Vlagatelji, razlogov za skrb je manj

KreditAktivna leta

06. 04. 2020

Vlagatelji, razlogov za skrb je manj

Zadnji teden v februarju in večji del marca trenutna pandemija ni prizanesla niti kapitalskim trgom, a je razlogov za zaskrbljenost zdaj bistveno manj.

Tako hitro, kot se virus širi med ljudmi, se je »udomačil« tudi na svetovnih borzah. Hitra širitev virusa v kombinacijami z preteklimi izkušnjami pa je spodbudila voditelje držav in centralnih bank k hitremu ukrepanju. ZDA so recimo sprejele največji paket fiskalnih spodbud v zgodovini države. Pomoč s strani države uvaja novo podporo malim podjetjem, neposredna plačila gospodinjstvom, več pravic zavarovanj za primer brezposelnosti, na voljo pa so tudi sveža sredstva za zdravstvo. Evropska Unija je medtem vladam držav članic dala dovoljenje za višjo javno porabo prek socialnih transferjev. Evropska centralna banka pa je objavila, da bo odpravila veliko omejitev pri nakupu obveznic v nedavno objavljenem 750 milijard EUR “težkem” programu.

Za razliko od preteklih kriz, ko so vlade čakale in čakale ter pomoč gospodarstvu ponudile, ko je bilo že prepozno, je tokratni odziv zelo hiter. To pa so spoznali tudi borzni vlagatelji, saj vrednost ameriškega delniškega indeksa S&P 500 od dna zrasla že za več kot 10%. Virus bo na gospodarski sliki zagotovo pustil določene posledice, bodo pa le-te glede na vse zapisano najverjetneje mile. Virus bo tako hitro, kot je prišel, iz kapitalskih trgov tudi odšel.

Želite biti na tekočem?
Nazaj