Je virus korona zasenčil vaše potovalne načrte?

Potovanje

27. 07. 2020

Je virus korona zasenčil vaše potovalne načrte?

Priznajmo si, virus korona je v potovalni sezoni 2020 presenetil prav vse, tudi sprememb vajene avanturiste. Ravno pripravljenost in odzivnost na spremembe pa sta ključna, da se potovanjem v tujino ne odpovemo, jih pa prilagodimo.

Družinsko potovanje v času virusa korona

»Z družino smo vajeni, da del počitnic vedno namenimo potovanjem v tujino. Čeprav smo bili še spomladi prepričani, da bomo letošnje poletje odkrivali novosti zgolj znotraj občine in Slovenije, se je izkazalo, da se da varno potovati tudi v času korona virusa. Pozitivno so nas presenetile destinacije in znamenitosti, ki so večinoma polne obiskovalcev, sedaj pa samevajo. Še lani je bilo potrebno vnaprej rezervirati mizo v restavraciji ali karte za muzej, letos pa smo bili v kakšni galeriji skoraj sami. Zato smo brez težav ves čas držali varno razdaljo.«

Petra, 39

Izbira potovalne destinacije

Veliko muzejev, značilna kulinarika, polno hribolazniških možnosti, zabaviščni park in športne aktivnosti, oddaljenost … Našteto je še pred kratkim vplivalo na našo izbiro potovalnih destinacij. To se je z virusom korona spremenilo, saj je potrebno že v fazi izbiranja preveriti stopnjo tveganja zaradi prisotnosti korona virusa v posamezni državi. Po priporočilih Ministrstva za zunanje zadeve glede varnosti potovanj upoštevajte seznam epidemiološko varnih držav. Ta se spreminja glede na povečanje prisotnosti virusa v posamezni državi, zato smo letos pri odhodih v tujino dodatno prilagodljivi.

Spremembe v zadnjem hipu

Avanturistični duh, spontanost, radovednost … Vse to odlikuje popotnike. Letos pa lastnostim v največji meri pridružuje prilagodljivost. Ne le pri izbiri destinacije, ampak tudi pri vseh drugih potovalnih korakih.

  • Način potovanja se je spremenil. Javni promet je prilagojen okoliščinam oz. zahteva dodatno pozornost. Potrebujete masko? Dokazila o neokuženosti pri vstopu na letalo? Preverite, preden načrtujete uporabo sredstev prevoza, ki ni zgolj vaše.
  • Tudi ponudba nastanitev je drugačna, kot smo je vajeni. Manjše število gostov, zaprti posamezni deli hotelskih kompleksov, polno zaseden kamp, ki ste ga obiskovali do sedaj? Morda boste na ta način spoznali nove dimenzije počitniškega bivanja.
  • Potujete s čim manj prtljage in reciklirate prav vse, kar vam na poti ne pride prav? To se utegne letos spremeniti. Je potrebno hraniti dokazilo o tem, da ste počitnikovali v določenem kraju? Preverite, kaj vse potrebujete ob prehodu čez mejo.

Ste upoštevali vse to, a je v potovalni načrt zaradi spremenjene epidemiološke slike v državi, ki ste jo nameravali obiskati, spremenil oz. je odpovedan?

Ko se poveča primer odpovedi

Zavarovanje riziko odpovedi potovanj je bilo za marsikoga neznanka, saj »itak nikoli ne zbolimo«, »še nikoli nismo odpovedali potovanja«, »to je za tiste, ki komplicirajo« itd. Tudi če ste med najbolj zdravimi in prilagodljivi srečneži, postaja razmislek o tem del nove potovalne realnosti. V primeru, da dopustujete pod okriljem organizatorjev potovanj, se lahko za riziko odpovedi odločite že ob rezervaciji potovalnega paketa.

Malo večji (a ne nemogoč) izziv je za vse, ki sami načrtujete svoja potovanja. Zato se pri rezervaciji letalskih kart, nočitev, dogodkov ali prevoza odločite za možnosti, kjer ob odpovedi potovanj zaradi bolezni covid-19 ne boste ob finančno investicijo v to potovanje.

Obvezna potovalna oprema v času novega korona virusa

Napihljiva blazina, knjige, vodiči, dokumenti, pršilo proti insektom in še kakšna malenkost, brez katere ne gre na oddihu? Obvezno potovalno opremo po novem sestavlja tudi zaščitna maska in razkužilo. Z uporabo obeh boste obenem upoštevali ukrepe države in poskrbeli za lastno varnost.

Svet, tudi potovalni, se je za nekaj časa skoraj povsem ustavil. Nato se je začel ponovno vrteti, vendar drugače. In tudi marsikdo med nami je začel razmišljati, če ne že živeti in potovati drugače. Verjamemo, bomo v novem vsakdanu našli mala in velika veselja.

Kaj pa, če v tujini zbolim za boleznijo covid-19?

Potujte brezskrbno z zdravstvenim zavarovanjem NLB Vita Tujina, ki krije stroške medicinske asistence ter nujne zdravstvene oskrbe in prevozov v primeru bolezni ali nezgode v tujini in do 31. 12. 2023 vključuje tudi kritje v primeru, da na potovanju zbolite za boleznijo covid-19.

Nazaj