Vitin dan naravovarstva v ZOO Ljubljana

Otroci

02. 09. 2022

Vitin dan naravovarstva v ZOO Ljubljana

Katerega dogodka se otroci pred novim šolskim letom že 14 let najbolj veselijo? Druženja z Vito v ZOO Ljubljana seveda! Vitin dan v živalskem vrtu se je tudi letos tradicionalno odvijal zadnjo počitniško soboto v avgustu v ZOO Ljubljana, tema pa je bila naravovarstvena - spoznavanje ogroženih živalskih vrst, njihove prilagoditve na naravno okolje ter razloge za njihovo ogroženost. Otroci pa so spoznali tudi kaj lahko spremenimo v vsakodnevnem ravnanju pri porabi vode, energije, ločevanju odpadkov in ponovni uporabi, ter tudi kako se pravilno vedemo v gozdu in zakaj je pomembno, da sodelujemo pri naravovarstvenih akcijah.

Zavarovalnica Vita že vrsto let podpira in sodeluje z ljubljanskim živalskim vrtom. Skozi leta je pomagala zgraditi kar tri inovativna igrišča, novo ogrado za tigre, postavila toteme z informacijami o živalih in podprla aplikacijo ZOOmeter ter skupaj z ZOO Ljubljana organizirala kar 14 razigranih zadnjih počitniških sobot, na katerih se obiskovalci zabavajo in hkrati izvedo veliko novega. Vita s sodelovanjem z živalskim vrtom svojim najmlajšim zavarovancem želi omogočiti lepo izkušnjo in polepšati vsakdan tudi živalskim prijateljem.

Vsako leto se na Vitinem dogodku odvijajo številne delavnice, telovadnice in ustvarjalnice, ki so namenjene zvestim obiskovalcem. Skozi aktivnosti v ZOO Ljubljana so se otroci in starši spoznavali z različnimi živalmi, pri tem pa je pomagala tudi zavarovalnica Vita. Letos so otroci na primer ugotavljali, ali so hitrejši od hišne miši, navadne veverice in polarnega medveda z Vitinim radar tekom.

NARAVOVARSTVENO TEMO SO OTROCI VZELI ZA SVOJO

Z otroki ni težko načeti pogovora o živalih. Na vprašanje, katera žival jim je najljubša, je bilo seveda težko odgovoriti, oziroma je bilo toliko mnenj, da bi lahko našteli kar vse živali v živalskem vrtu. Prijetno presenečenje pa je bilo, da so posvojili tudi letošnjo temo o varovanju okolja.

Najmlajši junaki so se spoznali z ogroženimi živalskimi vrstami in se s poučnimi aktivnostmi naučili odgovornega ravnanja ter varovanja okolja. Med naravovarstvenimi biološkimi dogodivščinami so spoznali največjega opraševalca – žirafo, mačke s čopki – rise, rastlinojede zveri – mačje pande, skrivnostne mačke – sibirske tigre, mojstre pregugavanja – zlatolične gibone in še številne druge živali.

Na naravovarstvenih delavnicah pa so spoznali, kako ohranjati naravo v domačem okolju. Čisti vodni viri so vedno bolj omejeni, kar še kako dobro vidimo tudi letošnje poletje, ko je svoje zobe pokazala suša. Veliko lahko storimo že z zapiranjem pipe med umivanjem rok in zob. Pogledali so si, kako lahko skrbno ravnamo z gozdom, ki ni le velika dobrina za rastline in živali, ki v njemu bivajo, temveč tudi za nas, ljudi. Ponovili smo, kako pravilno ločujemo odpadke in zmanjšuje njihovo količino, saj smo letos že 8. julija porabili več naravnih virov, kot jih je Zemlja sposobna obnoviti v enem letu. Več moramo storiti glede ponovne uporabe raznoraznih izdelkov. Z zmanjšanjem uporabe papirja lahko izdatno zmanjšamo tudi količino posekanih dreves, ki te dni dosega 42 milijonov na dan.

VTISI NAJMLAJŠIH IN NEKOLIKO STAREJŠIH: ŠE PRIDEMO!

Vzhičenje otrok je bilo nepopisno, že od samega vstopa v živalski vrt.


»Mami, glej alpaka!«

»Ati, me lahko dvigneš, da vidim?«

»Bom lahko nahranil žirafo?«


Vsi so prejeli interaktivno Vitino zloženko: Postani naravovarstvenik! Z njo so otroci obiskali različne dogodivščine, zbirali štampiljke in se na koncu ustavili na stojnici zavarovalnice Vita, kjer so prejeli tudi darilo - ptičjo hiško. Pri tigru so otroci ločevali odpadke, veliko otrok nam je samozavestno povedalo, da so se o ločevanju učili že v šoli in da vedo, kam spada posamezen odpadek, kar so tudi dokazali s pravilno rešeno nalogo.


