Naj vam huda bolezen ne povzroči še finančnih skrbi

Aktivna letaZdravje

12. 07. 2023

Naj vam huda bolezen ne povzroči še finančnih skrbi

Nihče ne razmišlja rad o tem, da bi ga nekoč lahko doletela huda bolezen. To je preizkušnja, na katero ljudje nikoli nismo povsem pripravljeni, z njo pa se soočamo na različne načine. Lahko pa že vnaprej poskrbimo, da nas to ne bi prizadelo tudi v finančnem smislu, in tako odmislimo vsaj eno od skrbi.

Ko smo zdravi, pogosto mislimo, da se nam nič ne more zgoditi. Pa vendar hude bolezni niso redke, saj gotovo vsak od nas pozna koga, ki je resno zbolel. Nanje lahko do neke mere vplivamo z zdravim življenjskim slogom, včasih pa je dovolj že genetska nagnjenost, da prizadenejo tudi nas. Medicina iz leta v leto odkriva nove rešitve in marsikatero bolezen danes lahko ublaži ali ozdravi. Kljub temu pa je okrevanje ali življenje s hudo boleznijo velikokrat dolgotrajno, kar korenito spremeni naš življenjski slog, vpliva pa tudi na kakovost življenja naših bližnjih.

Rak je največji javnozdravstveni problem v Sloveniji. Leta 2019 je za to boleznijo na novo zbolelo 16.080 ljudi, umrlo pa jih je 6.285. Med rojenimi leta 2019 bosta do svojega 75. leta starosti raka predvidoma dobila eden od dveh moških in ena od treh žensk.

 

Vir: Register raka Republike Slovenije za leto 2019 (Onkološki inštitut)

Spremembo najlažje nazorno predstavimo z likom Mance, ki so ji pri 32 letih med rutinskim pregledom odkrili raka na dojki. Takoj je bila poslana na zdravljenje, nato pa še na rehabilitacijo. Zaradi bolniške odsotnosti, ki je bila daljša od treh mesecev, se je njen mesečni prihodek znižal s 1.450 EUR na 943 EUR. V tej oceni je upoštevano splošno 35-odstotno znižanje mesečnega dohodka v času 12-mesečnega okrevanja, ki je posledica izplačila nadomestila za bolniško odsotnost v višini 80 oziroma 90 % plače ter izpada izplačila dodatkov, bonusov za delovno uspešnost, božičnic in drugih ugodnosti.

Tabela 1: Primer izpada dohodka v času zdravljenja in rehabilitacije po hudi bolezni

 

Za obdobje 1 meseca

Za obdobje 12 mesecev

Običajni neto prihodek

1.450 EUR

17.400

Prihodek v času daljše bolniške odsotnosti

943 EUR

11.316

Razlika

507 EUR

6.084 EUR

Z mesečnimi stanovanjskimi stroški, stroški šolske prehrane za dva otroka, odplačevanjem kredita za avtomobil srednjega razreda in drugimi življenjskimi stroški v skupni višini 1.000 EUR je Mančin za tretjino nižji mesečni dohodek velik izziv za vso družino.

Zavarovanje NLB Vita Bolezni vam zagotavlja finančno varnost med dolgotrajnejšim okrevanjem ali življenjem s hudo boleznijo. Oglejte si vse njegove prednosti.

Manca je pred tremi leti po pogovoru s svetovalcem, ki je ocenil njene potrebe, sklenila zavarovanje NLB Vita Bolezni – Paket 20 za obdobje 15 let. Njen poglavitni cilj je bila finančna varnost družine, če bi kdaj v prihodnosti zbolela za hudo boleznijo. Mesečno je plačevala premijo v višini 13,64 EUR. Skupno vplačilo v 36 mesecih je znašalo 491,04 EUR. Ob pojavu bolezni je od Zavarovalnice Vita prejela zavarovalno vsoto 50.000 EUR. Manca si je s tem krila stroške zdravil ter dodatnih terapij in rehabilitacije v višini 25.600 EUR. Nadomestila je tudi izpad dela prihodkov, s čimer je poskrbela za finančno varnost družine med svojim okrevanjem, nekaj denarja pa je shranila za morebitne kasnejše preventivne preglede pri strokovnjakih.

Tabela 2: Primer vplačil in izplačil za zavarovanje Paket 20

Mesečna premija, ki jo je plačevala Manca

13,64 EUR

Pojav hude bolezni

3 leta oziroma 36 mesecev po sklenitvi zavarovanja

Skupna vplačila do bolezni

491,04 EUR

Izplačilo zavarovalne vsote

50.000 EUR

Status police

Polica je ostala aktivna za primer hude bolezni iz drugih štirih skupin, Manca pa je oproščena nadaljnjega plačevanja premije.

Z zavarovanjem NLB Vita Bolezni – Paket 20 je Manca poskrbela za finančno varnost družine v primeru hude bolezni, za primer svoje smrti pa je z mislijo na svoje najbližje sklenila še zavarovanje NLB Vita Odgovorna. V času zdravljenja je namreč zelo pomembno, da odmislimo vse dodatne skrbi in se zares prepustimo okrevanju. Zato si je pametno že vnaprej priskrbeti zanesljivo pomoč zase in za svoje bližnje.

Odmislite finančne skrbi in si zagotovite boljše pogoje za okrevanje ali življenje s hudo boleznijo.

Skleni NLB Vita Bolezni

 

Nazaj