Potovanje po Danskem - Kjer se uresničijo otroške sanje

PotovanjeOtroci

20. 10. 2023

Potovanje po Danskem - Kjer se uresničijo otroške sanje

Danska je dežela prostranih gozdov in očarljivih rdečih hišk. Dežela, kjer sleherni kotiček komunicira, da je odraščanje otroka investicija za kasnejše rodove. Da otrok ni samo otrok in da je igra pomembna, saj se prav iz nje rodijo najboljše kreacije in inovativne ideje. Po Danski se je z družino potepala Bojana Ksela Rose, kreativna vodja in ustvarjalka Najlepših otroških potovanj.

Zabaviščni park Legoland Billund

Ste vedeli, da je prav Billund dom Lego kocke, ki jo je pred 70-imi leti izumil danski obrtnik Ole Kirk Christiansen? 

Letos je bil Legoland bogatejši za viteško predstavo in Ferrarijevo kreativno delavnico. Vanjo je že od daleč vabil Ferrari Monza SP1 v naravni velikosti, sestavljen kar iz 380.000 kock, ki inspirira mlade sestavljalce, da ustvarijo svojo mini različico ter jo preizkusijo ne enem od Ferrarijevih dirkališč.

Ste vedeli? 
  • Znamka Lego je takoj za Ferrarijem drugo najbolj prepoznavno ime na svetu.
  • Podjetje vsako leto izdela 7 milijard plastičnih kock.
  • Zaradi količine proizvedenih avtomobilov so hkrati tudi največji proizvajalec gum.
  • Tematske Lego parke danes najdemo po celem svetu.
  • Med dizajnerji Lego kreacij zasledimo tudi slovensko ime Rok Žgalin, ki je za podjetje oblikoval stavbo Združenih narodov.
  • Ole Kirk Christiansen nikoli ni dočakal svetovne popularnosti svoje revolucionarne igrače. Trajalo je namreč kar nekaj desetletij, da so jo uspešno predstavili svetu, sadove njegovega izuma pa je požela šele druga generacija. Njegov vnuk, bivši generalni direktor podjetja Lego, je danes na račun dedka tretji najbogatejši Danec. 
Muzej Skandinavske zgodovine, Den Gamle By  

Muzej Skandinavske zgodovine v kraju Den Gamle By je edinstvena kulturna atrakcija, ki omogoča obiskovalcem potovanje nazaj v čas in raziskovanje zgodovine Skandinavije. "Den Gamle By" pomeni "Stari Kraj" v danskem jeziku, in ta muzej je zasnovan kot odprti muzej na prostem, kjer lahko obiskovalci doživijo, kako je življenje potekalo v različnih obdobjih danske zgodovine.

Največ pozornosti mojega starejšega sina je pritegnila telefonska govorilnica, kjer je ob dveh debelih imenikih, kot smo jih nekoč prelistavale zdaj ne več tako mlade generacije, stal star telefon. Najprej ni vedel, katero stran slušalke prisloniti na uho, potem pa se je začel boriti s številčnico. Meni enostavno opravilo je zanj znanstvena fantastika. 

V delu mesta, kjer so poustvarili življenje iz 70. let, lahko obiščete trgovino bele tehnike iz tistega časa, turistično agencijo in vrtec. Večji del je namenjen obdobju pred 200 leti, ko se je po ulicah mesta Odense sprehajal največji pravljičar vseh časov, Hans Christian Andersen.

V mestni pekarni smo poskusili tradicionalne danske slaščice, ki jih še danes pečejo po izvirnih receptih, starih 150 let. Zapeljali smo se s kočijo, se preizkusili v peki tradicionalnega nekvašenega kruha, na enem od mestnih trgov pa smo odkrili enega najbolj očarljivih vrtiljakov za malčke. 

Muzej Den Gamle By sestavlja 70 zgodovinskih hiš, ki so bile v mesto Kolding pripeljane iz vseh držav Skandinavije. Projekt, pod katerega se podpisuje Ministrstvo za kulturo, je še en dokaz, da danska kreativnost nima meja. 

Pustolovski WOW park 

Ko smo iz hotela prispeli do WOW parka, enega največjih pustolovskih parkov za otroke, ki ponuja različne aktivnosti v navari, je tako deževalo, da smo zaskrbljeno kukali v nebo in se spraševali, kdaj se bo vreme izboljšalo. Na žalost je vse bolj lilo, luže so se večale, moja zaskrbljenost, kako bomo izpeljali dan, pa tudi. Danci pravijo, da ni slabega vremena, so samo neprimerna oblačila. Moj sin Mak je bil v poletnih mrežastih supergah, drugi sin Dan pa v kratkih hlačah, niti palerin nismo imeli! Na naše veselje je čez eno uro končno sijalo sonce.

