja ter ali se nahajaš v državi stalnega ali začasnega prebivališča.

Dober nasvet je odličen sopotnik

Ko potuješ v tujino, ne pozabi skleniti zdravstvenega zavarovanja za tujino in poskrbeti za brezskrbne trenutke povsod po svetu. Skleni ga hitro in enostavno prek spleta ter se sproščeno odpravi novim dogodivščinam naproti. Če pa svoje potovanje v tujino šele načrtuješ, si oglej dogodivščine Katke in Mica po širnem svetu in njune nasvete za najrazličnejše situacije, tudi kako preprečiti malarijo.

Več o dogodivščinah najdeš na njuni spletni strani povsodjelepo.com, v kratkem pa najdeš kak njun nasvet tudi na našem Instagramu Vita Življenjska. Za še več koristnih nasvetov pokukaj v Vitino svetovalnico.

Nazaj