Športni navdušenci: kam na vikend oddih?

PotovanjeAktivna leta

22. 04. 2022

Pot do Mangartskega sedla

Pot do Mangartskega sedla

Prijetno spomladansko vreme nas spodbudi, da pobrišemo prah s svojih koles, prezračimo športne copate in gojzarje ter se odpravimo na aktivni oddih, ki bo blagodejno vplival na dušo in telo. Preverite, kam na izlet, če ste navdušen kolesar, pohodnik ali imate zelo aktivno družino.

Za ljubitelje nezahtevnih športnih podvigov ...

Si želite na svoje izlete vnesti več kolesarskih in pohodniških dogodivščin, vendar še niste fizično dovolj dobro pripravljeni, da bi s kolesom osvojili Vršič? Slovenija ponuja številne nezahtevne poti, na katerih se boste nadihali svežega zraka in občudovali dih jemajoče razglede.

K coprnicam na Slivnico in okoli Cerkniškega jezera

Idilične poti za ljubiteljske kolesarje, ki so primerne za vse generacije, lahko najdemo ob Cerkniškem jezeru. Krožne poti so primerne za krajše in nezahtevne kolesarske izlete, na katere se lahko odpravi cela družina. Izbirate lahko med desetimi različno zahtevnimi makedamskimi cestami, ki nosijo zelo zanimiva imena. Čakajo vas poti Žaba, Ščuka, Jezerko, Coprnica, Kačji pastir. Svoj oddih na Notranjskem lahko nadgradite še s pohodom na Slivnico, kjer naj bi svoje domovanje imele čarovnice ali pa se sprehodite okoli romantičnega gradu Snežnik.

Po poti stare železnice ob morju

Parenzana (Porečanka) je kolesarska pot, ki v celotni dolžini meri 130 kilometrov - od Trsta pa vse do Poreča. Nekoč je tukaj potekala ozkotirna železnica, sedaj pa se po tunelih lahko spustimo le s kolesi ali peš. Železniška proga je obratovala med letoma 1902 in 1935 ter takrat predstavljala pomembno povezavo zaledja z obmorskimi kraji in tako močno pripomogla k razvoju gospodarstva. Začetno točko kolesarskega podviga lahko izberete kjerkoli ob poti, vmes pa se lahko ustavite v Sečoveljskih solinah, v Portorožu, Strunjanu ali Izoli. Pot je primerna za vse kolesarje, saj je, z izjemo nekaj krajših vzponov, dokaj nezahtevna.

Uživajte dan v Prekmurju

V Murski Soboti se lahko za vas začne prav posebna kolesarska dogodivščina. Tako imenovana Pot užitka je 42 kilometrov dolga kolesarska pot, ki vas bo vodila mimo reke Mure, videli boste kje gnezdijo štorklje ter občudovali neokrnjeno prekmursko naravo. Na izletu boste lahko razvajali tudi svoje brbončice, saj je pot speljana mimo gostišč in kmetij, kjer imajo za vas pripravljene domače specialitete, naleteli pa boste celo na čokoladnico. Če vam kolesarjenje ne diši, lahko pot tudi prehodite, saj so urejene pohodniške poti, ki tako kot kolesarske, niso zahtevne in so primerne za celo družino.

... in zahtevnejših pustolovščin.

Če bi svojo telesno pripravljenost ocenili z odlično, si za letošnjo pomlad lahko zadate, kakšen zahtevnejši kolesarski ali pohodniški podvig.

Po 24-ih serpentinah do dvatisočakov

Na Vršič se lahko povzpnemo z dveh smeri, težja pot je tista iz Kranjske Gore, mimo idiličnega jezera Jasna. Pot je dolga okoli 12 kilometrov, povprečni naklon pa je 7 %. 24 tlakovanih serpentin nas pripelje na 1611 metrov nadmorske višine. Na Vršič se lahko odpravite s kolesom ali pa se do vrha pripeljete z avtom in se od tu odpravite, na katerega izmed okoliških dvatisočakov (Mala Mojstrovka, Jalovec) ali si privoščite nekoliko manj zahteven pohod na Slemenovo špico.

Do vrha najvišje asfaltirane ceste v Sloveniji

Od Loga pod Mangartom do Mangartskega sedla vas pripelje 12 kilometrov dolga cesta, na poti pa premagate 1.600 višinskih metrov. Cesto so asfaltirali leta 1995, čaka vas pa 17 zavojev in 5 predorov. Dobro pripravljene kolesarje pričakajo zares dih jemajoči razgledi, če pa si želite na Mangartsko sedlo z avtomobilom, je to mogoče od konca maja do jeseni.

Kamorkoli bo zavila vaša pot to pomlad, naj bo ta varna in zavarovana. Pred odhodom poskrbite za zavarovanje vas in vaše raziskovalne ekipe. Ne pozabite na sklenitev NLB Vita Nezgoda, da bodo športni oddihi zares prijetni. Če vas bodo pa na poti spremljali tudi najmlajši pustolovci, sklenite NLB Vita Nezgoda Junior.

 

Viri:

https://www.druzinski-izleti.si/s-kolesom/cerknisko-jezero-s-kolesom-pot-zaba.html

https://www.druzinski-izleti.si/s-kolesom/parenzana-s-kolesom.html

http://www.moravske-toplice.com/sl/vsebina/52/Kolesarske-poti

https://slovenia-outdoor.com/experiences/kolesarjenje/daljinske-kolesarske-poti/

 

Nazaj