Zakaj evropska kartica zdravstvenega zavarovanja ni dovolj?

Potovanje

20. 03. 2015

Zakaj evropska kartica zdravstvenega zavarovanja ni dovolj?

34-letni moški, imenujmo ga Peter, obožuje potovanja. Pozimi si zunaj Slovenije rad privošči smučanje, poleti pa pohodništvo v gorah. Kot izkušen maček za potovanja vam bo položil na srce, da se učite iz njegovih napak: sklenite dodatno zdravstveno zavarovanje z medicinsko asistenco v tujini. Če bi to storil sam, preden je padel na avstrijskem smučišču, mu ne bi bilo treba plačati 3.980 evrov iz lastnega žepa, kolikor je znašal račun za helikopterski prevoz. Po ugotavljanju upravičenosti do helikopterskega reševanja je namreč dobil povrnjenih le 650 evrov, ki so mu pripadali zaradi obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Res je, tako evropska kartica zdravstvenega zavarovanja kot dodatno zdravstveno zavarovanje z medicinsko asistenco v tujini, kot je NLB Vita Tujina, krijeta stroške zdravstvenih storitev ob bolezni ali nezgodi med potovanjem ali bivanjem v tujini. Vendar se razlikujeta v obsegu in višini kritja. Od narave bolezni ali poškodbe, države in zdravstvene ustanove je odvisno, ali bodo stroški zdravljenja poravnani z zavarovanja ali jih boste morali plačati sami. Če se zadnjemu želite izogniti, saj ti stroški nikakor niso nizki, je vredno razmisliti o dodatnem zdravstvenem zavarovanju za tujino, ki zagotavlja širši obseg kritja kot evropska kartica zdravstvenega zavarovanja.

Da boste na potovanjih lahko brezskrbno uživali, se prepričajte, da razumete, katere pravice prinaša ena vrsta zavarovanja in katere druga.

Nazaj