Za varno prihodnost naših vnukov

Zrela letaPotovanje

19. 12. 2019

Za varno prihodnost naših vnukov

Malo je tako silovitih stvari, kot je vez med starimi starši in vnuki. Brezpogojna ljubezen, sproščena obveznosti vzgoje, usodno preplete življenja in za vedno zaneti občutek odgovornosti drug za drugega.

Najprej šola, nato prva zaposlitev, nadaljevanje kariere … in družina, otroci, za katere je vedno premalo časa in ki so tako prehitro odrasli. Ko se svetu nasmeji prvi vnuk, se zdi, da je življenje dalo drugo priložnost. Stari starši so neprecenljiv sopotnik na poti odraščanja. Tudi če mlajši danes zamahnejo ob nasvetu, bo ta trmasto kljuval in vztrajal in jih spremljal vse življenje. Tudi zato se je morda dobro vprašati, kaj je tisto, kar bi hoteli zapustiti svojim vnukom – katere vrednote, kateri zlata vreden nasvet, vsekakor pa kanček finančne varnosti tudi potem, ko se bodo življenjske poti za vedno razšle.

Dragoceno znanje o varčevanju

Čeprav je denar morda tema, ki bi se ji hoteli izogniti, ne bo škodovalo, če se o njej začnemo z vnuki pogovarjati že zelo zgodaj. Že pri treh letih je mogoče otroka začeti ozaveščati o varčevanju. Denar za sladoled pa za rojstni dan in kar tako bo brez prave usmeritve in nasvetov hitro zapravljen in pozabljen. Ker je vloga starih staršev tudi ta, da mlajšo generacijo pospremi na pot življenja, ne bo škodoval nasvet o ravnanju z denarjem, predvsem tak, ki sloni na pravih izkušnjah. Vnukom lahko pomagate zastaviti finančni cilj in jim morda podarite prvi hranilniček. Kolo ali sobica, ki bo kupljena tudi z lastnimi prihranki, bo imela veliko večjo vrednost.

Spodbujamo delovne navade

Precej oguljena je ta, da denar ne raste na drevesu, a z vsako novo generacijo, ki razigrano in nadobudno raziskuje svet, je to lekcija, ki jo je treba vzeti vedno znova. Tudi stari starši lahko mesečno prispevajo k žepnini, nič pa ne bo narobe, če si bodo vnuki morali del denarja tudi zaslužiti s pomočjo pri različnih opravilih. Pri tem ni treba z denarjem ovrednotiti vsakega opravila, saj tudi v življenju nismo plačani za vsako delo, bodo pa s tem lažje razvili občutek, koliko je denar vreden.

Iz malega zraste veliko

Marsikdo se še vedno spominja bankovca, ki so ga stari starši stisnili v žep z navodilom: kupi si kaj lepega. Prav nič ni narobe z občasnim manjšim zneskom, ki ga namenimo vnukom. A vendar je ob malo večjih tehtno premisliti, kaj z njimi narediti in kako jih podariti. Če bi vnukom hoteli zagotoviti delček finančne varnosti tudi, ko bodo malo starejši in ko bo vsak evro še kako dobrodošel, je vredno razmisliti o naložbenem življenjskem zavarovanju. NLB Vita Varčevanje + Senior vam omogoča, da za svoje vnuke oplemenitite presežek finančnih sredstev. Enkratni polog je mogoč od 3000 evrov naprej.

Za njihovo finančno varnost

Nekakšna uteha je v misli, da bo tudi po našem odhodu vsaj malce poskrbljeno za naše najbližje. NLB Vita Varčevanje + Senior je naložbeno življenjsko zavarovanje, namenjeno tudi starim staršem med 66. in vključno 80. letom starosti, ki bi hoteli ob svoji smrti vnukom čim hitreje zagotoviti privarčevana sredstva. Veliko je prednosti sklenitve zavarovanja, ki omogoča izbiro med tremi naložbenimi možnostmi, primernimi za vse tipe varčevalcev. V času trajanja zavarovanja lahko predlagate spremembo naložbene možnosti in pri tem izbirate med vsemi možnostmi v ponudbi zavarovalnice, pri čemer je prva sprememba naložbene možnosti brezplačna. Zavarovanje poleg vplačila prve premije omogoča tudi dodatna vplačila in odkup sredstev že od prvega leta po sklenitvi police dalje.

Hitro in enostavno

Že ob sklenitvi zavarovanja lahko določite enega ali več upravičencev. Vaš vnuk, ki ga boste določili kot upravičenca, bo brez dolgotrajnih zapuščinskih postopkov ob vaši smrti prejel izplačilo sredstev. Naložbeno življenjsko zavarovanje zato postaja vse bolj priljubljena oblika varčevanja za bližnje. Ob smrti zavarovanca se upravičencu izplačajo sredstva neposredno na osebni račun, medtem ko se pri drugih oblikah varčevanja čaka na zapuščinske postopke.

Kje lahko sklenem NLB Vita Varčevanje + Senior

NLB Vita Varčevanje + Senior lahko sklenete v vseh NLB Poslovalnicah, in to tudi tisti, ki imate osebni račun odprt v kateri drugi banki. Zavarovanje lahko sklenete brez kakršnega koli preverjanja zdravstvenega stanja.

Davčna ugodnost

Davek od prometa zavarovalnih poslov v višini 8,5 % se ne obračuna, če je odkup ali delni odkup izveden po 10-letnem obdobju od začetka zavarovanja. Od dohodka iz življenjskega zavarovanja ste oproščeni plačila dohodnine, če sta zavarovalec in upravičenec ob izplačilu ista oseba in zavarovanje traja več kot 10 let. Prav tako ste oproščeni plačila dohodnine v primeru izplačila zavarovalne vsote zaradi smrti zavarovane osebe.

NLB Vita Nezgoda

Božično-novoletni čas je čudovito obdobje vsakega leta, a ker je zima muhasta in prinaša tudi večjo verjetnost za nezgodo, je vredno razmisliti o sklenitvi nezgodnega zavarovanja. Nezgodno zavarovanje NLB Vita Nezgoda lahko sklenete do 65. leta starosti. Z izbiro zavarovanja ste zavarovani za primer nezgodne smrti, smrti v prometni nesreči, nezgodne trajne invalidnosti in upravičeni do dnevnega nadomestila za bolnišnični dan. Več informacij o zavarovanju lahko dobite tudi v vseh NLB Poslovalnicah ali na telefonski številki 080-87-98.

Nazaj