15 nasvetov, kako se pripraviti na potovanje

 

Saj poznate tisti občutek, ko končno splaniramo celotno potovanje: izberemo destinacijo, naredimo načrt poti in rezerviramo avionsko karto, notranje lete ter nastanitve v krajih, ki jih nameravamo obiskati. Takrat si večinoma oddahnemo in v mislih že odplavamo k palmam, pesku, morju in soncu. Vendar pa to še daleč ni vse.

Da bi potovanje užili v vsej svoji polnosti, preberite 15 nasvetov, ki vam bodo pomagali zmanjšati možnosti zapletov in vas pripravili na soočanje z morebitnimi neljubimi dogodki v tujini.

Preden odpotujete, se prepričajte, da je z vašim zdravjem in počutjem vse v najlepšem redu.

1. Dogovorite se za pregled pri osebnem zdravniku

Preden se odpravite na potovanje, obiščite osebnega zdravnika in se prepričajte, da je z vami vse v najlepšem redu. Zdravnik lahko pravočasno odkrije simptome potencialnih bolezni, ki bi se lahko razvile med potovanjem, in začne z zdravljenjem le-teh oz. vam svetuje, kako jih odpraviti.

2. Če redno jemljete zdravila, si zagotovite zadostno zalogo

Na potovanje vzemite dovolj zdravil za vse dni potovanja in še za nekaj dodatnih, če bi se domov zaradi vremenskih oz. kakšnih drugih neplaniranih okoliščin slučajno vrnili kasneje.

3. Preverite, ali so vaša zdravila dovoljena v državi, v katero potujete

Morda boste s sabo morali imeti potrdilo vašega osebnega zdravnika ali zdravila, shranjena v originalni embalaži.

4. Uredite obvezno cepljenje, če je zahtevano, vsaj pol leta vnaprej

Pri cepljenju za npr. hepatitis A in B je potrebno v časovnem presledku 6 do 24 mesecev prejeti 2 odmerka cepiva. Več o zahtevanih cepljenjih in postopkih lahko preberete tukaj .

V Južni Ameriki večina držav ob vstopu in/ali izstopu zahteva potrdilo o cepljenju proti rumeni mrzlici (na sliki Macu Piccu – Južna Amerika).

Uredite si zdravstveno zavarovanje za tujino.

5. Poiščite in si uredite ustrezno zdravstveno zavarovanje za vaše potovanje

Če slučajno zbolite ali se poškodujete, vam bosta medicinska asistenca v slovenskim jeziku in zavarovanje, ki krije stroške nujne nujne zdravniške oskrbe in prevoza v primeru bolezni ali poškodbe v tujini, še kako prav prišla. Več o zdravstvenem zavarovanju NLB Vita Tujina.

Spoznajte destinacijo, kamor potujete.

6. Seznanite se z navadami, tradicijo in zakoni vaše izbrane destinacije

Nekatere navade, ki so v naši državi popolnoma neškodljive in del našega vsakdana, so lahko v drugih državah razumljene kot nespoštljive ali celo prepovedane z zakonom. Ali ste vedeli, da je npr.:

 • poljubljanje v javnosti v Dubaju kaznivo;
 • gesta s prekrižanimi prsti v Vietnamu žaljiva;
 • kazanje s prstom na nekoga v Afriki nespoštljivo?

7. Preverite, kakšne so navade pri dajanju napitnin

Če se boste vnaprej seznanili, kakšne napitnine pričakuje za svoje usluge osebje, kot so npr. taksisti, postreščki v hotelih in natakarji v restavracijah, vam lahko to prihrani marsikatero zadrego in skrb, da bi ne vede nekoga užalili s premajhno napitnino ali ga spravili v neroden položaj s previsoko.

8. Podrobneje preučite mesta in pokrajine, ki jih imate namen obiskati

Prepričajte se, katere soseske in poti so varne za turiste in katerih se je bolje izogibati. Preverite, kje lahko najdete storitve, ki jih ali bi jih lahko potrebovali, kot so npr. javni transport, trgovine in zdravstveni dom ali bolnišnica. Ne pozabite na strani, kot je TripAdvisor, kjer lahko najdete mnenja turistov iz vsega sveta, ki so že obiskali to destinacijo.

