Šestdeseta so nova štirideseta

Zrela leta

09. 12. 2019

Šestdeseta so nova štirideseta

John Travolta, Oprah Winfrey pa Simon Cowell in ne nazadnje Angela Merkel. Znani obrazi, ki jim je skupno, da so že globoko zakorakali v svoja šestdeseta leta, a prav nič ne kaže, da bi se prav kmalu usedli v udoben naslanjač in se prepustili uram brezdelja. Šesto desetletje je danes še vedno izjemno aktivno obdobje, ko lahko na prvo mesto prvič v življenju resnično postaviš samega sebe. S podaljševanjem življenjske dobe je vredno razmisliti tudi o svojih finančnih načrtih za prihodnost.

»Star si toliko, kot se počutiš,« je ena bolj znanih hipotez, ki jo je profesorica psihologije na Harvardu Ellen Langer s svojimi eksperimenti tudi potrdila. Šestdeseta leta se s podaljševanjem življenjske dobe in trdnejšim, boljšim zdravjem spreminjajo v čisto prava nova srednja leta. To je čas, ko lahko na novo definiraš svoj življenjski slog, poskrbiš za zdravo prehrano in aktivno preživljanje prostega časa. Je tudi čas, ki ga lahko nameniš dolgoletnim konjičkom, usvojiš novo znanje in morda obiščeš oddaljene kraje, za katere prej nikoli ni bilo
časa – Vietnam, Japonska, Brazilija kar kličejo k raziskovanju. Ker povprečna pričakovana življenjska doba v Sloveniji seže čez osemdeset let, je še vedno nujen tudi čas za razmislek o nadaljnjih varčevalnih in naložbenih možnostih.

Ne prenehajte varčevati

Ko smo še aktivni na trgu dela, je varčevanje popolnoma samoumevno. Marsikdo takrat varčuje za dodatno pokojnino, ki jo začne prejemati po upokojitvi. Pogosta načina sta dva: bodisi privarčevana sredstva prejmemo v enem znesku bodisi v obliki mesečne rente. Če se odločimo za izplačilo v enem znesku, pomeni, da smo po upokojitvi prenehali varčevati. Morda se sliši smiselno, saj je naš dohodek v pokoju nižji in nimamo presežnih sredstev, vendar bodo privarčevana sredstva zdaj ležala na banki, kjer bodo vsako leto izgubljala vrednost zaradi inflacije. Ob povprečni 2-odstotni letni stopnji inflacije in trenutnih ničelnih obrestnih merah to za koga, ki se upokoji pri 65 letih, pomeni, da do 85. leta starosti lahko izgubi realno do 33 odstotkov svojih prihrankov.*

Pri mesečnih izplačilih v obliki rente je nekoliko drugače. Sredstva prejemamo na svoj račun vsak mesec, v nekaterih primerih celo vse življenje. Spet nekaj, kar se sliši zelo smiselno, a so realne donosnosti pri takih rentah, ki čakajo na izplačilo, običajno zelo blizu ničle oziroma so celo rahlo negativne.

Pogosto slišimo, da je priporočljivo, da ob upokojitvi privarčevana sredstva naložimo v manj tvegane vrste naložb, na primer državne obveznice ali bančne depozite. Z daljšanjem življenjske dobe prebivalstva tak nasvet postaja nekoliko zastarel, saj smo upokojeni daljše obdobje in nam posledično inflacija izniči večji delež prihrankov, ki smo jih dali na stran v času, ko smo bili delovno aktivni. Tudi kot upokojenci zato potrebujemo pravo strukturo prihrankov, ki nam omogoča vsaj pokrivanje rasti stroškov življenjskih potrebščin.

Oplemenitite privarčevano

Eden od priljubljenih načinov, kako oplemenititi privarčevana sredstva in varčevati za prihodnost, so naložbena življenjska zavarovanja, kakršno je NLB Vita Varčevanje + Senior. Zavarovanje je namenjeno posameznikom med 66. in 80. letom starosti. Sredstva so vam po prvem letu na voljo, priporočamo pa vam varčevanje vsaj deset let, ko ste deležni tudi davčnih ugodnosti. Po desetih letih varčevanja vam ni treba plačati davka na zavarovalne posle. Če sta zavarovalec in upravičenec ista oseba, pa se izognete tudi plačilu dohodnine. Zavarovanje je prilagodljivo. Če bi želeli, da zavarovalnica za vas upravlja premoženje in tveganje prilagaja trajanju zavarovanja, je za vas primeren zreli paket. Tisti, ki ste finančno bolj podkovani, pa lahko poljubno izbirate med skladi družbe NLB Skladi. Lahko pa se odločite tudi za kombinirani paket. Nikoli ni prepozno, da v polnosti uživate v življenju in ob tem poskrbite za brezskrbno prihodnost.

NLB Vita Varčevanje + Senior

Le malo je koristi, če težko privarčevani denar po upokojitvi preprosto obleži na bančnem računu. NLB Vita Varčevanje + Senior združuje varčevanje z naložbenim tveganjem in življenjsko zavarovanje ter je posebej primerno za tiste, ki bi želeli oplemeniti presežek svojih finančnih sredstev in izkoristiti davčne ugodnosti življenjskih zavarovanj. Sklenitev zavarovanja je možna brez preverjanja zdravstvenega stanja.

 

* Če znaša inflacija v povprečju 2 odstotka letno in boste v pokoju preživeli 20 let, bo realna vrednost vaših prihrankov, brez pozitivnega donosa, upadla za 33 odstotkov.

 

Nazaj