Kdo ob prvi službi razmišlja o pokojnini?

Kredit

29. 01. 2021

Kdo ob prvi službi razmišlja o pokojnini?

Mladi v študentskih letih osvajajo neprecenljiva znanja, lahko se zazrejo v prihodnost in igrivo nabirajo življenjske izkušnje, ki jih počasi izoblikujejo v odgovorne odrasle osebe. Navadno je ravno nastop prve službe prelomnica, na kateri se brezskrbna mladost sreča z odgovorno odraslostjo. Pa vendar ta odraslost ne pomeni konca razigranega potovanja skozi življenje. Lahko ohranimo delček brezskrbnosti, če mu le primešamo nekaj odgovornosti.

Prva služba, čas za varčevanje?

Podpis prve pogodbe o zaposlitvi pomeni tudi začetek samostojne finančne poti. Ob prvi plači lahko začnemo uresničevati želje, ki jih morda prej nismo mogli: načrtovati začnemo potovanja, sanje o avtu ali nepremičnini pa kar naenkrat postanejo bolj uresničljive. Misel o varčevanju tako morda res ni prva na seznamu, bi pa morala biti ena izmed najpomembnejših. Zakaj?

Študija norveškega ekonomista Agnarja Sandmoja »The Effect of Uncertainty on Saving Decisions« je pokazala, da osebe, ki imajo varno in zagotovljeno službo, prihranijo manj, kot osebe z nekoliko bolj negotovo prihodnostjo. Po nadaljnjem raziskovanju so ugotovili, da so ljudje z negotovo službo bolj pripravljeni na prihodnost in se bolje odzovejo na nepričakovane dogodke, kot tisti, ki so v bolj »varnih« službah. Odkrili so, da k tem boljšim odzivom pripomore ravno varčevanje. (Sandmo 2000)

Zakaj bi torej o varčevanju razmišljali le v primeru negotove prihodnosti? Življenje je vselej nepredvidljivo in pomembno je, da smo nanj dobro pripravljeni.

Pokojnina? Kje je še to!

Ko mlade soočimo z vprašanjem o pokojnini, je njihov prvi odziv »Ah, kje je še to!« ali »Pa saj je vendar ne bomo dočakali.«. Ameriška študija, objavljena na spletni strani MarketWatch, je pokazala, da milenijci ne varčujejo za starost, saj menijo, da jih ne čaka prijetna in mirna starost. Kot razlog za to navajajo podnebne spremembe in pričakujejo zlom kapitalizma, večina pa je tudi izrazila dvom, da bodo upokojitev sploh dočakali. (Fellows 2019)

Kako torej mlade prepričati, da bi začeli razmišljati o varčevanju za starost? Strokovnjaki so si enotni, da četudi so podnebne spremembe in politično-ekonomske nestabilnosti resne grožnje, to ni razlog za ne-varčevanje. Vsaka generacija se je soočala z negotovo prihodnostjo, saj je bila vselej nepredvidljiva, a lahko jo pričakujemo veliko bolj mirno, če smo nanjo pripravljeni.

Anamaria Lusardi je v svoji študiji ugotovila, da veliko ljudi svojo upokojitev pričaka brez prihrankov, zato je v družbi vse več upokojencev, ki živijo pod pragom revščine. (Lusardi 2013) Podobno je tudi v Sloveniji, kjer po zadnjih podatkih pod pragom revščine živi polovica od približno 620.000 upokojencev, epidemija virusa korona pa je stanje še nekoliko poslabšala. (Rtvslo.si 2020)

Kakovost življenja pa se istočasno dviguje in sodobni svet ponuja raznoliko paleto načinov za kakovostno preživljanje jeseni življenja in ravno varčevanje je ključ do slednjega.

Varčevanje = ena skrb manj!

Mladi ob nastopu prve službe in upokojenci po koncu svoje zadnje imajo navadno nekaj skupnega. Lahko živijo samo zase. Mladi morda takrat še nimajo velikih dolgov v obliki različnih kreditov in si še ustvarjajo svojo družino, starostniki pa so svoje dolgove navadno že poplačali in svoje otroke uspešno pospremili v njihovo lastno odraslost. Zakaj torej ne bi mlad zaposlen pomislil nase čez 30 let? Lahko sebe vidi kot frajerskega dedka na potovanju ali uglajeno gospo na palubi kakšne križarke? Ali morda vidi preživljanje starosti v majhni hiški od morju? Res je, da je prihodnost negotova, vendar se bomo morali z njo soočiti vsi.

Z ustreznim varčevanjem je lahko pričakovanje okoli tega, kaj bo prineslo naslednje obdobje, veliko bolj prijetno, saj smo svojo prihodnost zavarovali.

Ob zavedanju, da bo tudi čez 20 let nekoč danes, velja skleniti vseživljenjsko zavarovanje, ki vam omogoča varčevanje v obliki življenjskega zavarovanja z naložbenim tveganjem.

Z NLB Vita Varčevanjem + lahko ob upokojitvi ohranite enak življenjski standard in lahko oplemenitite presežek finančnih sredstev.

Tako upokojitev ne bo predstavljala finančne stiske in skrbi, temveč bo predstavljala prijetno novo življenjsko prelomnico. Tisto, ko se odgovorna odraslost znova sreča z igrivo brezskrbnostjo.

 

Viri

https://www.rtvslo.si/slovenija/polovica-upokojencev-se-bori-z-revscino/486812

Marketwatch: https://www.marketwatch.com/story/saving-for-retirement-is-hard-spending-it-can-be-even-harder-2020-03-11

Nazaj