Kaj me je naučil virus korona?

Zdravje

22. 04. 2020

Kaj me je naučil virus korona?

Ko se je v sredini marca izkazalo, da bo korona virus spremenil naš vsakdan, je marsikdo pomislil, da si bo malce odpočil, vzel čas za hobije, kaj postoril doma … Ne zanemarimo otroških krikov navdušenja, da bodo zjutraj lahko malce poležali, test v naslednjem tednu skoraj zagotovo odpade. Skratka, na družinski ravni je bil to skupni vdih pred velikonočnimi počitnicami. No, prvomajskimi, če se zavleče.

Dobra šala! Že več kot mesec dni smo skupaj, doma, ves čas. Polno zaposleni nismo le s službenimi obveznostmi, ampak s starševskimi, kulinaričnimi … Splet je postal vir informacij za tako nenavadne izzive, ki si jih še nekaj mesecev nazaj nismo predstavljali.

Kako iz ene kocke kvasa iztisniti čim več?

Koliko toaletnega papirja porabi 4-članska družina v 2 tednih?

Kako po eni strani otroke prepričati, da bomo sedaj nekaj časa vse delali doma? Po drugi strani pa preprečiti glavobole in vse druge nadloge, ki se jih lotijo, ko gremo skupaj na svež zrak?

Mnenj, kako bo po koncu epidemije je toliko, kolikor je nas vseh, ki jo preživljamo. Že sedaj pa je za nami nekaj dragocenih spoznanj.

1. NAPAKE DOVOLJENE

Če kdaj, nikoli prej nismo bolj verjeli, da vsi delamo napake. Tudi ob upoštevanju vseh nasvetov za urejen dom, uspešno delo, starševstvo in partnerstvo od doma, si dovolimo nepopolnost.

2. V TEM SMO SKUPAJ

Težko si je predstavljati, da bi šli čez to drugače, kot v povezani skupnosti. Prijazen pogled na varni razdalji. Par dodatnih rokavic ob skupnem vhodu, ki so jih nastavili simpatični sosedje. Škatla domačih dobrot, ki jo na terasi pustijo vnuki. Največja solidarnost se pokaže v času največjih preizkušenj.

3. BLIŽINA IN INTIMA

Poleg zdravja kot ene od največjih vrednot, smo še enkrat dobili potrditev, kako pomembni so bližnji. Kako neprecenljiv je skupen prosti čas, pogovor, aktivnosti! Obenem pa tudi, kako pomemben je čas za biti s seboj in s svojimi mislimi.

Kaj ste pa vi dognali v času samoizolacije zaradi korona virusa?

Nazaj