Skiro, hit poletja

Svoboda, potepanje, igranje. Vse to so besede, ki opisujejo transportno ikono in rekreacijski pripomoček, ki je v zadnjih letih preplavil otroška igrišča, ulice, mesta in osvojil tudi odrasle. Zakaj?

Ker si lahko dozo mini adrenalina privoščimo že zjutraj na poti v službo. Ker je zložljiv in ga lahko vtaknemo v še tako majhen avtomobil. Ker zanj ne potrebujemo parkirišča in ga lahko v kavarni preprosto parkiramo ob mizo. Odkar v svetu mode kraljujejo superge, je postal nepogrešljiv modni dodatek. Kot predstavnik urbanega je omehčal strog vtis poslovnega moškega in osvojil naziv naj spremljevalca nedeljskih potepanj z družino.

Vožnja s skirojem je več kot nalezljiva. Neka anketa je pokazala, da večino voznikov navdihuje priložnost, da se ulica na skiroju spremeni v neskončni poligon, z možnostjo premagovanja ovir, kot so pločniki, robniki ali klančine.

In če jih ni, jih ustvarimo sami. Povsod se najde kakšna neprometna cesta, ki jo lahko z malo domišljije ter koščkom krede spremenimo v najboljše dirkališče ali dinamičen poligon.

Vas ob tem še ni zamikalo, da bi kakšnega zajahali tudi sami? Potem je čas, da vam zaupamo, da vožnja s skirojem odpravlja stres in odpira nove možnosti. Da zbistri glavo in misli, vzpodbuja kreativnost in celo pomlajuje!

ZANIMIVOSTI O SKIROJU, KI JIH NAJVERJETNEJE ŠE NISTE SLIŠALI:
  1. Prvi skiro je izumil otrok in je nastal iz stare kotalke. Izumitelj je odstranil čevelj, na podplat, na katerega so bila pritrjena kolesa, pa je pričvrstil vertikalno leseno palico in zabava se je lahko začela.
  2. Za popularnost skiroja je poskrbela tudi Amelia Earhart, ikona ameriškega letalstva. Prva ženska, ki je prečkala Atlantski ocean. Skiro je uporabljala kot prevozno sredstvo po letališčih in že leta 1930 presenetila z drzno izjavo: »V bližnji prihodnosti, tako se napoveduje, nihče ne bo več hodil peš!«
  3. Leta 2013 se je francoski ovčar po imenu Norman zapisal v zgodovino kot najhitrejši pes na skiroju. V 20-ih sekundah je prevozil 30 metrov in podrl Guinnessov rekord.
  4. Gotovo niste vedeli, da je vožnja s skirojem med otroki enako priljubljena, kot sta igranje računalniških igric ali gledanje televizije. Nič nenavadnega torej, da skiro še vedno zaseda prvo mesto med najpopularnejšimi darili, ki si jih otroci želijo za rojstni dan ali božič.
POSKRBITE, DA BO VOŽNJA S SKIROJEM PRIJETNA, ZABAVNA IN VARNA! 

- Otrok naj med vožnjo vedno nosi čelado. Čeprav po zakonu ni obvezna, je zelo priporočljiva.

- Priporočena je tudi druga zaščitna oprema, kot so ščitniki za kolena, komolce in roke.

- Prilagodite hitrost. Predvsem v mestih, območjih umirjenega prometa in v območjih za pešce, kjer je največja dovoljena hitrost le 5 km/h!

- Ne pozabite na nezgodno zavarovanje za vaše malčke. Poskrbite zanje, še preden se kaj zgodi. Prava izbira je nezgodno zavarovanje NLB Vita Nezgoda Junior. Zavarovanje, za katerega boste odšteli le 2 evra na mesec.

PREDLOGI ZA NEPOZABNE IZLETE S SKIROJI

- Pot okoli Blejskega jezera. Vmes se lahko ustavite v Veliki Zaki, si privoščite postanek za kavo, sladoled in jezero obkrožite v dobrih dveh ali treh urah.

- Obalna pot od Kopra do Izole.

- Obalna pot od Portoroža do Pirana.

- Park Tivoli, ki po vzoru tujih mest postaja priljubljena lokacija za piknike v naravi. V nahrbtnik pospravite deko, nekaj prigrizkov, osvežilnih napitkov, frizbi, kolebnico in vstopite v opazovalnico oblakov. V Tivoliju boste poleg otroških igrišč našli tudi popolnoma nov skate park.

- Obiščite eno najlepših rolarskih poti v Sloveniji, ki se razteza od Mojstrane do Kranjske Gore. Steza je speljana po gozdu, zato bo pot prijetna tudi v vročih poletnih dneh. Podvig je primeren za malo večje otroke, saj je pot dolga 14 km.

- Pot okoli Treh ribnikov in oddih v Mariborskem mestnem parku. Ta je še posebej privlačen poleti, ko na lokaciji nekdanjega mestnega bazena zaživi otroški bralni kotiček. Vse v zavetju sence, v neposredni bližini lepo urejenega otroškega igrišča, kjer se bodo malčki igrali s kreativnimi lesenimi igračami, medtem ko boste sami uživali ob srkanju domačega bezgovega soka.

- S skirojem se podajte na raziskovanje prelepih slovenskih mest ali pa obiščite enega od priljubljenih »pump« parkov oziroma koloparkov, ki zadnja leta rastejo kot po dežju. Največjega in najnovejšega v Sloveniji boste našli na ljubljanskih Fužinah.

Pa zabavno in varno poletje, z veliko vetra v laseh!

Nezgodno zavarovanje Otroci Magazin