Ideja za decembrski izlet: Najlepše božične destinacije v Sloveniji in bližini

PotovanjeAktivna leta

17. 12. 2021

Ideja za decembrski izlet: Najlepše božične destinacije v Sloveniji in bližini

Vsi se lahko strinjamo, da je december zares poseben čas v letu, ki s sabo prinese vzdušje, ki mu ni para. Tej decembrski čarobnosti ne moremo uiti in zato je najbolje, da se ji popolnoma prepustimo ter uživamo v prijetnih »opravilih«, ki nas čakajo.

Sprehod po okrašenem mestu zagotovo spada med tiste obvezne decembrske aktivnosti, ki pa se ne zdijo prav nič naporne, nasprotno, šele ob preštevanju lučk na okrašenih ulicah zares začutimo tisto pravo praznično toplino. Katera mesta v Sloveniji in bližini pa se lahko pohvalijo z najlepšo okrasitvijo? Za vas smo zbrali nekaj predlogov za prijeten decembrski izlet.

Najlepše praznične destinacije doma ...

Ljubljana

Zagotovo se naša prestolnica lahko pohvali z eno najlepših okrasitev daleč naokoli in se lahko enakovredno postavi ob bok ostalim evropskim mestom. Sprehod od osrednje velike božične smreke na Prešernovem trgu, mimo lučk na nabrežjih, ki se čarobno odsevajo v Ljubljanici, do Kongresnega in Pogačarjevega trga, kjer najdemo tudi božične stojnice, je zares enkratno doživetje med katerim začutimo pravo praznično vzdušje. Letošnja svetlobna okrasitev ponazarja medsebojno povezovanje in pod imenom »Vsemoč – moč vseh« simbolizira star slovenski pregovor »V slogi je moč!«. Projekt, katerega avtor je Urban Modic, se tako osredotoča na pomen posameznih elementov vesolja, življenja in skupnosti, ki povezani tvorijo fantastične sisteme.

Radovljica

Tudi Radovljica vsako leto zasije v tisočerih lučkah, ki pričarajo prijetno vzdušje. Praznično okrašeno mesto obiskovalce navduši s pristnim zelenim okrasjem, ki ga dopolnijo s čudovitimi pletenimi kroglami in lestenci. Bogat pa je tudi praznični program, ki na radovljiških ulicah ponuja mnoge predstave in otroške ustvarjalne delavnice.

Kranjska Gora

Naše največje zimsko-športno središče je tudi decembra prava paša za oči. Čeprav je Kranjska Gora majhna vasica, v decembru zasije v velikem slogu. Na osrednjem trgu obiskovalce pričakajo alpske hiške, kjer lahko najdete izvirna darila lokalnih obrtnikov. Letos je snežna odeja še posebej bogata, zato bo sprehod še toliko bolj prijeten, ne pozabite pa tudi na sanke in nabrušene smuči, saj sankališče in smučišče obratujeta s polno paro.

Maribor

Štajerska prestolnica decembra zasije v pravljičnih lučkah s številnimi doživetji na okrašenih ulicah in trgih. Osrednje prizorišče Čarobnega Maribora je Glavni trg, kjer stoji tržnica in letošnja novost – božični vrtiljak, ki bo navdušil vse generacije. Na mestnih ulicah in trgih bodo mimoidoče razveseljevale še svetlobne skulpture Lumina in fototočke z urbanimi gozdički. Znova pa bo moč obiskati tudi Vilinsko mesto, kjer bo najmlajše pustolovce razveselil Dedek Mraz.

Koper

Če vas mika iskati božično vzdušje tik ob morju bodo tudi letos v Kopru pričarali izjemen preplet tisočerih prazničnih lučk, ki bodo skupaj sestavljali tako imenovano Čudolandijo. V mestu je postavljeno tudi drsališče, obiščete pa lahko katero izmed mnogih prireditev in koncertov ter ustvarjalnih delavnic za otroke in mladino.

... in v tujini.

Zagreb

V zadnjih letih je predbožični Zagreb postal priljubljena destinacija za turiste z vsega sveta, saj nas tam pričaka zares prijetno vzdušje, bogati spremljevalni programi in gostoljubni domačini. Letos nas bo ob obisku časovni stroj popeljal v otroštvo, saj nas bodo na desetih lokacijah po hrvaški prestolnici pričakale razstave igrač, ki so jih proizvajali v tovarni igrač Biserka.

Budimpešta

Madžarska prestolnica vsak december obiskovalce pozdravi s čarobno okrasitvijo ulic, trgov in mostov. Posebej pa slovi po mnogih prazničnih sejmih na katerih lahko najdete domače tradicionalne dobrote in izdelke. Med sprehodom po ulicah, ki žarijo od prazničnih lučk lahko opazujete tudi mnoge ulične umetnike in prisluhnete lokalnim glasbenikom.

Dunaj

Čarobno je tudi pri naših severnih sosedih. Ker ima mesto prav posebno, zgodovinsko podobo, dunajske božične lučke običajno ne vsebujejo pisanih tonov in prazničnih simbolov, kot so Božiček in jeleni, ampak predvsem številne kristalne verige luči, ki kljub temu pričarajo prijetno toplino in pravo praznično vzdušje. Med sprehodom po ulicah nas bodo z veseljem pozdravile številne stojnice in prireditve na prostem.

Pariz

Pariz je že tako poznan kot mesto luči, še bolj pa to postane med prazniki. S prazničnimi lučkami so osvetljene največje znamenitosti mesta, tam pa je znana tudi posebna božična tržnica, Marche de Noel, kjer lahko najdete najrazličnejše izdelke z božičnim pridihom. Lučke so prižgane od konca novembra do začetka januarja, božična tržnica pa poteka še prve tedne v januarju.

Kamorkoli pa vas bo pot zanesla, naj bo zabava varna in zavarovana. Poskrbite za zavarovanje vas in vaše raziskovalne ekipe, da bo preživljanje prebožičnih dni še prijetnejše. Ne pozabite na sklenitev NLB Vita Nezgoda Junior za vaše najmlajše pustolovce in NLB Vita Nezgoda za vas, da boste ob navdušenju nad prazničnimi lučkami brez skrbi. Če vas bo pot zanesla v tujino pa sklenite NLB Vita Tujina, ki do 31. 12. 2023 krije tudi stroške zdravljenja, prevoza in nastanitve, če v tujini zbolite za covid-19.

 

Vir:

https://www.visitljubljana.com/sl/obiskovalci/nacrtujte-svoj-obisk/praznicni-december-v-ljubljani/ljubljana-je-zablescala-v-soju-praznicnih-luck

https://www.radolca.si/sl/koledar-prireditev/praznicno-dogajanje-v-radovljici

https://www.visitmaribor.si/si/kaj-poceti/dogodki-in-prireditve/vsi-dogodki-in-prireditve/6488-carobni-december/

https://www.delo.si/magazin/zanimivosti/advent-zagreb-vas-vraca-v-otrostvo/

Nazaj