Vstopimo v novo leto odgovorno

Približuje se vrhunec prednovoletnih praznovanj, zaključili pa ga bomo s silvestrovanjem. Načini praznovanja novega leta so se skozi stoletja spreminjali, vendar je bistvo ostalo enako. Na Silvestrovo se poslovimo od starega leta in voščimo bližjim srečo in zdravja v novem letu. Ne glede na to ali boste praznovali sami, v dvoje ali z večjo družbo, na počitnicah, na prostem ali doma, pa vstopimo v novo leto odgovorno do drugih in do sebe.

  1. Prazniki naj bodo čas za tiste, ki jih imate radi

Če ste v decembrskem času zvezda vseh možnih prednovoletnih zabav, naj bodo božično novoletni prazniki namenjeni, tistim, ki jih imate najrajši. Umirite svoj tempo, ne prepustite se potrošniški mrzlici in jim letos podarite vaš čas. Ko boste gledali leta nazaj, se daril in divjih zabav zagotovo ne boste spomnili. Spominjali pa se boste lepih, dragocenih trenutkov preživetih z vašimi najdražjimi. Zato le-te praznike izkoristite za družinske izlete, podružite se s prijatelji ob dobri družabni igri, objemite svoje ljubljene, povejte jim kako radi jih imate in predvsem cenite vsak dani trenutek.

  1. Odgovorno na zabavo

Večina na prednovoletnih in novoletnih zabavah nazdravi s šampanjcem ali pa spije vsaj kakšno kuhano vino. Poskrbite, da boste v primeru tovrstne zabave vedno imeli varen prevoz domov. Imejte v mislih, da je silvestrska noč navadno mrzla in da so ceste nevarne, še posebej, če so vaše vozne sposobnosti okrnjene. Vedno je bolje, dati nekaj dodatnih evrov za taksi, kot pa da na cesti naredite kakšno neumnost, ki vam lahko v trenutku spremeni življenje. Bodite odgovorni in se zabavajte brez skrbi. Le tako boste lahko zares uživali veseli december.

 

 3. Ne uporabljajte pirotehničnih sredstev 

Ne samo, da je uporaba pirotehničnih sredstev v Sloveniji večino leta prepovedana, glasno pokanje je nepotrebno, ogroža ljudi in spravlja v stres živali. V Sloveniji je dovoljena uporaba pirotehničnih izdelkov, katerih glavni učinek je pok, med 26. decembrom in 2. januarjem.  Uporaba petard pa je prepovedana. Prav tako je prepovedano uporabljati pirotehniko, ki povzroča hrup v strnjenih naseljih in vseh zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, v prevoznih sredstvih za potniški promet in na površinah, kjer potekajo prireditve. Še posebej je prepovedana domača izdelava in preprodaja pirotehničnih sredstev. Za navedene kršitve posameznika pa je tudi predvidena globa od 400 do 1200 evrov.

 4. Poskrbimo za živali

Na pozabimo na živali! Ne sodelujte pri pokanju petard in drugih zvočnih efektih in mislite na vse tiste živali, ki se ob vsakem tresku prestrašijo in Silvestrovo pretrpijo v strahu. Pomislite tudi na tiste prosto živeče živalice, ki na žalost nimajo varnega zavetja in objema, ko jih je strah. Če doma imate živali, poskrbite, da se bodo ob vrhuncu praznovanja lahko skrile v varno zavetje toplega doma, kjer bo pokanje čimbolj izolirano. Poskrbite, da jim bo toplo in da bodo čutili vašo bližino, tako jim bo zagotovo malce lažje.

 

 

Konec leta se nam navadno ponudi priložnost, da se ozremo nazaj in ovrednotimo minulo leto. Vprašajmo se, če smo delovali odgovorno do okolice in družbe. Najpomembnejše pa je, da smo odgovorni do sebe in svojih najbližjih. To lahko storimo tudi tako, da sklenemo življenjsko zavarovanje NLB Vita Odgovorna in poskrbimo za svoje najbližje, če se nam pripeti najhujše.

Skrb za zdravje Nezgodno zavarovanje