5 izgovorov, zakaj ne varčujemo za pokojnino (in zakaj ne držijo)

1. Ah, kje je še penzija!

»Premlad sem, da bi razmišljal o pokojnini,« je izgovor, ki povzroči največ škode. Ste že slišali za obrestno obrestni račun? To je močna sila finančnega sveta, ki tudi iz majhnih zneskov na dolgi rok dela čudeže. Zavedajte se, da se na vsakih deset let zamujenega varčevanja varčevalni znesek za dosego cilja podvoji. Zato začnite ZDAJ!

2. Ko bom star, bom imel nižje življenjske stroške.

Žal to ne drži, živimo pa vse dlje, poleg tega smo vse dlje tudi zdravi in pri močeh. Bi si res želeli leta in leta močnih nog in bistre glave ždeti pred televizorjem? Ali pa bi radi ŽIVELI tudi pri 82-ih? Kljub temu se v starosti poveča možnost bolezni in s tem povezanih stroškov, zato izgovor, da boste na stara leta potrebovali manj, le brž zradirajte s seznama.

3. Z varčevanjem sem že poskusil, a bil razočaran.

Poiščite prave razloge in sprejmite svoj delež odgovornosti – ste sklenili varčevanje za 25 let, pa ga prekinili po petih? Ste vsa pregovorna jajca vložili v eno, tvegano košaro? Ste denar vsakih nekaj let prestavili iz enega v drug finančni produkt? Ni panike, storili ste nekaj napak in se iz njih nekaj naučili. Pokojninsko varčevanje je tek na dolge proge, zato se na progo vrnite čim prej.

4. Ne znajdem se v množici finančnih produktov in jih ne razumem.

Tudi fizike prvi dan v šoli nihče ni razumel, pa smo se je vseeno naučili vsaj nekaj. Danes so nam na voljo vse informacije, poiščimo jih! Ključno je, da vemo, kaj želimo z varčevanjem doseči, koliko smo za dosego cilja pripravljeni tvegati in komu svoj denar zaupati. Ne dopustite pa, da vas zavede pohlep, zato bežite, kolikor vas nesejo noge, od svetovalcev, ki vam obljubljajo 20- ali 40-odstotne letne donose.

5. Od svoje plače bi lahko za varčevanje namenil tako malo, da nima smisla.

Tudi če lahko privarčujete le nekaj deset evrov na mesec, je to boljše kot nič. Ker ste pametni in iznajdljivi, ni vrag, da v bližnji prihodnosti ne bi zaslužili več in boste lahko tudi za varčevanje namenili več. O obrestno obrestnem računu smo že govorili, a naj ga še ponazorimo: iz 50 evrov pri 7-odstotnem donosu, kar je dolgoročno mogoče doseči, v tridesetih letih nastane 380 evrov. Fajn, ne?

Anketa: Varčujem, ne varčujem, varčujem …

  

Ksenija, 33, diplomirana medicinska sestra
Za pokojnino ne varčujem, imam pa življenjsko zavarovanje. Trenutno imamo preveč osnovnih stroškov in si dodatnega varčevanja v družini ne moremo privoščiti.

Nasvet strokovnjaka: Če ob izteku življenjskega zavarovanja njegovo vrednost namenite pokojnini, ste že naredili prvi korak. Izračunajte si, ali s tem zneskom dosežete pokojninsko rezervo. Navodila za izračun najdete na strani 6.

Milan, 54, šofer
Za pokojnino imam dodatno urejeno kar v službi, mi plačujejo mesečno. Zato še česa drugega ne potrebujem.

Nasvet strokovnjaka: Pri delodajalcu oziroma zavarovalnici, pri kateri varčujete v tako imenovanem drugem stebru, se pozanimajte, kakšen je pričakovani končni znesek. Nato izračunajte, ali zadovolji vaša pričakovanja. Če ne, poskrbite za dodatne naložbe. Za dodatno varčevanje nikoli ni prepozno.

Špela, 39, inštruktorica zumbe
Ker sem samozaposlena, sem za pokojnino poskrbela predvsem z naložbo v nepremičnine in sklade. Na državo res ne morem računati.

Nasvet strokovnjaka: Razpršenost naložb je prava pot. Preverite še, ali so naložbe tudi globalno razpršene. Če ste komitent NLB, vam bomo na osnovi vaših aktivnih in pasivnih prihodkov z veseljem izračunali, ali potrebujete še kakšno dodatno varčevanje za dosego finančno varne starosti.

Mojca, 32, univerzitetna diplomirana sociologinja
Ja, varčujem v klasični obliki varčevanja. Za to sem se odločila, ker mi je to pred leti priporočila prijateljica in se mi je takrat zdela to pametna investicija v prihodnost. Če sem čisto iskrena, pa mi je celoten pokojninski sistem prezakompliciran in si tudi ne morem čisto predstavljati, kakšen znesek bi morala vlagati v varčevanje za pokojnino.

Nasvet strokovnjaka: Preberite strani 6 in 7 te revije. Tam dobite navodila za natančen izračun vaše pokojninske rezerve. Ne odlašajte, povsem preprosto je.

Urša, 25, diplomirani organizator turizma
Ne, ne varčujem. Sem šele pred kratkim dobila zaposlitev, pred tem pa dohodki žal niso dopuščali kakšnega varčevanja.

Nasvet strokovnjaka: Zdaj imate redne prihodke, zato nikar ne odlašajte. Ker ste še zelo mladi, boste lahko zaradi moči obrestno obrestnega računa do upokojitve že z majhnim mesečnim zneskom privarčevali dovolj za varno starost.

 

Vita Magazin življenja

Tega in veliko drugih zanimivih prispevkov o uspešnem varčevanju za pokojnino najdete v reviji Vita Magazin življenja, ki je izšla septembra 2014 (prenesi .pdf).

Varčevanje Finance