Poskrbimo za svoje zdravje z zdravo prehrano

Zdrava prehrana za zdravje

Zdrava prehrana za zdravje

Zdrava, raznolika in uravnotežena prehrana je ključ do zdravja in dobrega počutja. Vsaka celica našega telesa potrebuje dnevno količino ustreznih hranilnih snovi, da bi lahko dobro delovala. Zelo je pomembno, kdaj se hranimo, koliko hrane zaužijemo, predvsem pa, kakšna živila vnašamo v telo.

Pomlad je čas za razstrupitev telesa in uvajanje novih zdravih prehranskih navad. Zato ne bo odveč, če si bomo v začetku pomladi naredili prehranski načrt ter si pripravili uravnotežene in raznolike jedilnike, ki vsebujejo hranila iz vseh skupin živil; ogljikovih hidratov, beljakovin in maščobe, ki jih telo potrebuje za dobro delovanje. Z raznoliko prehrano bomo tudi telo lažje očistili strupenih snovi, ki so se nabrale čez zimo, hkrati pa vanj vnesli čim več telesu prijaznih hranil in živil. Smiselno je, da jedilnike načrtujemo za nekaj časa naprej, saj imamo na ta način boljši pregled nad raznolikostjo naše prehrane. Dnevno bi naj zaužili štiri do pet obrokov, a veliko bomo storili že, če bomo zaužili tri glavne. Pomembno vlogo ima zajtrk, saj nam da energijo za začetek dneva. Ker se vse več ljudi med delovnim časom prehranjuje zunaj doma, je tudi način prehranjevanja in jedilnike treba prilagoditi glede na svoj slog in način življenja. Jedilniki naj bodo pripravljeni tako, da bodo sledili vaši aktivnosti in naravi dela. Z rednimi obroki, si bomo izboljšali počutje, povečali občutek sitosti, zmanjšala se bo možnost prenajedanja, znižala se bo vsebnost maščob v krvi, izboljšal pa se bo tudi krvni sladkor. Predvsem pa tako obrokov ne bomo nadomeščali z mastnimi in sladkimi prigrizki, s katerimi se bomo le začasno nasitili, dolgoročno pa škodili svojemu zdravju. Vsi vemo, da moramo za svoje zdravje poskrbeti sami.

Prehranjujmo se raznoliko

Zdrava in uravnotežena prehrana ima resnično pomembno vlogo pri ohranjanju vitalnosti in zdravja, posebej pri aktivnih odraslih s številnimi obveznostmi. Vsak dan je treba uživati zdravju koristna živila. Obroki naj bodo enakomerno porazdeljeni skozi dan od zajtrka do večerje, sestavljeni iz polnozrnatih žit in žitnih izdelkov, ki so dober vir ogljikovih hidratov in prehranskih vlaknin, zelenjave in sadja, ki predstavljata vir vitaminov in mineralov, ter drugih zaščitnih snovi, mesa in drugih biološko vrednih beljakovin, rib, ki vsebujejo kakovostne maščobe in beljakovine, mleka in mlečnih izdelkov, ki vsebujejo kakovostne beljakovine in nekatere vitamine in minerale, ter obilico vode oziroma nesladkanega čaja. S takšno izbiro živil bomo telo oskrbeli z zdravimi hranili, hkrati pa se bomo izognili pretiranim občutkom lakote in sitosti.

Primer uravnoteženega jedilnika

Zajtrk: 3-4 žlice nesladkanih in nepredelanih ovsenih kosmičev, dodamo lahko suho sadje ali oreščke.

Dopoldanska malica: privoščimo si sezonsko sadje.

Kosilo: belo meso, popečeno na malo maščobe, z zelenjavno prilogo in veliko solate ali polnozrnate testenine z zelenjavnim prelivom in solato.

Popoldanska malica: privoščimo si kos kruha s sirom in jabolko, odlična izbira je sveža zelenjava; paprika in korenček, ki je hranljiva alternativa sadju.

Večerja: zelenjavna solata (lahko z manj mastnim sirom) ali pečena riba. (Vir: prehrana.si)

Zavarujte svoje zdravje

Raziskava Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) o prehranskih navadah Slovencev iz leta 2018 je pokazala, da se povečuje delež ljudi, ki vsakodnevno uživajo zelenjavo in ki redno zajtrkujejo, a se v Sloveniji v povprečju vsak drugi odrasli prebivalec še vedno prehranjuje nezdravo in z manj zdravju koristnimi živili.

Prav nezdravo vsakodnevno prehranjevanje je eden od ključnih dejavnikov, ki lahko hitro privede do poslabšanja zdravja. In ker vemo, da so čakalne dobe vse daljše in čedalje težje pridemo do zdravnika, ko ga potrebujemo, je zelo smiselno skleniti zavarovanje, ki nam omogoči, da pridemo do specialista čimprej. Tako bo zdravljenje uspešnejše in krajše. Pri zavarovalnici Vita lahko vaše zdravje zavarujete, tako da boste takrat, ko boste potrebovali pomoč specialista, prišli do njega v nekaj dneh. Če želite celovito poskrbeti za vaše zdravje, vam predlagamo, da se odločite za t. i. »Paket zdravja«, v katerem so združena zavarovanja NLB Vita Specialist, NLB Vita Nezgoda in NLB Vita Tujina. S temi zavarovanji boste res učinkovito zavarovali svoje zdravje, ne glede na to ali se poškodujete oziroma zbolite doma ali v tujini. Če se vam zgodi nesreča v tujini, si boste z zavarovanjem NLB Vita Tujina zagotovili nujno zdravstveno oskrbo in prevoz v domovino. Z zavarovanjem NLB Vita Nezgoda poskrbite, da posledicam nezgode ne bodo sledile še finančne posledice. Z zavarovanjem NLB Vita Specialist pa omogočite, da boste zelo hitro prišli do specialističnega zdravljena - že v 10 delovnih dneh. Tako se bosta vaše zdravljenje in rehabilitacija lahko začela kar najhitreje po poškodbi oz. bolezni. S paketom zdravja zavarovalnice Vita, boste tako učinkovito poskrbeli za svoje zdravje tudi v primeru nezgode ali bolezni.

Zavarovanje NLB Vita Specialist

Zavarovanje NLB Vita Specialist je namenjeno osebam v starosti od 18 do 74 let, ki si želijo hitrega dostopa do specialističnih obravnav. Glede na želje in potrebe ter starost lahko izberete med različnimi paketi. Paket Diagnoza je namenjen dostopu do hitre diagnoze, diagnostičnih preiskav in zdravljenju stanj, ki ne potrebujejo zahtevnejše obravnave. Paket Diagnoza + poleg hitre diagnoze in diagnostičnih preiskav omogoča tudi celovito zdravstveno oskrbo z vključenimi posegi vse do ravni, ko je potrebna hospitalizacija prek noči. Dodatno vključuje še kritje stroškov fizioterapij, povračila stroškov izdanih zdravil na beli recept ter dostop do zdravnika na daljavo. Tretji paket Senior je namenjen hitremu dostopu do specialističnih storitev ter diagnostičnih preiskav in krije tudi stroške izdanih zdravil na beli recept, namenjen pa je starejšim od 60 let. Vsa zavarovanja, vključno z zavarovanjem NLB Vita Specialist, lahko sklenete v vseh NLB Poslovalnicah.

Vir: Magazin življenja, izdaja 23. 4. 2022

Nazaj