Zaupali so nam, da so se največ naučili na peti stojnici, pri mojstru pregugavanja – zlatoličnemu gibonu. Tukaj so ugotavljali, kako lahko zmanjšajo porabo papirja in z zanimanjem preučevali obliko gibonove lobanje. Naravnost navdušeni so bili na delavnici risanja na majice in v lepotilnici, kjer so si lahko poslikali roke. Prav tako jih je navdušila delavnica bobnanja, ki jo je pripravilo društvo Afriška vas. Za nasmejane otroške obraze je poskrbel tudi brezplačen sladoled in odlične palačinke!

Veliko otrok je povedalo, da so veseli vsakoletnega »Vitinega dneva«, pritrdili so jim tudi starši in ugotovili, da se tudi sami vedno naučijo kaj novega. Marsikdo ni vedel, zakaj tiger ne more pojesti zebre, kako hitro teče hišna miš in da kosti ne sodijo v biološke odpadke. Ste vi vedeli vse to? Vabljeni na naslednji Vitin dan v ZOO Ljubljana, kjer boste izvedeli še veliko več. Nekaj utrinkov letošnjega Vitinega dneva v ZOO Ljubljana pa si lahko pogledate v videu.
Kako pa smo dogodek doživljali Vitini zaposleni?

»Z veseljem sodelujemo z ZOO Ljubljana in podpiramo njihovo prizadevanje za boljše bivalne razmere za živali ter ustvarjanje zanimivih programov za obiskovalce. Naš tradicionalni dogodek je tudi letos zelo lepo uspel. Otroci so spoznali ogrožene živali in se skozi poučne aktivnosti naučili odgovornega ravnanja in varovanja okolja. Na voljo so imeli veliko zanimivih delavnic, in prepričani smo, da so iz dogodka odhajali zadovoljni tako otroci kot tudi njihovi starši.«

Kaj pravijo v ZOO Ljubljana?

»Vitin dan naravovarstva v ZOO Ljubljana je številne obiskovalce na zanimiv in zabaven način opolnomočil, da bodo pripomogli k ohranjanju narave in ogroženih živalskih vrst ter tudi z drobnimi spremembami vsakodnevnih ravnanj pomagali ustvarjati lepšo prihodnost za vse. Zavarovalnica Vita, ki je najzvestejši in največji podpornik ZOO Ljubljana, je tudi tokrat poskrbela za veselje obiskovalcev, zlasti najmlajših.«

VITA JE ZELO ŽIVLJENJSKA ZAVAROVALNICA, KI JI JE MAR

Ob koncu dneva so lahko otroci uživali v lutkovni predstavi v Afriški hiši. Ogledali so si predstavo Hiše otrok in umetnosti: Opičja uganka ali mamica kje si? in nato še predavanje Maje Prijatelj Videmšek ter Boštjana Videmška: Zakaj umirajo nosorogi in kako jih rešiti? Snovalca te predstavitve sta tudi avtorja knjige Zadnji dve, ki je pravzaprav naravovarstvena kriminalka o rešitvi zadnjih dveh severnih belih nosoroginj. K lepšemu koncu zgodbe nosorogov so med drugim prispevali tudi obiskovalci ob nakupu vstopnic, saj ZOO Ljubljana od vsake vstopnice nameni dodatnih 10 centov v svoj novi sklad »Naravovarstveni evro« v podporo skrbno izbranim naravovarstvenim projektom za ohranitev ogroženih živalski vrst.

Viti je mar, da je dobro tudi živalskim prijateljem
V Viti so vse obiskovalce spodbudili, da prinesejo uporabno opremo za glodavce, skobčevke, kopenske želve in kletke ter pasove za privezovanje psov med transportom, ki so jih podarili Zavetišču Ljubljana.

Vitin dan naravovarstva v ZOO Ljubljana je številne obiskovalce na zanimiv in zabaven način opolnomočil, da bodo pripomogli k ohranjanju narave in ogroženih živalskih vrst ter tudi z drobnimi spremembami vsakodnevnih ravnanj pomagali ustvarjati lepšo prihodnost za vse.

Ne glede na to, ali ste zadnjo avgustovsko soboto obiskali ZOO Ljubljana ali pa ste se pripravljali na začetek šole, ne pozabite na nezgodno zavarovanje otrok in mladine NLB Vita Nezgoda Junior. Seveda pa lahko sklenete tudi nezgodno zavarovanje za vso družino in brezskrbno odkrivate nove zanimivosti o tigrih in zebrah ter o vsem, kar vas zanima.

Nazaj