- Mami, kam gremo najprej? – Šibaj na mreže! – Glej, narobe obrnjena drevesna hiška. – Gremo tja! Tako je bilo slišati navdušene otroške krike po gozdnih poteh, med katerimi se skrivajo pletene brvi, ogromne gugalnice, labirint, podzemni rovi, zip line, 40 m visok tobogan, vodna postelja sredi gozdne jase in napete mreže z ogromnimi žogami, ki k igranju privabijo tudi odrasle. 

Obisk parka smo zaključili s peko marshmallow panic in pokovke na enem od odprtih kurišč. Celoten koncept je naravnost očarljiv in na koncu si lahko rečeš samo še »wow«! 

Lego hiša - najinovativnejša igralnica na svetu 

Predstavljajte si največjo igralnico z bazenom kock, tako velikim, da se lahko potopiš vanj, in mavričen slap iz kock, pa ogromne dinozavre, do katerih priplezaš po stopnišču, ki se vije okoli drevesa. Lego hiša je največja lego kreacije na svetu, za katero so porabili 6 milijonov lego kock.

Lego House je ultimativna Lego izkušnja, ki jo lahko doživite samo na Danskem. Je veliko več kot le kreativna igralnica, ki spodbuja domišljijo in ustvarjanje. To je svet, kjer oživijo sanje – tako otrok kot odraslih.

Potem ko se je Mak dodobra okopal v bazenu Duplo kock, smo odkrili še Duplo igralnico z vlakci in Lego čebelnjak. V njem je mrgolelo čebel, matic in trotov, vsaka od živali je bila drugačna in posebna, kot si je to zamislil njen kreator. Ko sem se usedla za mizo in začela ustvarjati, sem najprej pogledovala okoli sebe, kako se tega lotevajo drugi, a sem se naposled odločila, da bom sledila svojemu stilu, pa bo kar bo. Nastala je majhna, bolj letalu podobna čebela, s preveliki očmi in premajhnimi krili. - Dvomim, da boš letala in nabirala med, si pa faca.- sem si mislila sama pri sebi.

Dan se je medtem mudil v interaktivni sestavljalnici Lego junakov, ki jih sestaviš, nato pa oživijo v virtualnem svetu. - Kako to deluje? - Tako mami, da najprej sestaviš svojo ribo ali morskega psa, jo poskeniraš in že plava v akvariju.

V kletnih prostorih smo odkrili Lego razstavo, ki te popelje skozi čustveno zgodbo razvoja Lego kocke. Pred 70-imi leti jo je izumil Ole Kirk Christiansen, vdovec s 5 sinovi, ki je želel ustvariti igračo, ki bi za dlje časa zaposlila otroke. Sprva je bila le gladka kocka, ki se je ves čas podirala, a prav nezadovoljstvo ob sestavljanju je rodilo idejo, da je kocki dodal 4 zatiče in ustvaril igračo, ki jo je pol stoletja kasneje izstrelilo med zvezde in jo danes pozna ves svet.

Domov smo se odpravili s paketom sveže pečenih Lego kock, ki jih stroj izdeluje v preddverju in jih obiskovalcem podarijo v spomin. Naslednjič bomo za obisk gotovo planirali še kakšno uro več in si že od doma, preko spleta, rezervirali mizo v restavraciji, kjer hrano naročiš tako, da željeno jed sestaviš iz kock. Nepozabno! 

Naša družina je zavarovana s paketom NLB VITA TUJINA - MULTITRIP, kar pomeni, da smo zavarovani za vsa potovanja v enem letu, pri čemer eno potovanje ne sme trajati več kot 60 dni. Najboljše zavarovanje za tujino lahko sklenete hitro in enostavno preko spleta.

Oglejte si tudi video posnetek iz potovanja Danska

Kaj je lahko decembra bolj čarobno, kot doživeti veličasten ognjemet nad gradom Trnjulčice in praznično parado Disneyevih junakov? Si želite vse to doživeti tudi sami, potem hitro rezervirajte termin na Najlepša otroška potovanja.

Piše Bojana Ksela Rose, ustvarjalka Najlepših otroških potovanj

Nazaj