Vdihnimo življenje z Manco Izmajlovo

Zdravje

21. 12. 2020

Vdihnimo življenje z Manco Izmajlovo

V zavarovalnici Vita podpiramo zdravo življenje, skrb za dobro počutje sebe in naših najbližjih. Vemo, da lahko z zavestnim in pravilnim dihanjem zmanjšamo stres, ki smo mu izpostavljeni v vsakdanjem življenju. K sodelovanju smo zato povabili Manco Izmajlovo, ki nam predstavlja prednosti ruske dihalne telovadbe, s katero je mogoče izboljšati svoje telesno in tudi duševno zdravje. Čas je za nov začetek.

»Ni besed, ki bi opisale, kako neverjetna in hkrati preprosta pridobitev za moje življenje je postala ta vadba,« o dihalni telovadbi, ki se je je naučila med študijem v Rusiji, spregovori naša priznana mezzosopranistka Manca Izmajlova. »Pred nekaj leti sem morala mesec dni počivati z glasom in sem za eksperiment začela res intenzivno izvajati te zabavne vaje. Od nekaj minut sem sčasoma prišla do skoraj treh ur na dan. Rezultati so me zares presenetili in odtlej dihanje proučujem, se mu posvečam, učim druge,« pravi Manca Izmajlova, ki je nad vadbo tako iskreno navdušena, da svoj zanos uspešno prenaša na druge ljudi. Sama dihalno telovadbo redno izvaja dobra štiri leta, zdaj zase večinoma le po 15 do 20 minut na dan in rezultati so očitni, pravi. »Nikoli več ne zbolim, veliko bolje spim, imam res lepo kožo. Izginile so vse alergije in zoprni občutek pogoste zaskrbljenosti, 'kamna na prsih'. Glas je dobil prej neznano moč in lahkotnost. Na splošno se zelo dobro počutim. Najdragoceneje pa je, da me dihalna telovadba vsak dan znova navda s poletom, srečo in pozitivnostjo. Zjutraj jo naredim, sledi mrzla prha, žajbljev čaj in potem sem z veseljem pripravljena na dan,« učinke vsakodnevne vadbe opiše sogovornica.

Pomembno je, da postanemo pozorni na svoje dihanje

Funkcija polnega, refleksnega dihanja je nekaj, kar z leti v današnji zahodni družbi skoraj vsi ljudje izgubimo. Vzrok za to so stres, nenehno sedenje, pogosti negativni občutki, zaradi katerih zadržujemo dih, tudi preozka oblačila. Slab dih in slaba telesna drža gresta z roko v roki. Poleg tega po tridesetem letu vsi izgubljamo kapaciteto pljuč – mišice za dihanje slabijo in pljučni mešički se slabše obnavljajo. To velja tudi, če živimo izjemno zdravo. Človek vdihne približno 20.000-krat na dan, kar se dogaja brez našega zavedanja. A zaradi boljšega počutja in krepkejšega zdravja je res pomembno, da dihamo kakovostno, pravi Izmajlova. »Dihanje zagotavlja našemu organizmu in vsem organom kisik. Zaradi več kisika lahko možgani bolje delajo. S pomočjo dihanja se znebimo strupov – z njim svojemu telesu ne le dajemo kisik, ampak iz njega tudi odstranjujemo toksične snovi. Zato je polno dihanje zelo pomembno. Je vezna nit med našim telesom in razumom; da bi oba delovala dobro, potrebujeta čim več kisika.«

Naj vadba za dih postane del vsakdana

Izmajlova pravi, da bi morale dihalne vaje oz. »telovadba za pljuča« vsakomur postati dnevna navada. Izvajati bi jih morali vsak dan samoumevno, tako kot si npr. umijemo zobe ali gremo pod tuš. »Pri moji vadbi dnevno kombinacijo trinajstih osnovnih vaj naredimo mimogrede in brez mirnega okolja. Lahko jih npr. izvajamo razpršeno skozi jutranja opravila. Vsaka vaja bo vzela približno minuto in pol. Eno naredimo v kopalnici, dve v spalnici, tri v kuhinji; medtem ko kuhamo kavo, pripravljamo zajtrk, zračimo postelje, praznimo pomivalni stroj ... Nato pa lahko še enkrat vse ponovimo pred spanjem, v spalnici, pri odprtem oknu. V resnici potrebujemo zelo malo. Izkoristimo čisto vsak dan,« še pravi Manca Izmajlova.

Začnimo z dihalno telovadbo

Manca Izmajlova v knjigi Vdihni življenje s polnimi pljuči predstavlja dihalno vadbo, ki na preprost način posamezniku hitro povrne polno dihanje. Vaje so koristne za celotno telo: okrepijo imunski sistem, izboljšajo raven življenjske energije, spanec, lahko pomagajo zdraviti in preprečevati bolezni.

Splošna pravila za vadbo
  • Vadba temelji na mnogih sunkovitih, kratkih vdihih skozi nos. Hitrost vdihov je približno trikrat na dve sekundi, ves čas je treba držati ritem in intenzivnost.
  • O izdihih ne razmišljamo, dogajajo se spontano skozi usta ali nos. Ker nos dela na vso moč, moramo paziti, da te napetosti ne prenašamo na telo. To je zelo sproščeno.
  • Vsako vajo izvajamo v štirih nizih po osem vdihov, skupaj 32 ponovitev. Sčasoma to naredimo trikrat zaporedoma – 96 ponovitev. Na začetku se ustavljamo po vsaki osmici, sčasoma pa vse redkeje.
  • Ne uvajamo več kot ene vaje na dan, vadba je zelo intenzivna in novost za organizem. Treba jo je stopnjevati postopno.
  • Zlata kombinacija vsebuje 13 vaj, ki v nekaj tednih okrepijo vse organe dihanja in vse mišice, povezane z njimi. Hkrati mehko razgibajo vse telo – roke, trup, noge, hrbtenico, vrat.
  • Za pokušino predstavljamo tri vaje, ki vam, kot pravi Manca Izmajlova, vrnejo dobro počutje in veselje do življenja.
DLANI

Razprte dlani dvignemo na višino ramen in jih ob sunkovitih vdihih vsakič stisnemo v pest. Paziti je treba, da ob tem ne dvigamo ramen in napenjamo vratu. Preostanek telesa miruje in je sproščen.

STRESANJE ROK

Pesti damo na višino pasu in jih ob močnih kratkih vdihih vsakič bliskovito spustimo po poti stegen do najnižje možne točke in takrat razširimo prste. Na izdihu vrnemo roki v prvotno pozicijo pesti ob pasu.

PREDKLON/ČRPALKA

Rahlo se sklonimo in lepo zaokrožimo zgornji del hrbtenice, roke ob tem svobodno visijo ob telesu. Naredimo gib, kot da z rokami rahlo pritiskamo na veliko mehko žogo na tleh ali na črpalko. Ne sklanjajmo se preveč – dlani ne pridejo niti do kolen. Gib je majhen, niha samo zaokroženi del zgornje hrbtenice. Na najnižji točki vsakič silovito vdihnemo skozi nos. Vaja je ena od ključnih za astmatike, lahko jo izvajamo tudi sede, z rokami na kolenih.

Članek je bil objavljen v Vita Magazinu življenja - zima 2020.

Nazaj