Preden se odpravite na Češko...

Češka je znana kot država, ki je morala skozi zgodovino marsikaj pretrpeti, danes pa je na videz razigrana dežela, polna presenečenj. Je polna starodavnih mest in neskončnih gradov, kjer nam razgled na čarobno pokrajino vzame dih.

Najbolj znana je seveda češka prestolnica Praga, zlato mesto, kjer se srečamo s Husom in Švejkom, čudovitimi ulicami v temnih, pastelnih in zlatih odtenkih ter z veličastnim praškim gradom Hradčany na vrhu hriba, kjer je svoj pečat pustil tudi naš arhitekt Jože Plečnik.

Geografsko jo lahko postavimo med Nemčijo, Poljsko, Avstrijo in Slovaško, s katero sta malo več kot dve desetletji nazaj še predstavljali skupno državo Češkoslovaško. Po kulinariki in jeziku so na nek način zelo podobni nam, svetovno znani pa so po njihovi kvaliteti piva. No v pitju tudi ne zaostajajo veliko, so namreč na vrhu seznama držav z največjimi količinami popitega piva, saj ga na leto popijejo kar 132 litrov na prebivalca.

Češko si lahko ogledate v katerem koli letnem času, nikoli vas ne bo pustila na cedilu. Poleti in spomladi država buhti v zelenju in cvetju, kafiči v mestih in terase pa obljubljajo užitke v živi glasbi in sproščenem uživanju hladnega piva in skutnih cmokov. Pozimi pa se trgi večjih mest prelevijo v čudovite tržnice z odlično ponudbo ulične hrane in ostalih dobrot ter daril.

Naj vam predstavimo nekaj krajev in znamenitosti, ki jih pri naslednjem obisku Češke ne smete izpustiti:

Grad Hradčany - V Guinnessovi knjigi rekordov je zapisan kot največji starodavni grad na svetu. Dolg je približno 570 metrov, širok pa 130 metrov. Sooblikoval ga je tudi naš arhitekt Jože Plečnik.

Brno - Drugo največje mesto Republike Češke in glavno mesto pokrajine Moravske.

Český Krumlov – Eno najbolj slikovitih evropskih mest, katerega mestno središče je pod Unescovo zaščito, saj se ponaša z gradom iz 13. stoletja, ki je za praškim gradom Hradčany drugi največji grad na Češkem.

Moravský kras in Macocha Abyss – Kraška pokrajina, prepredena s številnimi jamami in drugimi kraškimi pojavi. Macocha Abyss pa je s 138 metri je najgloblja soteska v Srednji Evropi.

Pravčická brána - Največji most iz peščenjaka v Evropi. Dolg je 26 metrov, visok 16 metrov in širok 8 metrov. Pojavil se je tudi v filmu Zgodbe iz Narnije.

Kutná Hora – Mesto, ki je bilo v 12. stoletju ustanovljeno kot rudarsko naselje.

Praga – Največje mesto na Češkem in eno najstarejših mest v Evropi. Mesto je pravi naslov za vse ljubitelje umetnosti in zgodovine.

Plzen - Zibelka plzenskega piva. V mestu in njegovi okolici je na voljo več pivskih poti, na katerih lahko žejni turisti obiščejo pivovarne.

Češki jezik je našemu zelo podoben, zato boste na Češkem najverjetneje razumeli marsikatero besedo. Prilagamo slovarček najpomembnejših besed v češčini, ki pa vam ne bi smele predstavljati težav. Prav tako ne smete zamuditi tipičnih jedi, ki jih lahko naročite kjerkoli v državi. Pripravili pa smo tudi seznam spominkov, da boste lahko tudi domače presenetili z izvirnimi darili.

Da bo vaše potovanje na Češkem popolnoma brez skrbi, še pred odhodom poskrbite za zavarovanje. Z NLB Vita Tujina krijete vse stroške nujne zdravniške oskrbe in prevoza v primeru bolezni ali poškodbe.

Potovanje