Delo z eksotičnih lokacij

PotovanjeAktivna leta

06. 05. 2021

Delo z eksotičnih lokacij

Delo na daljavo je vse bolj v ospredju in vse bolj tudi naša realnost. Za tak način dela se odloča čedalje več mladih, saj jim ustreza in delajo v poklicih, kjer si to lahko brez veliko odrekanja tudi privoščijo. Vse več podjetij in tudi držav ponuja podporo tako imenovanim digitalnim nomadom.

Tak način dela je zelo priljubljen med mladimi, saj poleg opravljanja dela omogoča zadovoljevanje potrebe po raziskovanju sveta. Ravnovesje med poklicnim in zasebnim življenjem se je premaknilo v nove smeri, zaradi epidemije pa se spreminja tudi način življenja. Mnogi mladi so v tem času spoznali, da lahko svoje delo na daljavo opravljajo od koderkoli, tudi z eksotičnih lokacij, in pogosto z nižjimi življenjskimi stroški kot doma. Delo na daljavo omogoča veliko poklicev. Med najpogostejšimi so virtualni asistent, skrbnik družbenih omrežij, bloger, pisec oglasov, novinar in fotograf, prevajalec in oblikovalec. Med njimi so tudi sistemski inženir za podatke v oblaku, vzdrževalec računalniških omrežij, programer, direktor prodaje in marketinga, inženir varnosti informacijskih sistemov, podatkovni analitik, ki trenutno spadajo med najbolj plačane poklice.

Priljubljene lokacije za delo

Raziskava univerze Stanford kaže, da so ljudje, ki delajo z oddaljenih destinacij, 13 odstotkov bolj produktivni kot njihovi pisarniški kolegi. Skoraj četrtina jih je vedno pripravljena delati dodatne ure, poleg tega si vzamejo manj dopusta in manj bolniških dni. Zato vse več podjetij podpira tako imenovane digitalne nomade. V trenutnem času omejitev pa digitalno nomadstvo ni le rešitev za tiste, ki želijo združiti delo na daljavo z raziskovanjem sveta, ampak tudi del rešitve za države, ki so močno odvisne od turistov. Tako želijo vsaj delno nadomestiti prihodke, ki bi jih sicer prinesli običajni turisti. Del prihodkovne vrzeli, ki je nastala zaradi neprihoda običajnih turistov, poskušajo nekatere države nadomestiti z izdajo posebnih vizumov za digitalne nomade, ki bi z delom v njihovi državi ostali dalj časa. Pred kratkim so take vizume, ki lokacijsko neodvisnim delavcem omogočajo bivanje do enega leta, uvedle na primer Nemčija, Estonija, Gruzija, Češka, Portugalska in Norveška. Tudi Hrvaška od začetka letošnjega leta za to kategorijo tujcev izdaja dovoljenja za začasno prebivanje. Med najbolj priljubljene destinacije oziroma mesta za delo na daljavo spadajo Lizbona, Ericeiro, Porto na Portugalskem, Berlin v Nemčiji, Tenerife in Las Palmas v Španiji, Temišvar v Romuniji in Beograd v Srbiji (po izboru Nomad list). Med mladimi je pogosto med priljubljenimi destinacijami za delo na daljavo tudi Ljubljana.

Poskrbimo tudi za zavarovanje

Ker v še tako lepem in eksotičnem okolju nesreča ne počiva, je smiselno in zelo priporočljivo, da če se že odločimo, da bomo delo opravljali oziroma službovali na neki oddaljeni destinaciji, ali če se odpravljamo le na službeno pot v tujino, ne pozabimo skleniti zdravstvenega zavarovanja z medicinsko asistenco v tujini. Odlične pogoje ponuja zavarovanje NLB Vita Tujina, ki krije tudi stroške medicinske asistence ter nujne zdravstvene oskrbe in prevozov. Vse do konca junija tudi, če zbolimo za covidom-19. Je pa ob tem pomembno, da poleg zdravstvenega zavarovanja za tujino ne pozabimo skleniti tudi nezgodnega zavarovanja. Posledice nenadnih poškodb ali nezgod so pogosto dolge rehabilitacije, ki nas lahko veliko stanejo. Z nezgodnim zavarovanjem, ki ga ponujajo v zavarovalnici Vita, poskrbimo za finančna sredstva, ki bodo dobrodošla pri plačilu dodatnih stroškov, torej za najem rehabilitacijske opreme, dodatnih fizioterapij in vseh drugih terapij, ki jih po nezgodi potrebujemo. Tako zavarovanje NLB Vita Nezgoda kot zavarovanje NLB Vita Tujina lahko sklenete kar prek spleta.

Podatki za zavarovalnico v tujini

Če delate na oddaljeni destinaciji ali ste na potovanju v tujini, ne pozabite na zavarovanje. Ob morebitnih boleznih ali poškodbah se v 48 urah oziroma takoj, ko vam to situacija omogoča, lahko obrnete na asistenčni center zavarovalnice Vita na telefonsko številko +386 59 69 22 00. Ob klicu sporočite svoje osebne podatke in naslov prebivališča zavarovanca, kraj in telefonsko številko, na kateri ste dosegljivi. Sporočite pa tudi kratek opis težave, ki jo imate, in zakaj potrebujete pomoč. Pomemben podatek pri prvem klicu je tudi informacija o trajanju oz. dolžini bivanja v tujini ter ali ste v državi stalnega ali začasnega prebivališča.

Nazaj