Koliko moram varčevati?

Vsak od nas bi moral do upokojitve pri 65 letih privarčevati 6 zdajšnjih letnih neto plač za tako imenovano pokojninsko rezervo, iz katere bomo lahko 30 let črpali mesečno finančno rento. Za varno starost in ohranitev življenjskega sloga je priporočljivo, da renta znaša približno 30 % naše neto mesečne plače.

Koliko moramo torej na mesec vložiti v naložbeno življenjsko zavarovanje NLB Vita Izbrana za pokojnino, da bi ta cilj dosegli? Vse je odvisno od naše starosti v trenutku, ko se odločimo za pokojninsko varčevanje. Poglejmo:

Začetek varčevanja pri starosti Varčevati moram najmanj (v % od neto plače)
30 let 6,5 %
35 let 8,8 %
40 let 12,3 %
45 let 17,7 %
50 let 27,2 %
55 let 46,6 %
60 let 106,2 %

 

Izračunajte si svojo višino mesečne premije!

Formula za izračun je enostavna

Kaj lahko pričakujem?

Še nekaj tipičnih informativnih izračunov za varčevanje v naložbenem življenjskem zavarovanju NLB Vita Izbrana s pokojninsko strategijo

 

Ključne prednosti NLB Vite Izbrane za pokojnino:

  • izjemno prilagodljiva, pregledna in preprosta,
  • primerna za celotno dobo zaposlitve,
  • brezplačna pokojninska strategija,
  • vredna zaupanja,
  • transparentnost vseh stroškov zavarovanja.
     

Za poglobljene informacije in možnosti izračunov obiščite www.nlbvita.si ali nas pokličite na 080 87 98. Z veseljem vam bomo pomagali z nasvetom in za vas pripravili optimalno rešitev za vašo varno starost.

Vita Magazin življenja

Tega in veliko drugih zanimivih prispevkov o uspešnem varčevanju za pokojnino najdete v reviji Vita Magazin življenja, ki je izšla septembra 2014 (prenesi .pdf).

*Informativni izračuni za naložbeno življenjsko zavarovanje NLB Vita Izbrana so narejeni ob upoštevanju pokojninske strategije, pri kateri se sredstva glede na starost zavarovanca vplačajo v ustrezno naložbeno politiko in se prilagajajo skladno s splošnimi pogoji. Trenutne košarice skladov glede na posamezno naložbeno politiko in nevtralne donose posamezne naložbene politike glede na starost zavarovanca, ki so upoštevani v informativnem izračunu, so objavljeni na spletnih straneh zavarovalnice. V informativnem izračunu se upošteva nevtralni donos – kombinacija pričakovanega pesimističnega in optimističnega donosa, ki ga določi upravljavec sklada.

Donosi investicijskih skladov, ki so upoštevani v informativnem izračunu, so zgolj predpostavka in niso zajamčeni.

Informativni izračun mesečne rente je narejen za izplačilo finančne rente za izbrano dobo izplačevanja. Pri izračunu finančne mesečne rente je upoštevan rentni faktor, ki ga zavarovalnica določi po vsakokrat veljavnem ceniku zavarovalnice. V rentnem faktorju je trenutno upoštevana obrestna mera 2 % in stroški izplačila 1 % rente.

Informativni izračun je narejen za izbrano obdobje in je zgolj informativne narave ter ne upošteva učinka inflacije na realno vrednost prihrankov. Morebitne davčne obremenitve (dohodnina, davek od prometa zavarovalnih poslov itd.) v njem niso upoštevane.

V informativnem izračunu je upoštevana zavarovalna vsota za primer smrti v višini 1.200 EUR. Informativni izračun velja za popolnoma zdrave osebe. Ob upoštevanju zdravstvenega stanja zavarovanca se lahko za zavarovalno kritje uporabijo tudi povišane premijske stopnje.

Varčevanje Finance