9. Naučite se enostavnih fraz, ki vam lahko pomagajo premagati jezikovno bariero

Naučite se v lokalnem jeziku povedati nekaj ključnih besed, kot so:

 • dober dan/nasvidenje;
 • da/ne;
 • prosim/hvala;
 • potrebujem pomoč;

Pomembno je, da znate povedati, če imate slučajno alergijo na kakšno hrano ali če imate posebne zdravstvene zahteve. Naučite se povedati naslov vaše nastanitev ali ga imejte vsaj zapisanega v njihovem jeziku. Zaprosite receptorja za vizitko hotela in jo imejte shranjeno v svoji denarnici ali enostavno slikajte hotel in ulico, kjer ste nastanjeni.

10. Oblecite se primerno kulturi države, ki jo boste obiskali

Kratke hlače in majica so popolnoma dobra izbira za potovanje po ZDA ali Evropi, ne pa tudi za Bližnji vzhod in nekatere azijske države. Še posebej spoštljivi morate biti pri obisku templjev in ostalih religioznih objektov – tako moški kot ženske naj bi zakrili čim več kože, zato ne pozabite na dolge rokave, hlače ali krilo.

Bodite spoštljivi do kulturnih navad in običajev – oblecite se priložnosti primerno in snemite čevlje pri obisku templjev (na sliki Wat Phra Kaew, Bangkok).

Bodite spoštljivi do kulturnih navad in običajev – oblecite se priložnosti primerno in snemite čevlje pri obisku templjev (na sliki Wat Phra Kaew, Bangkok).

Skrbno pripravite in shranite vaše dokumente in elektronske naprave.

11. Poskenirajte, sprintajte in shranite kopije vseh svojih dokumentov

Imejte s sabo tudi digitalne kopije naslednjih dokumentov:

 • potni list;
 • potrdilo o zdravstvenem zavarovanju za tujino;
 • dokumente o rezervaciji letov in nastanitev;
 • bančne kartice;
 • načrt poti in zemljevide.

12. Preverite, ali za vstop v državo potrebujete vizo

Nekatere države za vstop ali tranzit skozi njihovo ozemlje zahtevajo vizo. Prepričajte se, ali je tudi vaša država med njimi.

13. Preverite nastavitve vašega pametnega telefona in tablice

Prenesite aplikacije, ki jih boste potrebovali na poti, kot npr. Google Maps in Google Translate. Izognite se visokemu računu in izklopite prenos mobilnih podatkov. Prenesite aplikacije za brezplačno spletno komunikacijo kot so Viber, Skype in WhatsApp.

Bodite pripravljeni na ukrepanje v primeru nezgode.

14. Pozanimajte se, koga kontaktirati, če se vam kaj zgodi

Shranite podatke o lokalni policijski postaji in najbližji bolnišnici ali zdravstveni ustanovi, še posebej če potujete z otroki ali starejšimi osebami. Pri sebi imejte telefonsko številko medicinske asistence v slovenskem jeziku, ki jo boste dobili ob sklenitvi zavarovanja za tujino.

Pametno razpolagajte z denarjem in kreditnimi karticami.

15. Naj bodo vaš denar in kartice na varnem

Denar in kartice vedno hranite na varnih mestih – pri sebi, razpršeno (nikakor ne vse na enem mestu!) in stran od oči morebitnih žeparjev. Banko, pri kateri imate odprt račun, ali osebnega bančnika obvestite, da greste na potovanje, da ne bi prišlo do preklica kartic zaradi suma kraje.

 

Viri:

 • https://www.tripadvisor.com/
 • https://fastcover.com.au/
 • https://www.nlbvita.si/
 • http://www.zdravinapot.si/
 • http://www.mzz.gov.si/si/vstop_in_prebivanje/vizumski_rezim_in_vizumi/
 • http://www.stapotovanja.com/

"Zavarovalnica, ki trži in sklepa NLB Vita Tujino ter v primeru nastanka zavarovalnega primera jamči za izplačilo v višini zavarovalne vsote: NLB Vita, življenjska zavarovalnica d.d. Ljubljana, Trg republike 3, 1000 Ljubljana, vpisana v sodni register pri Okrožnem sodišču v Ljubljani, znesek osnovnega kapitala: 7.043.899,19 EUR, matična številka: 1834665. NLB Vita, življenjska zavarovalnica d.d. Ljubljana kljub svojemu skrbnemu prizadevanju za korektno objavo spletnih vsebin ne prevzema odgovornosti za morebitne napake v vsebini, pravilnosti in točnosti objavljenih podatkov. Ti so zgolj informativne narave. Uporabniki objavljeno vsebino uporabljajo na lastno odgovornost." 

Potovanje