Dihajmo s polnimi pljuči in ostanimo zdravi

Zdravje

06. 01. 2022

Dihajmo s polnimi pljuči in ostanimo zdravi

Predstavljajte si, da bi imeli zdravilo, ki hkrati izboljšuje prebavo, krepi pljuča, zmanjšuje stres, znižuje krvni tlak in pomaga pri številnih drugih zdravstvenih težavah. Hkrati bi bilo dostopno vsem in tudi brez neželenih učinkov. Prelepo, da bi bilo res? Ne, takšno zdravilo obstaja in je na voljo vsem – to je naš dih.

Dihalne vadbe izvajajo ljudje že tisočletja. Danes poznamo tako starodavne tehnike kot certificirane metode iz 20. stoletja. Vendar dihalne vaje nikdar niso bile tako pomembne za nas kot danes, ko imamo v življenjih toliko stresa, smo velikokrat preobremenjeni in po cele dneve presedimo. Naša pljuča večinoma ne delajo več v takem obsegu, kot bi morala. Polno pravilno dihanje smo izgubili, pravi pevka, mezzosopranistka, diplomirana igralka in učiteljica pravilnega dihanja Manca Izmajlova. »To, kako dihamo – hitro ali počasi, površinsko ali globoko, s prsnim košem, trebuhom ali prepono –, vse to vpliva na naše razpoloženje, raven stresa, krvni tlak, delovanje srca, imunski sistem in mnoge druge procese v našem organizmu.« Strokovnjaki pravijo, da hitrejši ko je tempo dihanja pri človeku, večja je možnost, da bo imel težave z zdravjem oziroma jih že ima.

Izmajlova, ki je tudi avtorica knjige Vdihni življenje s polnimi pljuči, ob tem dodaja, da se pravilnega dihanja, ki nam bo pomagalo ohranjati naše zdravje, lahko naučimo.

Z nekaj preprostimi vajami za pljuča le nekaj minut dnevno lahko vsak doseže krepkejše zdravje in boljše počutje. A so ključ do tega kot pri mnogih drugih stvareh pravilnost, rednost in doslednost. Najbolje, da začnemo s kratkimi, skozi ves dan razpršenimi vadbami, ki jih postopoma daljšamo. Razlika bo opazna že po enem tednu.

Dihajmo pravilno in za zdravje koristno

Pri dihanju je najpomembnejše, da vedno dihamo skozi nos, tudi npr. ko se ukvarjamo s športom, saj je tako dihanje pravilno in optimalno. »Dihanje skozi usta zmanjšuje oksidacijo v telesu, povečuje srčni utrip in krvni tlak ter ima številne druge škodljive učinke na zdravje. Človeški nos pa je zasnovan tako, da večina virusov, ki vstopijo v njegovo sluznico, takoj odmre. Zrak, vdihan skozi nos, se sterilizira. Skozi usta pa gre neobdelani zrak neposredno v pljuča in ni nobenih ovir, ki bi preprečevale vstop mikrobov v telo,« razloži sogovornica.

Zato ima dihanje skozi nos v nasprotju z dihanjem skozi usta številne pozitivne učinke na naše zdravje. Med drugim izboljša prekrvitev, poveča raven kisika in ogljikovega dioksida v krvi, upočasni hitrost dihanja in poveča celoten volumen pljuč.

Manca Izmajlova še pravi, da z redno dihalno vadbo telo navadimo, da spet diha počasi, ritmično, skozi nos – podnevi in ponoči. Hkrati povečamo količino kisika v celicah in organih ter tudi odpornost in trpežnost svojega organizma. »Dihalna vadba lahko res okrepi naše zdravje. Pomaga nahraniti naše telo s kisikom, izboljša splošni tonus telesa, normalizira in izboljšuje psiho-emocionalno stanje človeka. Hkrati pa, kar je danes še posebej pomembno; zdravi pljuča, skrbi za drenažo bronhijev, čisti sluznico dihalnih poti, krepi dihalne mišice,« prednosti pravilnega dihanja opiše Manca Izmajlova.

Dihajmo polno, kakovostno in bodimo zdravi ter ob tem upoštevajmo nekaj pravil, svetuje Manca Izmajlova:
  • Vadite vsaj eno uro po jedi.
  • Dobro je vaditi krajši čas večkrat dnevno. Tako vam bo dihanje postalo v veselje in brez težav boste to počeli vsak dan.
  • Pri vadbi dihanja se morate počutiti dobro. Ne vadite, če imate vročino ali vnetje v pljučih.
  • Najbolje je dihanje vaditi zunaj v naravi, a le, če je vremo lepo in je temperatura zraka višja od pet stopinj Celzija. Vadimo pa lahko tudi ob odprtem oknu.
Predstavljamo vaje za začetnike, ki so tudi v veliko pomoč za lažje okrevanje po bolezni.
Vaja Nosnice

Pri tej vaji sproščeno sedimo ali stojimo. Smo vzravnani. Desno nosnico zapremo s kazalcem desne roke. Skozi levo nosnico naredimo tih dolg vdih. Ob tem začutimo prsni, rebrni (spodnji del reber) predel prepone in trebušno dihanje.

Po vdihu odpremo desno nosnico in s sredincem desne roke zapremo levo nosnico. Skozi desno nosnico naredimo tih dolg izdih, tako da trebuh vbočimo.

Vajo ponovimo na enak način od dva- do štirikrat, nato vdihujemo skozi desno nosnico, izdihujemo pa skozi levo.

Vaja Slamica

Zrak skozi nos vdihnemo počasi, nato ga prav tako počasi izdihnemo skozi debelejšo slamico v kozarec vode. Za hip počivamo in vajo postopoma ponovimo do desetkrat.

Vaja Roke gor

Sedimo na stolu, s hrbtenico se dotikamo naslonjala. Ob vdihu skozi nos odločno dvignemo roke najprej pred sebe in nato še proti stropu. Ob izdihu roke vrnemo v izvorni položaj. Nato vajo ponovimo, a tako, da roke dvigamo od strani.

Vaja Veliko nihalo

Je kompleksna vaja iz ruske dihalne telovadbe, je tudi intenzivnejša in pri njej kondicijo pridobivamo postopoma.

Potek vaje: Stojimo vzravnano z razširjenimi stopali, malo bolj od širine ramen. Rahlo se sklonimo naprej in naše roke kot da rahlo pritisnejo na namišljeno veliko mehko žogo na tleh. Dlani ne spuščamo nižje od kolen. Zgornji del hrbtenice je rahlo izbočen. Na koncu tega giba silovito kratko vdihnemo skozi nos.

Potem se brez ustavljanja dvignemo nazaj in se še narahlo usločimo v predelu križa. Objamemo se in ob tem kratko silovito vdihnemo skozi nos. Obraz imamo obrnjen proti stropu.

Ob vaji moramo biti zelo sproščeni in se ne ustavljati. Vse je en gib, ki se nikoli ne konča, in telo se kar samo premika iz enega položaja v drugega. Vsi gibi so majhni in mehki, le naš nos dela na vso moč.

Naredimo štirikrat po osem takih vdihov skupaj z gibom. Po vsaki »osmici« si za nekaj sekund odpočijemo. Več o ruski dihalni telovadbi in knjigi najdete na www.dihalna-telovadba.si.

 

Vsebina je del Magazin življenja - zima 2021 

Nazaj